Griekse recepten die je moet proberen! Onze vakantie naar Corfu is alweer een tijdje geleden, maar naast de mooie herinneringen is het lekkere eten mij altijd bijgebleven. Wat opvallend is aan deze keuken is dat ze van hele simpele ingrediënten de meest heerlijke gerechten maken. Ik zette een aantal recepten uit de Griekse keuken op een rijtje. Deze frisse en kleurrijke gerechten geven je meteen een vakantiegevoel.
Bekende Griekse gerechten zijn de Griekse salade, souvlaki en het heerlijke stoofgerecht stifado. Bij de stifado hoort een leuk verhaal. In hotel Yannis waar we verbleven tijdens onze vakantie op Corfu stond dit gerecht dagelijks op het menu. Ik vond dit Griekse stoofvleesgerecht perfect voor bereiding in de slowcooker. Dus in mijn beste Engels en met een woordje Grieks heb ik gevraagd of de chef het recept met mij wilde delen en of ik het op mijn website mocht zetten. En zo geschiedde. Het recept heb ik vervolgens hier en daar aangepast om het slowcookerproof te maken. Heel tof om een authentiek recept uit Corfu in mijn kookrepertoire te hebben dat je perfect kunt bereiden in de slowcooker.

Naast stifado zijn er natuurlijk nog andere heerlijke recepten te vinden in de Griekse keuken. Mochten er in de toekomst nog nieuwe recepten online komen dan zal ik ze uiteraard toevoegen aan dit overzicht. Zo wil ik al een tijdje ‘lemon rizi’ maken (citroenrijst), patates lemonates (citroen aardappelen) en staat een plantaardige versie van gyros ook nog op mijn ’to cook’ lijstje. Met de recepten uit het onderstaande overzicht kun je een heerlijk Grieks menu of etentje samenstellen.
Makkelijke Griekse recepten die je moet proberen
1. Tzatziki
Deze frisse romige saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook mag natuurlijk niet ontbreken bij een Grieks menu. Tzatziki is heerlijk om pita (brood) of groenten in te dippen, als saus geserveerd bij souvlaki (geroosterd vlees), of als onderdeel van een ‘mezze plank’.

2. Grieks gehaktbrood
Dit Griekse gehaktbrood is geïnspireerd op het gerecht ‘bifteki’. Bifteki is een soort Griekse burger, maar in dit geval heb ik er een gehaktbrood van gemaakt. Je bereidt dit recept in de slowcooker of oven. Serveer plakken gehaktbrood met tzatziki en gebakken aardappelen. Ook heerlijk met pita en knoflooksaus.
3. Souvlaki
Gekruid vlees op een stokje, een beetje vergelijkbaar met saté. Souvlaki wordt meestal bereid op kooltjes waardoor ze die lekkere barbecue smaak krijgen. Je kunt souvlaki daarom perfect bereiden op de saté barbecue. Serveer de spiesjes met tzatziki, knoflooksaus of heel simpel een drizzle citroensap en een snufje gedroogde oregano.

4. Griekse salade
Een Griekse salade is een ‘boerensalade’ met simpele ingrediënten. De basis van deze salade is komkommer, rode ui en tomaat met daarop blokken feta en een drizzle olijfolie. Een snufje gedroogde oregano maakt het af. Een salade die je bij de meeste Griekse gerechten kunt serveren.
5. Stifado (Grieks stoofvlees)
Een van de meeste geliefde stoofgerechten uit de Griekse keuken is het gerecht: stifado. Vlees dat uren gesudderd heeft in een smaakvolle bouillon met sjalotjes, kruiden, specerijen en rode wijn. Traditioneel wordt het in Corfu gemaakt met konijn, maar je kunt dit ook prima maken met rundvlees. Dit stoofvlees kun je bereiden in een stoofpan, maar het is ook een perfect gerecht dat je low en slow in de slowcooker kunt bereiden.

6. Kipspiesjes (souvlaki van kip)
Griekse kipspiesjes vallen bij de meeste mensen goed in de smaak. De kip voor deze souvlaki wordt in een heerlijk mengsel vol kruiden, citroen en olijfolie gemarineerd. De spiesjes bereid je op de barbecue of een grillpan. Serveer de souvlaki met aardappels, rijst of in een pita. Lekker met tzatziki of knoflooksaus.
7. Salade met pita chips
Deze salade met pita chips is een 2.0 versie van de traditionele Griekse salade. Aan het basisrecept heb ik bonen toegevoegd voor extra eiwitten. De dressing heeft de smaken van tzatziki en wat deze salade zo lekker maakt zijn de krokante pita chips. Het is dé ideale salade voor bij de barbecue, maar het is ook een goed vullende maaltijdsalade als lunch of avondmaaltijd.
8. Grieks pitabrood (Griekse pita’s)
Grieks pitabrood is heel eenvoudig zelf te maken en je kunt ze serveren bij allerlei gerechten. Vul of beleg ze of swipe stukjes door tzatziki of hummus. Bereid ze in de koekenpan, grillpan of zelfs op de barbecue. Restjes brood piep je even op door ze royaal te besprenkelen met water en weer even op te warmen.

9. Eiwitrijke salade Griekse stijl
Een Griekse salade is een perfecte basis. Zo maakte ik met deze basis een eiwitrijke maaltijdsalade in Griekse stijl met linzen, olijven en knapperige knoflookcroutons. Heerlijk als lunch, bijgerecht, barbecue salade of maaltijdsalade geserveerd met pita en tzatziki.
10. Tofu feta
Wist je dat je van tofu een plantaardige variant kan maken van fetakaas? Uiteraard is de exacte smaak en textuur van feta niet volledig te evenaren. Maar met kruiden, specerijen en olijfolie kun je op een creatieve manier tofu omtoveren in iets dat smaakt naar deze witte kaas. Als je het in kleine witte blokjes serveert op een gerecht kun je in de eerste instantie het verschil waarschijnlijk niet eens zien. Voeg het toe aan salades, eet het als mezze of serveer het als bijgerecht.

Dit waren een aantal Griekse recepten die je moet proberen! Makkelijk, lekker en kleurrijk. Stel met deze gerechten een Grieks etentje samen of serveer ze bij een heerlijke zomerse barbecue.
