Bonensoep met 6 soorten bonen – voedzaam en eiwitrijk. Dit recept zal misschien niet bij iedereen favoriet zijn. Je moet wel een beetje een bonenliefhebber zijn én gewend zijn aan het eten van peulvruchten. Deze soep bevat maar liefst 6 verschillende soorten bonen en daarnaast ook nog linzen en spliterwten. Ik kwam namelijk online de ’16 bean mix’ tegen en was hier helemaal door gefascineerd. Deze mix is erg populair en geliefd in Amerika en – omdat het in Nederland niet verkrijgbaar is – besloot ik mijn eigen mix samen te stellen.
Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn lekker, veelzijdig, gezond, betaalbaar en eiwitrijk. Genoeg reden om dus meer bonen aan je eetpatroon toe te voegen en ze vaker op het menu te zetten. Op Instagram kwam ik een account tegen waar iemand soep maakte met de 16 bean mix die ik daarstraks benoemde. Het is een kleurrijk zakje met een mengsel van verschillende gedroogde bonen, linzen en granen. Het is de bedoeling om deze eerst een nacht te weken en de volgende dag tot wel een uur te koken. Daarna kun je er een heerlijke voedzame goedgevulde soep van maken.
Bonensoep recept
Ik ben online op zoek gegaan naar die specifieke bonenmix, maar kon niet precies vinden wat ik zocht. In plaats van het hele internet af te gaan speuren, besloot ik gewoon zelf een recept te bedenken met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Sterker nog, wellicht staan er al een aantal van deze producten in je voorraadkast.
Bij ons staat er bijna dagelijks soep op het menu. We eten het als lunch, tussendoortje, soms als hoofdgerecht en zelfs als ontbijt. Een soep is een makkelijk gerecht waar je lekker veel groenten (vitaminen, vezels) en eiwitten (peulvruchten, vlees) aan kunt toevoegen. Prima als gerecht op zich, ook lekker met brood of rijst erbij of pasta erin om het extra voedzaam te maken.
Deze soep maak je met peulvruchten uit blik of pot, waardoor hij redelijk snel klaar is. Serveer het met brood, een drizzle crispy chili olie en een kneepje citroensap. Garneer met vers gehakte peterselie en gebakken uitjes. Dit is de manier waarop ik meestal mijn soep eet. Restjes kun je heel eenvoudig invriezen in ‘foodcubes’. Je hebt dan een perfecte portie en na het invriezen kun je de blokken uit de cubes halen en bewaren in een diepvrieszakje. Ideaal voor mealprep of voor het bewaren van restjes.




