Eetspiratie » Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk
Bonensoep met 6 soorten bonen voedzaam en eiwitrijk

Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk. Dit recept zal misschien niet bij iedereen favoriet zijn. Je moet wel een beetje een bonenliefhebber zijn én gewend zijn aan het eten van peulvruchten. Deze soep bevat maar liefst 6 verschillende soorten bonen en daarnaast ook nog linzen en spliterwten. Ik kwam namelijk online de ’16 bean mix’ tegen en was hier helemaal door gefascineerd. Deze mix is erg populair en geliefd in Amerika en – omdat het in Nederland niet verkrijgbaar is – besloot ik mijn eigen mix samen te stellen.

Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn lekker, veelzijdig, gezond, betaalbaar en eiwitrijk. Genoeg reden om dus meer bonen aan je eetpatroon toe te voegen en ze vaker op het menu te zetten. Op Instagram kwam ik een account tegen waar iemand soep maakte met de 16 bean mix die ik daarstraks benoemde. Het is een kleurrijk zakje met een mengsel van verschillende gedroogde bonen, linzen en granen. Het is de bedoeling om deze eerst een nacht te weken en de volgende dag tot wel een uur te koken. Daarna kun je er een heerlijke voedzame goedgevulde soep van maken.

Bonensoep recept

Ik ben online op zoek gegaan naar die specifieke bonenmix, maar kon niet precies vinden wat ik zocht. In plaats van het hele internet af te gaan speuren, besloot ik gewoon zelf een recept te bedenken met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Sterker nog, wellicht staan er al een aantal van deze producten in je voorraadkast.


Walfos siliconen vriesplateau - 4 stuks

Walfos siliconen vriesplateau – 4 stuks

Maak mealpreppen eenvoudig met de Walfos siliconen vriesvormen – ideaal voor soep, rijst, saus of bouillon. BPA-vrij, flexibel en altijd vers!

Bij ons staat er bijna dagelijks soep op het menu. We eten het als lunch, tussendoortje, soms als hoofdgerecht en zelfs als ontbijt. Een soep is een makkelijk gerecht waar je lekker veel groenten (vitaminen, vezels) en eiwitten (peulvruchten, vlees) aan kunt toevoegen. Prima als gerecht op zich, ook lekker met brood of rijst erbij of pasta erin om het extra voedzaam te maken.

Deze soep maak je met peulvruchten uit blik of pot, waardoor hij redelijk snel klaar is. Serveer het met brood, een drizzle crispy chili olie en een kneepje citroensap. Garneer met vers gehakte peterselie en gebakken uitjes. Dit is de manier waarop ik meestal mijn soep eet. Restjes kun je heel eenvoudig invriezen in ‘foodcubes’. Je hebt dan een perfecte portie en na het invriezen kun je de blokken uit de cubes halen en bewaren in een diepvrieszakje. Ideaal voor mealprep of voor het bewaren van restjes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bonensoep met 6 soorten bonen voedzaam en eiwitrijk Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Bonensoep met 6 soorten bonen - voedzaam en eiwitrijk

Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: HoofdgerechtKeuken: InternationaalMoeilijkheid: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten

Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk, een goedgevulde soep voor de liefhebbers van peulvruchten. Verwarmend, gezond, makkelijk te bereiden en heerlijk geserveerd met brood. Een kneepje citroensap en een drizzle crispy chili olie geven de soep een lekkere kick.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden

  • 1 winterpeen, in dunne plakjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 blik kikkererwten (400 gram)

  • 1 blik limabonen (400 gram)

  • 1 blik kidneybonen (400 gram)

  • 1 blikje zwarte bonen (200 gram)

  • 1 blikje bruine bonen (200 gram)

  • 1 blikje biologische mais (200 gram)

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 50 gram gedroogde groene linzen

  • 50 gram spliterwten

  • 4 kleine maggiblokjes kub’or

  • 2 laurierbladen

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken

  • 2 eetlepels citroensap

  • 6 deelblokjes diepvries boerenkool of spinazie

  • 50 gram bevroren edamame boontjes

  • 1200 milliliter water

  • peper en zout

  • 140-150 gram (plantaardige) soepballetjes (optioneel)

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Snijd 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes, halveer de winterpeen in de lengte en snijd deze in dunne plakjes. Snipper de ui en hak 4 tenen knoflook fijn.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een soeppan en bak hierin de bleekselderij, winterpeen, ui en knoflook aan samen met een snuf zout, 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel chilivlokken voor ongeveer 5 minuten. Als het mengsel teveel aanbakt, voeg dan een scheutje water toe.
  • Schenk er vervolgens 1200 milliliter water bij, samen met 400 gram tomatenblokjes. Verkruimel de 4 kleine maggiblokjes boven de pan en voeg 50 gram gedroogde groene linzen en 50 gram spliterwten toe.
  • Kook dit samen met 2 laurierbladen voor 20 minuten tot de linzen en erwten zacht geworden zijn.
  • Neem een groot vergiet en doe hierin de kikkererwten, limabonen, kidneybonen, zwarte bonen, bruine bonen en mais. Giet alles af en spoel dit goed af onder de kraan tot dat het schuim verdwenen is.
  • Voeg de bonen toe aan de soep samen met 6 bevroren blokjes boerenkool of spinazie en 50 gram bevroren edamame boontjes en warm dit op voor ongeveer 10 minuten. Gebruik je gehaktballetjes, voeg deze dan nu toe.
  • Breng de soep op smaak met 2 eetlepels citroensap, peper en zout. Serveer de soep met een drizzle crispy chili olie en gebakken uitjes. Garneer eventueel met vers gehakte peterselie.

AANTEKENINGEN

  • Maak de soep vegan/plantaardige met alleen bonen of voeg (plantaardige) soepballetjes toe. Een andere lekkere optie is om plakjes rookworst aan de soep toe te voegen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!