Eetspiratie » Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip
Lalab - Indonesisch groentegerecht met sambaldip

Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip, hét gerecht voor warme dagen, als je even geen Eetspiratie hebt of geen zin hebt om te koken. Momenteel zie je overal ‘snackbordjes’ en ‘girl dinners’ voorbij komen. Een bordje gevuld met alle dingen waar je op dat moment zin in hebt. Ook zijn de ‘Tiffany plate’ en de ‘lalab platter’ momenteel trending. Hierbij neem je een dip met daaromheen allerlei groenten, eventueel fruit en je favoriete eiwitbron.

De lalab platter is geen nieuwe uitvinding, dit is een gerecht dat gewoon gegeten wordt in Indonesië. Mijn moeder noemt het lalab of lalapan, knapperige groenten geserveerd met een vers gemaakte rauwe sambal. De sambal is heel makkelijk en snel te maken. Traditioneel maak je het in de vijzel en serveer je de groenten naast de sambal. Maar ik heb voor dit recept de staafmixer gebruikt, dit werkt net zo makkelijk en snel.


Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Wat is Lalab? Traditioneel Indonesisch groentegerecht met sambal

Dit soort gerechten zijn echt mijn ding! Een bord vol met heerlijke knapperige groenten en/of fruit, reepjes gebakken tofu (tahoe) en tempeh zijn mijn favoriete ingrediënten. Dit leg je op een mooi groot bord met een schaaltje sambal in het midden. Je dipt de ingrediënten in de sambal en that’s it. Voor mij is dit dé perfecte lunch of zomerse maaltijd als de temperatuur boven de 25 graden komt. Ideaal om restjes groenten uit je groentelade op te maken en daarnaast is het ook nog eens supergezond.

Lalab is ook een leuke maaltijd om te delen, of handig bij een barbecue. Zet een groot dienblad op tafel met allerlei soorten groenten. Vul dit aan met je favoriete eiwitbronnen en voeg eventueel pinda’s, gebakken uitjes, kroepoek of emping toe voor een beetje crunch. Alhoewel lalab met rauwe knapperige groenten gemaakt wordt, is het ook niet erg om sommige groenten vooraf te blancheren. Haricots verts, spinazie (kangkung) en taugé zijn lekkerder als ze even kort geblancheerd zijn. Als extraatje kun je er bijvoorbeeld ook nog blokjes lontong aan toevoegen. Als je het maar kunt dippen in de sambal, want dat is de ster van dit gerecht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Lalab - Indonesisch groentegerecht met sambaldip Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Lalab - Indonesisch groentegerecht met sambaldip

Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Lunch, Borrelhapje, DinerKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

35

minuten

Lalab, een gerecht uit de Indonesische keuken waarbij je groenten, eventueel fruit en je favoriete eiwitbron dipt in verse gemaakte rauwe sambal. Een lekker gerecht om te delen, een snelle lunch, zomers gerecht of gerecht bij de barbecue.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de sambal
  • 6 rode pepers

  • 2 rawits (optioneel)

  • 1 rijpe tomaat

  • 2 sjalotten

  • 2 tenen knoflook

  • 1-2 theelepels suiker

  • halve theelepel zout

  • 1 biologische limoen (sap en rasp)

  • overig
  • 1 kropje baby Romaine sla

  • 6 snoepkomkommers, in reepjes gesneden

  • 1 zakje snack wortels, in reepjes gesneden

  • 1 blik babymais, kort aangebakken

  • 150 gram haricots verts, geblancheerd

  • 1 granny smith appel, in dunne plakjes gesneden

  • 250 gram tahoe (tofu), in repen gesneden

  • 250 gram tempeh, in plakken gesneden

  • 4-6 eetlepels zonnebloemolie

  • zout naar smaak

  • extra’s zoals pinda’s/emping/kroepoek/gebakken uitjes

BEREIDING

  • Begin met het maken van de sambal. Snijd de 6 rode pepers, 2 rawits (optioneel), 2 sjalotten, 1 tomaat en 2 tenen knoflook grof. Breng een steelpan met water aan de kook. Voeg de genoemde ingrediënten toe aan het kokende water en laat dit ongeveer 5 tot 7 minuten koken op een middelhoog vuur tot de pepers zacht zijn en het velletje van de tomaat loslaat.
  • Haal de velletjes van de tomaat en giet het kookwater door een zeef. Doe alles in een hoge beker en voeg 1 tot 2 theelepels suiker en een halve theelepel zout toe. Blend dit met de staafmixer tot een grove of fijne sambal. Voeg de rasp van een halve limoen toe en het sap van de hele limoen. Proef of de sambal op smaak is en laat hem afkoelen.
  • Vervolgens ga je de rest van de ingrediënten voorbereiden. Was de groenten. Snijd de snoepkomkommers en snackworteltjes in reepjes en pluk de blaadjes van het kropje Romaine sla. Zet dit apart tot gebruik. Snijd de kontjes van de haricots verts door ze rechtsreeks in een keer door de verpakking heen te snijden. Giet ook het vocht van de babymais af en dep de kolfjes droog met keukenpapier.
  • Kook een pan met ruim water en een snuf zout en als het water aan de kook is, blancheer je de haricots verts 3 tot 4 minuten. Spoel ze direct af onder de koude kraan en leg ze bij de andere groenten.
  • Dep het blok tahoe (tofu) goed droog met een schone theedoek en snijd het in plakken en snijd de plakken in reepjes. De tempeh snijd je in dunne plakken.
  • Verhit 4 tot 6 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak/frituur hierin in eventueel in meerdere rondes de reepjes tahoe en plakken tempeh om en om bruin. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met een stukje keukenpapier en bestrooi met zout.
  • In dezelfde pan bak je met de resterende olie de babymais om en om bruin. Net voor het serveren snijd je een granny smith appel door de helft en vervolgens in dunne plakjes.
  • Vervolgens ga je het gerecht samenstellen. Neem een groot bord of een dienblad en zet hierop een of meerdere kommetjes met sambal. Schik hieromheen alle groenten, de appel, gebakken tahoe en tempeh. Zet er schaaltjes bij met pinda’s, emping of kroepoek en gebakken uitjes voor extra crunch.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!