Eetspiratie » Risotto met kip en courgette uit de Crock-Pot Express
Risotto met kip en courgette uit de Crock-Pot Express

Risotto met kip en courgette uit de Crock-Pot Express

Het was echt al een hele tijd geleden dat ik risotto gemaakt had. En ik weet precies waarom! Ik ben gek op koken maar risotto maken staat niet op mijn lijstje van favoriete dingen om te doen. Dat roeren in die pan, steeds een lepel bouillon toevoegen, ik kreeg er een risotto-arm van. En nu komt het, in de Crock-Pot Express kun je dus zonder te roeren perfecte risotto maken. Sinds ik dat ontdekt heb, staat risotto weer vaker bij ons op het menu.

De eerste keer dat ik weer eens risotto ging maken deed ik dat in een gewone pan. Het was een test omdat ik het verschil wilde weten tussen bereiding in een gewone pan en de Crock-Pot Express. Wat ik zeker weet is dat ik nooit meer risotto in een gewone pan ga maken. Het duurde mij te lang voordat de rijst eindelijk eens gaar werd. In de Crock-Pot hoef ik mij hier totaal geen zorgen over te maken, de rijst wordt gewoon perfect gaar.

Wil je meer informatie over het koken met de Crock-Pot Express multicooker? Lees dan hier mijn uitgebreide review.

Je gaat dus de risotto (de rijst) bereiden in de CPE. Daarnaast ga je de kip en courgette apart in de koekenpan bakken. Op het laatst voeg je dit samen en je risotto is klaar. Het gaat dus niet allemaal tegelijk in de Crock-Pot Express. In de tijd dat de rijst gaart maak je de andere onderdelen klaar. Daarna is het een kwestie van toevoegen, mengen en opscheppen.

Risotto met kip en courgette uit de Crock-Pot Express

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, WereldkeukenKeuken: Crock-Pot ExpressMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

35

minuten

In de Crock-Pot Express kun je perfect risotto bereiden.

Ingrediënten

  • 400 gram arborio rijst (risotto rijst)

  • 1 liter kippenbouillon (of 1 liter water met een bouillonblokje)

  • 500 gram kipfilet

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 courgette

  • 80 – 100 gram Parmezaanse kaas + extra als garnering

  • 1 eetlepel roomboter

  • 1 theelepel olijfolie + extra om de kip en courgette in aan te bakken

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • zout naar smaak

  • royaal vers gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel citroenrasp

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de courgette in kleine blokjes en de kip in dunne smalle reepjes. Bestrooi de kip met een snufje zout, peper en knoflookpoeder. Zet dit even apart.
  • Weeg de rijst af en zet de kippenbouillon alvast klaar. Rasp de Parmezaanse kaas en zet dit apart in een schaaltje.
  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de stoom aan de bovenkant straks goed weg kan. Controleer of de ring in de deksel zit en of de binnenpan erin zit.
  • Druk op sauté en start. Doe een halve eetlepel roomboter en een theelepel olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is.
  • Doe de droge rijst erbij en schep dit goed om zodat alle korrels bedekt worden met een laagje boter/olie. Bak dit ongeveer 3 minuten. Druk op stop om de sauté stand te stoppen. Schenk vervolgens de bouillon erbij.
  • Doe de deksel op de pan en zet meteen het ventiel dicht. Kies rice/risotto voor 12 minuten op low. Dit geeft hij als het goed is al automatisch aan. Druk vervolgens op start. Er verschijnt heat op de display en er kan wat stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd na een paar minuten hoor je een piepsignaal en gaat de pan aftellen van 12 naar 0.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan een eetlepel olie en bak hierin de blokjes courgette samen met een snufje zout aan. Schep ze uit de pan (bewaar in een schaaltje) en bak vervolgens de reepjes kipfilet in een beetje olie gaar en bruin. Voeg de courgette bij de kip en meng door elkaar. Zet het vuur uit en zet het apart tot gebruik.
  • Als de kooktijd van de risotto is verstreken hoor je een piepsignaal. Druk op stop. Draai nu voorzichtig het ventiel open met behulp van een lange lepel of keukenhandschoen. Haal de deksel eraf, let op want hier komt warm water vanaf.
  • Er ligt nu een laagje vocht op de risotto maar dit komt helemaal goed! Roer het goed door met een siliconen spatel.
  • Voeg de Parmezaanse kaas toe met nog een halve eetlepel roomboter en meng goed door elkaar. Voeg als je dat lekker vindt citroenrasp toe. Doe de kip en courgette erbij, schep alles goed om en breng op smaak met zout naar smaak.
  • Schep de risotto in een mooie kom en garneer met extra geraspte Parmezaanse kaas en lekker veel zwarte peper.

Aantekeningen

  • Wil je nog iets extra’s toevoegen aan de risotto? Kastanjechampignons zijn een lekkere aanvulling. Snijd ze in dunne plakjes en bak ze aan samen met de courgette.
  • Kijk voor meer recepten uit de Crock-Pot Express hier!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE