Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip, hét gerecht voor warme dagen, als je even geen Eetspiratie hebt of geen zin hebt om te koken. Momenteel zie je overal ‘snackbordjes’ en ‘girl dinners’ voorbij komen. Een bordje gevuld met alle dingen waar je op dat moment zin in hebt. Ook zijn de ‘Tiffany plate’ en de ‘lalab platter’ momenteel trending. Hierbij neem je een dip met daaromheen allerlei groenten, eventueel fruit en je favoriete eiwitbron.
De lalab platter is geen nieuwe uitvinding, dit is een gerecht dat gewoon gegeten wordt in Indonesië. Mijn moeder noemt het lalab of lalapan, knapperige groenten geserveerd met een vers gemaakte rauwe sambal. De sambal is heel makkelijk en snel te maken. Traditioneel maak je het in de vijzel en serveer je de groenten naast de sambal. Maar ik heb voor dit recept de staafmixer gebruikt, dit werkt net zo makkelijk en snel.

Wat is Lalab? Traditioneel Indonesisch groentegerecht met sambal
Dit soort gerechten zijn echt mijn ding! Een bord vol met heerlijke knapperige groenten en/of fruit, reepjes gebakken tofu (tahoe) en tempeh zijn mijn favoriete ingrediënten. Dit leg je op een mooi groot bord met een schaaltje sambal in het midden. Je dipt de ingrediënten in de sambal en that’s it. Voor mij is dit dé perfecte lunch of zomerse maaltijd als de temperatuur boven de 25 graden komt. Ideaal om restjes groenten uit je groentelade op te maken en daarnaast is het ook nog eens supergezond.
Lalab is ook een leuke maaltijd om te delen, of handig bij een barbecue. Zet een groot dienblad op tafel met allerlei soorten groenten. Vul dit aan met je favoriete eiwitbronnen en voeg eventueel pinda’s, gebakken uitjes, kroepoek of emping toe voor een beetje crunch. Alhoewel lalab met rauwe knapperige groenten gemaakt wordt, is het ook niet erg om sommige groenten vooraf te blancheren. Haricots verts, spinazie (kangkung) en taugé zijn lekkerder als ze even kort geblancheerd zijn. Als extraatje kun je er bijvoorbeeld ook nog blokjes lontong aan toevoegen. Als je het maar kunt dippen in de sambal, want dat is de ster van dit gerecht.




