Köfte kebab, pittig gekruid vlees in de vorm van een worstje geserveerd in een wrap. Samen met een paar frisse knapperige groenten, een pickle van rode ui en een romige yoghurtsaus is dit een lekker en makkelijk gerecht. Een ingrediënt wat niet mag ontbreken bij deze köfte kebab wrap is sumac of (sumak). Er is wat mij betreft altijd een goede reden om gerechten met deze heerlijke fris/zurige specerij te eten.
Köfte is gehakt en kebab betekent gegrild vlees. Meestal wordt er lamsgehakt gebruikt. Voor dit recept heb ik gekozen voor rundergehakt omdat dit mij makkelijker verkrijgbaar is.
Wat echt onmisbaar is bij dit köfte kebab recept is sumac (of sumak). Dit is een fris/zurig besje wat is vermalen tot een poeder wat rood is van kleur. Het geeft gerechten net dat beetje extra oempf . Het is een onderdeel van het kruidenmengsel za’atar wat vaak gegeten wordt bij gegrild vlees. Een sprinkle sumak is ook heerlijk over hummus of labneh (yoghurt met kruiden). Je koopt sumak in de supermarkt of Turkse of Marokkaanse winkel.
Zelf köfte kebab maken
Het gehakt voor dit köfte kebab wrap recept bereid ik op een grillpan of op mijn satébarbecue. Het is de bedoeling dat het gehakt een lekkere grillsmaak krijgt en het mag best een paar grillstrepen hebben. Heb je geen grillpan of (saté) bbq? Dan bak je ze gewoon simpel in een koekenpan. Breng het gehakt goed op smaak. Je kunt het van tevoren testen door een klein stukje gehakt te bakken en te proeven, zo weet je of er nog iets aangepast moet worden.

Om er mooie worstjes (köfte kebab) van te maken kun je ze het beste om een stokje heen ‘knijpen’. Gebruik hiervoor een satéprikker of een chopstick (eetstokje). Je knijpt het gehakt om het stokje heen en trekt deze er vervolgens voor het serveren weer uit. Het stokje helpt je om een goede vorm te krijgen. De köfte is ook heerlijk op een pita.