Eetspiratie » Havermout uit de oven
Havermout uit de oven

Havermout uit de oven

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Havermout uit de oven oftewel, baked oats. Met een simpele zak havermout kun je alle kanten op. Maak er ouderwetse havermoutpap van, hippe overnight oats of een (ontbijt)taartje in de oven. Havermout is goedkoop, voedzaam en te verwerken in allerlei recepten.

In de zomer neem ik het liefst een smoothie als ontbijt. Maar In de winter eet ik het liefst warme ontbijtjes. Deze baked oats smaakt een beetje naar appeltaart. Het is een lekker ontbijt maar ook een prima tussendoortje. Havermout kun je ‘raw’ eten (zoals in deze cookie dough bites), je kunt het gebruiken als basis voor overnight oats en je kunt het prima bakken in de oven.

Havermout uit de oven

Voor dit recept heb ik havermelk gebruikt en als zoetstof ahornsiroop (maple syrup). Met deze ingrediënten is dit recept vegan/plantaardig. Je kunt ook prima gewone melk en honing of suiker gebruiken. Het handige is dat je alles meteen maakt in de ovenschaal. Als alles goed gemengd is hoef je deze alleen maar in de oven te schuiven. Als de baktijd verstreken is controleer je even of de de havermout stevig is. druk er lichtjes op met je vinger. Als de binnenkant nog te nat is zet je het nog iets langer in de oven. Het hoort ook ietsjes vochtig te zijn aan de binnenkant. Het is niet net zo stevig als bijvoorbeeld een cake. Als de bovenkant bruin is dan is hij klaar. Laat de havermout na het bakken even (5 tot 10 minuten) afkoelen voordat je het aansnijd/opschept.


Deze schalen kunnen in de oven en zelfs in de vriezer
Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.

Havermout uit de oven

Havermout uit de oven

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Categorie: Ontbijt, Lunch, TussendoortjeKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Baktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

Maak met een paar simpele ingrediënten een gezond ’taartje’ van havermout in de oven. Prima als ontbijt, snack of tussendoortje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram biologische havermout

  • 2 middelgrote bananen, geprakt

  • 1 appel, in blokjes gesneden

  • 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden

  • snufje zout

  • 1 eetlepel rozijnen

  • 330 milliliter (plantaardige) melk

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 2 eetlepels ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • 2 eetlepels notenboter (cashew, amandel of pindakaas)

BEREIDING

  • Was en snijd een appel in kleine blokjes. Hak 1 eetlepel rozijnen fijn. Zet dit apart tot gebruik.
  • Spray de ovenschaal van ongeveer 15 x 15 centimeter licht in met een beetje olie.
  • Prak 2 bananen rechtstreeks in de ovenschaal. Voeg hierbij 330 milliliter melk, 2 eetlepels notenboter, 2 eetlepels ahornsiroop, 300 gram biologische havermout, 1 theelepel bakpoeder, een snufje zout en 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden. Voeg ook de appel en de rozijnen toe.
  • Meng alles met een vork goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schuif de ovenschaal in de oven.
  • Bak de ‘oats’ in ongeveer 50 minuten bruin en gaar. Je kunt de havermout niet uit zijn geheel uit de ovenschaal scheppen. Snijd er met een mes porties van en schep deze met een spatel in een kom. Serveer met (plantaardige) yoghurt en een drizzle ahornsiroop.

AANTEKENINGEN

  • Havermout kun je ook bereiden in de slowcooker. In combinatie met pompoen en kaneel heb je een lekker winters ontbijtje. Kijk hier voor het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!