Eetspiratie » Snel en makkelijk – koude silken tofu met pittige dressing
Snel en makkelijk koude - silken tofu met pittige dressing

Snel en makkelijk – koude silken tofu met pittige dressing

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Snel en makkelijk – koude silken tofu met pittige dressing. Geen zin om te koken, is het te warm om in de keuken te staan of heb je geen inspiratie? Maak dan deze koude silken tofu met een pittige dressing, ook wel cold tofu genoemd. Een blok zijden tofu, overgoten met een heerlijke dressing en een crunchy topping van bosui, gebakken uitjes en sesamzaadjes. Je kunt het eten als een gerecht of (eiwitrijke) snack op zich, maar geserveerd met rijst of noedels is het ook erg lekker.

Ja, tofu kun je rechtstreeks uit de verpakking eten. Het is al gekookt en dus niet ‘rauw’. In dit artikel leg ik er alles over uit. Bij dit tofugerecht hoeft je enkel de silken tofu uit de verpakking te halen, op een bord te leggen en de dressing eroverheen te schenken. Dit kost nog geen 10 minuten. Even ter verduidelijking, het gaat hier om de zachtste variant van tofu, zijden tofu of silken tofu zoals dat heet. Dit kun je kopen bij de toko. In de supermarkt is het jammer genoeg nog niet verkrijgbaar. Deze vorm van tofu wordt veel gebruik voor desserts (zoals deze chocolademousse), sauzen (knoflookmayonaise), in smoothies en allerlei Aziatische gerechten. In dit artikel kun je alles lezen over silken tofu, wat het is en hoe je het kunt bereiden.


Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Koude silken tofu met pittige dressing

In principe kun je elke dressing gebruiken voor dit recept. De smaak van de tofu zelf is neutraal dus je kunt het elke smaak geven die je lekker vindt. Ik heb er een mild/pittige dressing van gemaakt met crispy chili olie en Chinese tahin. Je kunt in plaats van Chinese tahin ook de Midden Oosterse variant gebruiken. Het verschil is dat de Chinese sesampasta iets donkerder van kleur is omdat deze zaadjes voor het vermalen geroosterd zijn. Verder gebruik ik hoisinsaus, limoen en sojasaus voor een Aziatische touch. De combinatie van smaken en de textuur van de silken tofu zorgen ervoor dat het lekker ‘weg eet’. Je vork glijdt zo door de zachte tofu, net als bij een pudding. Daarnaast dit gerecht redelijk laag in calorieën en eiwitrijk.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Koude silken tofu met pittige dressing Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Snel en makkelijk - koude silken tofu met pittige dressing

Snel en makkelijk – koude silken tofu met pittige dressing

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, Lunch, Diner, SnackKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

2

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Koude tofu met pittige dressing, een snel, makkelijk en eiwitrijk gerecht van silken tofu. Overgoten met een mild/pittige dressing en een crunchy topping van bosui en gebakken uitjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 verpakkingen silken tofu (a 300 gram)

  • 1 eetlepel (Chinese) tahin, sesampasta

  • 1 eetlepel hoisinsaus

  • halve biologische limoen, sap en rasp

  • 1 eetlepel crispy chili olie

  • 1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 1-2 eetlepels water

  • 1 bosui, in ringetjes gesneden

  • toppings: gebakken uitjes/sesamzaadjes

BEREIDING

  • Haal voorzichtig de folie van het pakje tofu af. Laat overtollig vocht weglopen. Neem een mooi (ontbijt) bordje of diep bord waar je de tofu in wilt serveren. Zet het bordje op het bakje tofu en draai het om. Het bakje staat nu op zijn kop en de onderkant ligt naar boven.
  • Knip nu met een schaar linksonder en rechtsboven een stukje van de verpakking af. Doordat er lucht bijkomt kun je nu voorzichtig zonder de delicate tofu te beschadigen de verpakking verwijderen.
  • Maak een dressing van 1 eetlepel sesampasta (tahin), 1 teen fijngehakte knoflook, de rasp en sap van een halve biologische limoen, 1 eetlepel hoisinsaus, 1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof), 1 eetlepel crispy chili olie, 1 eetlepel sojasaus en 1 tot 2 eetlepels water (om de dressing te verdunnen).
  • Snijd de bosui in ringetjes.
  • Proef of de dressing op smaak is. Drizzle de dressing royaal in het midden van het blokken tofu zodat ze volledig bedekt zijn. Garneer met ringetjes bosui, gebakken uitjes en sesamzaadjes.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!