Knapperige aubergine met tomatensambal, een lekker bijgerechtje of snack maar ook heerlijk op een borrelplank. Ik ben de laatste tijd veel aan het experimenteren met aubergine. Voorheen was ik er er niet zo’n fan van, maar inmiddels zijn we hier thuis echte aubergine liefhebbers geworden. Nu ik eenmaal weet hoe ik het lekker kan bereiden, is er een wereld voor me opengegaan en is deze groente onmisbaar geworden in mijn keuken.
Dit recept is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Want ik wilde er eerst iets heel anders van maken, namelijk: smoor terong (gesmoorde aubergines). Je kunt smoor op verschillende manieren maken. Kip smoor en daging smoor (gestoofd rundvlees) zijn hier voorbeelden van. Smoor kun je ook maken met groenten zoals bloemkool en dus ook aubergine (terong). Maar toen ik halverwege het recept was, besloot ik het helemaal anders te doen. In plaats van een saus te serveren over gebakken aubergine vond ik het een goed idee om de plakken te paneren, de saus/sambal een beetje aan te passen en die er als dip bij te serveren. Het resultaat is knapperige gebakken aubergineplakken met een lekkere dip.
Knapperige aubergine met tomatensambal
Iets wat ik altijd een vervelend klusje in de keuken heb gevonden is: paneren! Maar de laatste tijd heb ik de smaak te pakken en paneer ik de ene aubergine na de andere. Nu ik een fijne manier heb gevonden, is paneren eigenlijk best leuk om te doen. Ik maak tegenwoordig ook graag aubergine schnitzels. Mijn aubergine bak ik in de oven en de plakjes worden heerlijk bruin en knapperig. Ik gebruik tegenwoordig een oliespray en dat werkt perfect. Je kunt olie zo goed doseren, je gebruikt niet teveel en het wordt gelijkmatiger verdeeld. De tomatensambal is vrij eenvoudig te maken met behulp van een blender of Nutribullet. De smaak van de sambal is vrij mild tot licht pittig.

Nutribullet Exclusive Pastel – Blender – 900 Watt
Smoothie maker, inclusief to go accessoires en digitaal receptenboek. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knapperige aubergine met tomatensambal
4
porties30
minuten30
minuten1
uurHeerlijke knapperige aubergine uit de oven met mild/pittige tomatensambal. Een lekker plantaardig bijgerecht, borrelhapje of snack.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
- voor het paneren
100 gram bloem
150-200 milliliter sojamelk (of een andere melksoort)
150-200 gram paneermeel
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
chilipoeder naar smaak
halve theelepel gerookt paprikapoeder
peper en zout naar smaak
- voor de tomatensambal
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook
1 vleestomaat, grof gesneden
halve eetlepel pindakaas of notenpasta
1 eetlepel ketjap manis
1-2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd
1 eetlepel citroensap
2 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd
1 theelepel suiker
zout en peper
1 eetlepel olie
- overig
2 aubergines, in plakken gesneden
1 eetlepel bieslook, fijngehakt
oliespray
BEREIDING
- Neem 3 diepe kommen of schaaltjes. In één kom doe je 100 gram bloem, in de tweede kom schenk je 150 tot 200 milliliter sojamelk (of andere melksoort) en in de derde kom doe je 150 tot 200 gram paneermeel met een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, chilipoeder naar smaak, een halve theelepel gerookt paprikapoeder, peper en zout. Meng dit door elkaar. Zet apart tot gebruik.
- Was de aubergines en snijd de top eraf. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet de kommen voor het paneren op een rij. Als eerste de bloem, daarna de sojamelk, en als laatste het paneermeel. Haal de plak eerst door de bloem, dip deze daarna aan beide kanten in de sojamelk en leg hem vervolgens in het paneermeel. Strooi met je droge hand paneermeel op de aubergineplak en druk deze goed aan. Draai de plak op en herhaal het nog een keer. Leg de gepaneerde plakken op de met bakpapier beklede bakplaat. Spray de plakken in met oliespray of bestrijk ze met olie.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bak ze eerst 12 minuten aan de ene kant. Na 12 minuten haal je ze uit de oven, draai je de plakken om en spray je ze in met olie. Bak ze nogmaals 12 minuten aan de andere kant tot ze bruin en krokant zijn.
- Terwijl de aubergine bakt, ga je de tomatensambal maken. Verwijder de zaadlijsten uit 2 rode pepers en doe deze in een keukenmachine, blender of Nutribullet. Doe de grof gesneden vleestomaat, de 2 tenen knoflook en de grof gesneden ui erbij. Blend dit samen tot het vloeibaar is.
- Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak het ui/tomatenmengsel aan. Voeg 2 ingescheurde blaadjes djeroek poeroet blaadjes toe samen met 1 theelepel suiker, peper en zout. Bak dit ongeveer 7 tot 10 minuten tot het indikt en stevig is. Blijf steeds omscheppen.
- Voeg als laatste 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel citroensap en een halve eetlepel pindakaas (of notenpasta) toe. Roer dit goed door elkaar en breng de sambal op smaak met zout en peper. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes en doe de sambal in een schaaltje.
- Haal de knapperige aubergine uit de oven, bestrooi de plakken met een snufje zout en leg ze mooi op een bord. Zet de sambal erbij en garneer met fijngehakte bieslook.