Eetspiratie » Hummus
Hummus

Hummus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Hummus, onmisbaar in mijn keuken! Dat ik fan ben van kikkererwten dat mag duidelijk zijn. Op Eetspiratie zijn er verschillende recepten met deze peulvruchten te vinden. Ik heb het al eerder gezegd, als je kikkererwten in huis hebt kun je allerlei lekkere gerechten maken. Zorg dus dat je altijd een blik, pot of een zak gedroogde kikkererwten in huis hebt. Deze heb je ook nodig voor hummus, het meest bekende gerecht met kikkererwten.

Tegenwoordig kun je hummus kopen in verschillende smaken, je kunt het zo gek niet bedenken. Varianten met gegrilde groente, pompoen, kruiden en zelfs met mango. Ik houd het liever gewoon lekker simpel en naturel. De hummus wordt het meest romig als je deze lang laat blenden, zeker een minuut of twee. Tijdens het blenden twee tot drie ijsklontjes toevoegen zorgt ook voor een romige hummus. Mijn ervaring is dat een of foodprocessor makkelijker werkt als een blender. In de blender krijg je de hummus er lastiger uit, bij een foodprocessor gaat dat een stuk handiger.


Klein maar krachtig
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

Hummus

Is hummus gezond, ja! Maar een kleine kanttekening, enkel als je deze zelf maakt zonder olie. Als je de ingrediëntenlijst leest van een willekeurige supermarkthummus dan zie je bij eigenlijk elke variant als ingrediënt olie staan. Dit is jammer, want hummus heeft in principe geen olie nodig. Het is een onnodig ingrediënt wat het ook vetter maakt. In een authentiek hummus recept zul je ook geen olie vinden. Een kleine drizzle olijfolie eroverheen is wel een must. Crispy chili olie of een snufje sumak is ook een lekkere toevoeging.

Maar hoe krijg je de hummus dan romig? Heel eenvoudig, door de kikkererwten (uit blik of pot) voor het blenden even kort te koken, de aquafaba (het bonenwater) waar de kikkererwten in zitten te gebruiken en door ijsblokjes toe te voegen.

Met hummus kun je snel een lekkere dressing maken. Meng hummus met pesto en een beetje citroensap en je hebt binnen 5 minuten een dressing op tafel. Lekker bij een pastasalade of groene salade. Hummus gepureerd met paprika maakt een lekkere warme saus voor pasta. Ook is hummus een lekkere aanvulling in een bowl of een spread voor op brood of wraps. Het is een perfecte dip voor crackers, pita chips en groenten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hummus
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Hummus

Hummus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Ingrediënt, CondimentKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

1

(500 gram)
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Hummus, het allerlekkerste gerecht met kikkererwten. Eet het als een spread voor op (plat)brood, in wraps, of pita’s. Maar ook heerlijk als dip voor groenten of brood. Een eiwitrijk gerecht, gemaakt zonder olie maar met het vocht van de kikkererwten, de aquafaba. Het recept voor een heerlijke romige hummus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 pot kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld

  • 1-2 eetlepels aquafaba, het vocht van de kikkererwten

  • 1 teen knoflook (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)

  • 1 snufje chilipoeder

  • halve biologische citroen (het sap + eventueel de rasp)

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • zout en peper

  • optioneel: een snufje sumak

BEREIDING

  • Doe de inhoud van een blik of pot van 400 gram kikkererwten in een steelpan en breng dit rustig aan de kook. Schep de kikkererwten met een schuimspaan uit de pan rechtstreeks in de foodprocessor. Bewaar de aquafaba.
  • Voeg 1 theelepel gemalen komijn, een snufje chilipoeder, het sap van een halve citroen (en eventueel de rasp), 1 teen knoflook, peper en zout toe. Blend dit fijn en voeg 1 tot 2 eetlepels aquafaba toe samen met een eetlepel tahin.
  • Blend dit minimaal 1 minuut en voeg dan 2 tot 3 kleine ijsblokjes toe. Laat de hummus nog 1 minuut blenden tot hij romig is.
  • Proef of de hummus op smaak is en voeg indien nodig nog extra zout, peper of chilipoeder toe. Serveer de hummus in een diep bord en maak er met de achterkant van een lepel een kuiltje in. Drizzle er een beetje olijfolie overheen en bestrooi met een beetje chilipoeder of sumak voor extra smaak.
  • Bewaar de hummus in een afgesloten bakje in de koelkast. Roer hem even door voor gebruik. Het is zo zeker 4 dagen houdbaar.

AANTEKENINGEN

  • Gebruik hummus als dip, topping, spread of maak er een dressing of saus van.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!