Eetspiratie » Nasi kip ketjap
Nasi kip ketjap

Nasi kip ketjap

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Nasi kip ketjap met vegan optie, een makkelijk gerecht voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Eigenlijk is de titel van dit recept niet helemaal correct. En alhoewel dit gerecht inderdaad uit rijst (nasi) met kip bestaat, is het eerder ‘nasi goreng kip ketjap’, alleen bekt nasi kip ketjap net iets lekkerder. De rijst wordt namelijk gebakken samen met kip (of plantaardige kipstukjes) en geserveerd met zoetzuur, kroepoek en gebakken uitjes.

Er staan diverse recepten voor nasi goreng op mijn website, maar ik kreeg meerdere malen het verzoek van hier thuis om weer een keer ‘bruine nasi’ te maken. Dit is eigenlijk een heel simpel gerecht dat redelijk snel op tafel staat. Mits je de rijst de dag ervoor al hebt gekookt. Want zoals bij alle nasi goreng recepten gebruik je koude gekookte rijst. In dit artikel leg ik uit waarom je voor dit soort gerechten koude rijst gebruikt.

Bruine nasi met kip ketjap

Deze nasi goreng heeft qua smaak iets weg van Surinaamse of Javaanse nasi. Dit is dus geen authentiek recept, ik maak het zoals wij het hier thuis lekker vinden. Omdat wij geen vlees eten, gebruik ik geen trassi of trafasie en neem ik kipstukjes op basis van soja-eiwit in plaats van kipfilet. Maar je kunt prima kipfilet gebruiken voor dit recept, je kunt het 1-op-1 vervangen. Verder blijft het recept gewoon hetzelfde. Maak het zoals jij het lekker vindt.


Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Zoals ik eerder aangaf, gebruik je gekookte koude rijst. Als je dit recept wil maken, kook je de rijst de dag ervoor of vroeg in de ochtend. In dit artikel kun je lezen hoe je gekookte rijst het beste kunt afkoelen, bewaren en weer opwarmt. Ik kook als ik nasi goreng ga maken meestal 500 gram (een heel pak) rijst. Dit doe ik in mijn multicooker, de beste rijstkoker die er is!

Rijst koken in de multicooker is heel makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. Voor de nasi kip ketjap gebruik ik 400 gram gekookte rijst en de rest van de rijst vries ik in voor een ander recept. Het is namelijk handig om altijd gekookte rijst bij de hand te hebben.

Serveer de nasi kip ketjap met zoetzuur van komkommer en tomaat, gebakken uitjes, kroepoek en pindasaus. Wil je er nog iets extra’s bij, dan is gebakken tahoe of tempeh een lekkere toevoeging. Misschien een gekke combi, maar mini groente loempiaatjes zijn er ook erg lekker bij.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi kip ketjap Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Nasi kip ketjap

Nasi kip ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Nasi kip ketjap, een heerlijk en makkelijk recept voor drukke dagen of een lui weekend. Serveer deze op Surinaams/Javaans geïnspireerde rijst met zoetzuur, pindasaus, gebakken uitjes en kroepoek.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 400 gram gekookte afgekoelde witte rijst

  • 1 ui, gesnipperd

  • 300 gram plantaardige kipstukjes of kipfilet, in stukjes gesneden

  • 3 tenen knoflook

  • 1 theelepel vers geraspte gember

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • halve theelepel laos

  • 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • 4 eetlepels ketjap asin (oftewel sojasaus)

  • 4 maggiblokjes (kub d’or)

  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper

  • snufje zout

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 1 theelepel sesamolie

  • halve prei of 2 bosuitjes

BEREIDING

  • Snipper 1 ui, hak 3 tenen knoflook fijn en rasp 1 theelepel verse gember. Snijd de halve prei of 2 bosuitjes in dunne ringetjes. Zet dit even apart.
  • Neem 300 gram plantaardige kipstukjes en knip deze fijn met een schaar. Als je kipfilet gebruikt, snijd dit dan in kleine stukjes.
  • Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan samen met een snuf zout.
  • Als de ui glazig ziet, voeg je de kip toe. Bak dit op middelhoog vuur tot het mooi bruin verkleurd. Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak dit mee voor 1 minuut.
  • Vervolgens voeg je 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder en een halve theelepel laos toe. Bak dit even mee.
  • Voeg 4 eetlepels ketjap manis, 4 eetlepels sojasaus, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en 3 verkruimelde maggiblokjes toe. Schep alles goed om en laat het mengsel even bubbelen.
  • De 400 gram koude rijst kan er nu bij en schep alles goed om met een spatel tot alle rijst voorzien is van een laagje ketjap. Voeg de ringetjes prei of bosui toe en schep alles goed om op middelhoog vuur.
  • Proef en breng de nasi op smaak met een theelepel sesamolie en indien nodig kun je er naar smaak nog een extra maggiblokje boven verkruimelen. Meng alles goed door elkaar en laat nog 3 tot 5 minuten goed warm worden.
  • Serveer met zoetzuur van komkommer en tomaat, kroepoek, gebakken uitjes en eventueel pindasaus.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!