Kip rendang oftewel rendang ajam. Dit recept is niet zomaar een recept. Ik heb er een tijdje over gedaan om het helemaal naar mijn zin te maken. Er zit daarom een hele uitgebreide beschrijving bij. Rendang van rundvlees en varkensvlees zijn totaal anders als de versie met kip. Iedere familie, plaats of streek heeft zijn eigen versie van kip rendang. Met dit recept heb ik geprobeerd om het een beetje op de ‘authentieke’ manier te bereiden maar wel met hier en daar een kleine aanpassing of een handig trucje. Als je gek bent op de Indische keuken dan is dit gerecht zeker een aanrader.
Voordat je gaat koken is het misschien handig om dit artikel eerst te lezen. Hierin leg ik alles uit over producten die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. In kip rendang wordt eigenlijk een combinatie van gedroogde pepers en verse pepers gebruikt. Ik heb dit uitgetest, maar heb er toch voor gekozen om sambal oelek als alternatief te gebruiken. Op deze manier kun je beter de pittigheid van het gerecht bepalen.
Deze rendang zwemt niet in de saus maar hoort juist een beetje droog te zijn. Wil je toch meer vocht? Voeg dan extra kokosmelk toe. Om deze rendang af te maken ga je kerisik (geroosterde kokospasta) maken. Deze pasta maak je binnen een paar minuten terwijl de rendang staat te stoven. Je roostert de kokos in een droge koekenpan en vijzelt dit vervolgens tot een pasta. In dit artikel kun je alles lezen over kerisik.
Rendang van kip maken
Galangal (laos)
In dit recept wordt ook verse galangal (laos) gebruikt. Laos lijkt op gember qua uiterlijk, maar is het tegenovergestelde qua smaak. Galangal is fris en heeft een ‘koele’ smaak. Gember is juist warm en pittig. Verse galangal kun je kopen in de toko, maar ook in de supermarkt. Je vindt het op de groenteafdeling in de koeling bij de Aziatische producten. Net als gember kun je galangal invriezen. En kun je niet aan verse galangal komen, gebruik dan de gemalen variant. Dit heeft wel een iets andere smaak dan de verse galangal.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Boemboe (kruidenpasta)
Zoals bij bijna alle Indonesische en Indische recepten begin je met het maken van een boemboe, dit is een kruiden en/of specerijenmengsel. Je maakt dit in een vijzel of lekker modern met een staafmixer. Belangrijk is dat je ingrediënten een beetje fijn snijd om je staafmixer een beetje te helpen. Voeg ook altijd een klein scheutje water toe. Wat vooral belangrijk is bij deze boemboe is dat je de sereh van te voren zo fijn mogelijk snijd. Als je dat niet doet, blijven er allemaal houtachtige stukjes achter in je boemboe en dat is niet lekker. Deze boemboe mag best een beetje vloeibaar zijn.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Kip rendang (rendang ajam)
4
personen30
minuten40
minuten1
uur10
minutenMaak een heerlijke traditionele Indonesische rendang met kip. Een lekker kruidig en aromatisch gerecht dat je serveert met rijst, groenten en een frisse acar van komkommer.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
600 gram kip (drumsticks/kippendijen/kipfilet)
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 centimeter verse gember, fijngesneden
5 tenen knoflook, gehalveerd
6 plakjes verse galangal of een theelepel gemalen laos
1 flinke theelepel gemalen kurkuma
2 sjalotten, grof gesneden
2 sereh stengels
250-300 milliliter kokosmelk
1 theelepel (palm of riet)suiker
3 blaadjes djeroek poeroet
3 eetlepels geraspte gedroogde kokos
2 eetlepels (rijst)olie
halve theelepel zout (of meer naar smaak)
(witte) peper naar smaak
halve limoen (optioneel)
BEREIDING
- Maak de sereh en de galangal schoon. Snijd de top en het kontje van de sereh af en haal het buitenste blad eraf. Kneus de sereh leg dit even apart. Snijd de uitsteeksels van de galangal af en verwijder eventuele harde houtachtige stukjes. Haal met een dunschiller het schilletje eraf en snijd de galangal in dunne plakjes en kneus ze met de stamper van een vijzel.
- Maak vervolgens de boemboe. In een hoge beker doe je een halve theelepel zout, 2 centimeter fijngesneden gember, 5 tenen gehalveerde tenen knoflook, 3 plakjes gekneusde galangal, 1 flinke theelepel gemalen kurkuma, 2 grof gesneden sjalotten en 1 fijngesneden sereh stengel. Voeg een klein scheutje water toe en pureer dit met een staafmixer tot een pasta. Zet dit apart.
- Snijd 600 gram kip in grove stukken. Als je te kleine blokjes maakt heb je eerder de kans dat de kip te droog wordt. Bestrooi de kip met een snufje zout en laat dit even afgedekt staan.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok/wadjan of diepe pan. Leg 1 gekneusde serehstengel en de overige 3 gekneusde plakjes galangal in de olie en fruit dit even aan. Voeg nu een halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak) toe en bak dit kort aan.
- Voeg vervolgens de boemboe (van stap 2) toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee tot het een beetje droog wordt.
- Voeg de gesneden kip toe en schep goed om zodat de stukken goed bedekt zijn met de boemboe. De kip hoeft niet helemaal gaar te worden maar licht aangebakken, zodat het ‘rauwe’ niet meer zichtbaar is.
- Schenk er 250 tot 300 milliliter kokosmelk bij en voeg 3 djeroek poeroet blaadjes en 1 theelepel suiker toe. Schep dit goed door elkaar en zet de pan op een laag vuur voor ongeveer 30 minuten. Schep af en toe een keertje om.
- Terwijl de kip staat te stoven ga je de kerisik maken. Doe 3 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster dit tot het lichtbruin ziet. Blijf er wel bij, want het verbrand snel. Laat het afkoelen en stamp het daarna tot een pasta in een vijzel.
- Als de kip 30 minuten gestoofd heeft schep je de afgekoelde kerisikokosrasp door de rendang en laat je dit nog 10 minuten op een laag vuurtje stoven. Vis de serehstengel, de plakjes galangal en de djeroek poeroet blaadjes eruit. Breng de saus op smaak met een snufje zout, witte peper en eventueel een kneepje vers limoensap.
AANTEKENINGEN
- Bij kip rendang serveer je rijst en groenten zoals acar ketimun (zoetzure komkomersalade), broccoli of toemis boontjes.
- Er staan al 5 verschillende soorten rendang recepten op mijn blog. Kijk hier voor een overzicht.