Nasi kip ketjap met vegan optie, een makkelijk gerecht voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Eigenlijk is de titel van dit recept niet helemaal correct. En alhoewel dit gerecht inderdaad uit rijst (nasi) met kip bestaat, is het eerder ‘nasi goreng kip ketjap’, alleen bekt nasi kip ketjap net iets lekkerder. De rijst wordt namelijk gebakken samen met kip (of plantaardige kipstukjes) en geserveerd met zoetzuur, kroepoek en gebakken uitjes.
Er staan diverse recepten voor nasi goreng op mijn website, maar ik kreeg meerdere malen het verzoek van hier thuis om weer een keer ‘bruine nasi’ te maken. Dit is eigenlijk een heel simpel gerecht dat redelijk snel op tafel staat. Mits je de rijst de dag ervoor al hebt gekookt. Want zoals bij alle nasi goreng recepten gebruik je koude gekookte rijst. In dit artikel leg ik uit waarom je voor dit soort gerechten koude rijst gebruikt.
Bruine nasi met kip ketjap
Deze nasi goreng heeft qua smaak iets weg van Surinaamse of Javaanse nasi. Dit is dus geen authentiek recept, ik maak het zoals wij het hier thuis lekker vinden. Omdat wij geen vlees eten, gebruik ik geen trassi of trafasie en neem ik kipstukjes op basis van soja-eiwit in plaats van kipfilet. Maar je kunt prima kipfilet gebruiken voor dit recept, je kunt het 1-op-1 vervangen. Verder blijft het recept gewoon hetzelfde. Maak het zoals jij het lekker vindt.

Zoals ik eerder aangaf, gebruik je gekookte koude rijst. Als je dit recept wil maken, kook je de rijst de dag ervoor of vroeg in de ochtend. In dit artikel kun je lezen hoe je gekookte rijst het beste kunt afkoelen, bewaren en weer opwarmt. Ik kook als ik nasi goreng ga maken meestal 500 gram (een heel pak) rijst. Dit doe ik in mijn multicooker, de beste rijstkoker die er is!
Rijst koken in de multicooker is heel makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. Voor de nasi kip ketjap gebruik ik 400 gram gekookte rijst en de rest van de rijst vries ik in voor een ander recept. Het is namelijk handig om altijd gekookte rijst bij de hand te hebben.
Serveer de nasi kip ketjap met zoetzuur van komkommer en tomaat, gebakken uitjes, kroepoek en pindasaus. Wil je er nog iets extra’s bij, dan is gebakken tahoe of tempeh een lekkere toevoeging. Misschien een gekke combi, maar mini groente loempiaatjes zijn er ook erg lekker bij.




