Eetspiratie » Köfte kebab wrap
Köfte kebab wrap

Köfte kebab wrap

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Köfte kebab, pittig gekruid vlees in de vorm van een worstje geserveerd in een wrap. Samen met een paar frisse knapperige groenten, een pickle van rode ui en een romige yoghurtsaus is dit een lekker en makkelijk gerecht. Een ingrediënt wat niet mag ontbreken bij deze köfte kebab wrap is sumac of (sumak). Er is wat mij betreft altijd een goede reden om gerechten met deze heerlijke fris/zurige specerij te eten.

Köfte is gehakt en kebab betekent gegrild vlees. Meestal wordt er lamsgehakt gebruikt. Voor dit recept heb ik gekozen voor rundergehakt omdat dit mij makkelijker verkrijgbaar is.

Wat echt onmisbaar is bij dit köfte kebab recept is sumac (of sumak). Dit is een fris/zurig besje wat is vermalen tot een poeder wat rood is van kleur. Het geeft gerechten net dat beetje extra oempf . Het is een onderdeel van het kruidenmengsel za’atar wat vaak gegeten wordt bij gegrild vlees. Een sprinkle sumak is ook heerlijk over hummus of labneh (yoghurt met kruiden). Je koopt sumak in de supermarkt of Turkse of Marokkaanse winkel.

Zelf köfte kebab maken

Het gehakt voor dit köfte kebab wrap recept bereid ik op een grillpan of op mijn satébarbecue. Het is de bedoeling dat het gehakt een lekkere grillsmaak krijgt en het mag best een paar grillstrepen hebben. Heb je geen grillpan of (saté) bbq? Dan bak je ze gewoon simpel in een koekenpan. Breng het gehakt goed op smaak. Je kunt het van tevoren testen door een klein stukje gehakt te bakken en te proeven, zo weet je of er nog iets aangepast moet worden.


Ideaal voor in de tuin de satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 80

Spiedini Saté-bbq Bali 80

Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.

Om er mooie worstjes (köfte kebab) van te maken kun je ze het beste om een stokje heen ‘knijpen’. Gebruik hiervoor een satéprikker of een chopstick (eetstokje). Je knijpt het gehakt om het stokje heen en trekt deze er vervolgens voor het serveren weer uit. Het stokje helpt je om een goede vorm te krijgen. De köfte is ook heerlijk op een pita.

Köfte kebab wrap

Köfte kebab wrap

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, Diner, LunchKeuken: TurksNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

50

minuten

Een goed gevulde wrap met köfte (gekruid gegrild gehakt), pickles, sumak en een romige yoghurt dressing.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram rundergehakt (of half-om half gehakt)

  • 1 eetlepel paprikapuree

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 citroen (het sap)

  • 1 mespunt sumac

  • 1 rode ui, flinterdun gesneden

  • 2 bosuitjes, in ringetjes

  • halve komkommer, in blokjes gesneden

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 zakje sla (150 gram)

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: verse koriander

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 6 tortilla wraps, verwarmd

BEREIDING

  • Meng 500 gram gehakt met 1 theelepel gemalen komijn, 1 eetlepel paprikapuree en een snufje peper en zout. Kneed het goed door elkaar en knijp het gehakt op een stokje zoals hierboven de receptenkaart omschreven. Leg ze op een bord, dek ze af en laat ze even opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes en doe in een kom. Besprenkel de ui met het sap van een halve citroen en bestrooi met zout en peper. Knijp het zout en peper met je handen nu stevig door de ui. Snijd de halve komkommer en 1 rode peper in hele fijne kleine blokjes en voeg dit bij de ui. Meng dit goed door elkaar.
  • Bestrijk de köfte met olie en bak ze op de grill, bbq of in de koekenpan. Verwarm 6 wraps (in een koekenpan of in de oven) en maak ondertussen de dressing van 2 eetlepels Griekse yoghurt, sap van een halve citroen, 1 eetlepel olijfolie en 1 teen geraspte knoflook.
  • Snijd de bosui in ringetjes en pluk een paar blaadjes van de koriander. Bouw nu de wrap op. Begin met een pluk sla, schep daarop wat van het ui mengsel. Verdeel de kebabs erover, ongeveer 3 per wrap.
  • Je kunt de wrap oprollen of open laten, net wat jij het lekkerst vindt. Drizzle er wat van de yoghurt dressing over en bestrooi met ringetjes bosui en verse koriander. Als laatste bestrooi je de köfte kebabs met een snufje sumak. Köfte kebab wrap

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!