Tofu omelet, een goed gevulde omelet met een lekkere frisse dressing en knapperige groene topping. Ben je nog niet zo bekend met tofu, dan is dit een lekker beginnersrecept. Deze omelet is lekker, eiwitrijk, vullend en heel makkelijk te maken. Goed voor een stevige lunch of lichte avondmaaltijd.
Ei en tofu kun je prima met elkaar combineren. Tofu is een van de meest veelzijdige ingrediënten die er bestaan. Ik schreef een uitgebreid artikel over tofu. Hierin kun je lezen wat het precies is, wat je ermee kunt maken en vind je er lekkere tofu recepten. Het artikel kun je hier teruglezen.
Tahu telor
Dit tofu omelet recept is geïnspireerd op het Indonesische gerecht tahu telor. Tahu of tahoe is de Indonesische benaming voor tofu. Tahoe en tofu zijn hetzelfde product. Tofu is de meer bekende Chinese benaming. Tahu telor is een dikke omelet die meestal wordt geserveerd met een kruidige pindasaus en taugé. Het is een ideale lunch. Maar het is ook een prima maaltijd als je snel iets op tafel wilt zetten én iets lichts en gezonds wilt eten. Mijn variant serveer ik met een frisse sriracha mayonaise, verse kruiden en fijngehakte pinda’s.
Pers het vocht uit de tofu
Het eerste dat je doet voordat je de tofu gaat verwerken is het laten uitlekken of persen van de tofu. Bij dit recept is het wel handig als het overtollige vocht verwijderd wordt zodat de omelet niet te vochtig is tijdens het bakken. Terwijl de tofu uitlekt maak bereid je de rest van de ingrediënten voor. Het vocht uit een blok tofu persen kan op verschillende manieren. Je kunt er iets zwaars op zetten of je gebruikt een speciale tofu pers. In dit artikel kun je lezen hoe je het beste vocht uit een blok tofu kunt persen.

Tofu omelet
1
portie15
minuten10
minuten25
minutenEen heerlijk vullend, eiwitrijk en gezond gerecht, de tofu omelet. Serveer de omelet met een heerlijke dressing en een topping van verse kruiden, ringetjes bosui en knapperige taugé.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
180-200 gram tofu, uitgelekt
2 eieren, geklutst
1 teen knoflook, fijngehakt
kwart van een komkommer, in reepjes gesneden
1 bosui, in ringetjes
1 handje schoongemaakte taugé
verse kruiden: koriander/selderij, fijngehakt
1 eetlepel olie
1 eetlepel mayonaise
halve eetlepel sriracha
1 kneepje limoensap
1 eetlepel pinda’s, fijngehakt
BEREIDING
- Laat 180 tot 200 gram tofu uitlekken en pers het vocht eruit. Het snelst gaat dit door er iets zwaars op te zetten of een speciale tofu pers te gebruiken. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je het verder gaan verwerken.
- Prak in een kom de tofu fijn met een vork. Voeg hieraan twee geklutste eieren toe, 1 teen fijngehakte knoflook en een snufje zout en peper.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en giet het eimengsel erin. Laat dit op een zacht vuur rustig bakken en stollen. Heb vooral geduld, het kan ongeveer 5 tot 7 minuten duren.
- De omelet heeft even de tijd nodig om stevig te worden. Hij moet aan de onderkant goed bruin en stevig zijn voordat je hem gaat omdraaien. Omdraaien kun je eventueel doen met behulp van een deksel. Bak de omelet 5 minuten aan de andere kant.
- Snijd een kwart van een komkommer in reepjes, maak een handje taugé schoon en spoel deze even af onder de warme kraan. Snijd de bosui in ringetjes. Hak 1 eetlepel pinda’s fijn.
- Meng 1 eetlepel mayonaise met een halve eetlepel sriracha en een kneep limoensap tot een dressing.
- Leg de gare omelet op een bord. Besprenkel deze royaal met de dressing. Verdeel de reepjes komkommer, taugé en bosui erboven en garneer met de fijngehakte pinda’s.
AANTEKENINGEN
- Liever een omelet zonder tofu? Klik dan hier voor het recept van een Indische omelet.