Eetspiratie » Sticky tofu met honing en sojasaus
Zoete tahoe blokjes met honing en sojasaus

Sticky tofu met honing en sojasaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sticky tofu met honing en sojasaus, een perfecte combinatie. Dit op een Koreaans geïnspireerd gerecht is heerlijk als bijgerecht, een lekkere aanvulling bij de hotpot of ‘bao night’ en zelfs lekker als snack. Makkelijk te maken met ingrediënten uit de voorraadkast.

Als je nog geen fan van tofu bent kan dit recept je misschien op andere gedachten brengen. Na het proeven van dit gerechtje wordt je misschien wel een echte tofu-lover! Ben je nog niet zo bekend met tofu, in dit artikel staat alles wat je over dit veelzijdige ingrediënt wilt weten. Heb je weleens met tofu gekookt maar kon je het niet zo goed op smaak brengen? Ik zette een aantal tips op een rijtje zodat je nooit meer flauwe tofu hebt. Lees het hier.

Zoete sticky tofu met honing en sojasaus

Zoet en zout, een geliefde combinatie. Deze sticky tofu is onweerstaanbaar lekker. Het is heerlijk als een gerecht op zichzelf maar gecombineerd met witte rijst en een frisse pickle van komkommer is het een lekkere maaltijd. Om de tofu zoveel mogelijk smaak te laten opnemen, kun je het beste vooraf het blok persen. Door het overtollige vocht te verwijderen kunnen alle smaken goed in de tofu trekken. In dit artikel kun je lezen op welke manieren je vocht uit een blok tofu kunt persen. Ik gebruik zelf een tofu pers, dit werkt makkelijk en snel. Binnen 15 minuten is het meeste vocht verdwenen en kun je aan de slag.


De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Wil je liever geen honing gebruiken en een vegan variant van dit gerecht maken? Neem dan als alternatief agavesiroop of ahornsiroop in plaats van honing.

Sticky tofu met honing en sojasaus

Sticky tofu met honing en sojasaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, SnackKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

Op zoek naar een verrassend vegetarisch bijgerechtje? Maak dan deze zoete sticky tofu met honing en sojasaus. Dit gerecht is een mooie aanvulling bij de hotpot, bao night, sushi of dim sum.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 375 gram stevige tofu

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 2 bosuitjes, in ringetjes (het groene gedeelte)

  • 2 eetlepels honing

  • chilivlokken naar smaak

  • zwarte sesamzaadjes

  • 1-2 eetlepels olie

BEREIDING

  • Laat 375 gram tofu uitlekken en pers het vocht eruit. Doe dit met een tofu pers of leg de tofu in een vergiet met iets zwaars (zoals een vijzel) erop. Na 15 minuten is het meeste vocht er wel uit. De tofu is nu klaar om verder te verwerken.
  • Snijd de tofu in plakken en snijd vervolgens de plakken in vierkantjes. Probeer de vierkantjes ongeveer even groot en dik te snijden zodat ze straks allemaal tegelijk klaar zijn. Dep de vierkantjes droog met keukenpapier.
  • Verhit 1 tot 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tofu aan beide kanten bruin. Bak de tofu in 2 rondes zodat de pan niet te vol is.
  • Haal de gebakken tofu uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met een velletje keukenpapier. Bestrooi met een snufje zout.
  • Rasp de teen knoflook en fruit deze aan in dezelfde pan in de resterende olie.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels sojasaus en 1 tot 2 eetlepels honing toe en laat dit kort bubbelen.
  • Doe de gebakken plakjes tofu in de pan bij de saus en schep goed om zodat elk plakje bedekt is. Het mag lekker sticky worden.
  • Schik de tofu op een mooi bord, bestrooi met zwarte sesamzaadjes en in ringetjes gesneden bosui. Serveer direct.

AANTEKENINGEN

  • Tempeh is een product wat ook erg lekker is in combinatie met ketjap. Een populair Indisch gerecht is sambal goreng tempeh. Gebakken reepjes tempeh omhuld met een zoet pittig ketjapsausje. Bekijk hier het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!