Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé. Een van mijn favoriete blogs is Beautylab, dit blog volg ik al een hele tijd. Serena is net als ik een Indo en deelt ook regelmatig recepten, zo ook haar familierecept voor asinan. Dit recept is helemaal mijn ding, het is fris, er zit gebakken tofu in en de pittige zure dressing is verslavend lekker.
Zelf heb ik geen familierecept van asinan. Daarom heb ik aan Serena gevraagd of ik haar recept mocht delen. Omdat ik het gerecht niet van naam kende, heb ik aan mijn moeder gevraagd of zij het kende. Toen ze het proefde zei ze; “ja, dit ken ik”. De smaken deden haar terug denken aan vroeger.
Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé
Het woord asin ken je misschien wel van ketjap asin (zoute ketjap). Deze salade, die met zowel groenten als fruit wordt gemaakt kun je een beetje vergelijken met ingelegde groenten. Hierbij komt vaak azijn, suiker en zout aan te pas en dat is precies wat je proeft bij dit gerecht. In deze salade wordt ook taugé gebruikt. Belangrijk is om de taugé vooraf eerst goed schoon te maken. In dit artikel kun je lezen hoe je taugé schoonmaakt.
In deze salade zitten ook blokjes tahoe. Een product dat je misschien eerder kent als ’tofu’. Dit is hetzelfde product alleen is tofu de Chinese benaming en tahoe of tahu de Indonesische benaming. In dit artikel lees je alles over dit veelzijdige ingrediënt. Voordat je de tahoe gaat bakken is het belangrijk om het vocht er eerst uit te persen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het kan met een speciale pers, door iets zwaars op het blok tahoe te zetten of door de tahoe te wikkelen in een schone theedoek. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste het vocht uit een blok tofu kunt verwijderen.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé
4
personen10
minuten10
minuten20
minutenEen Indonesische zoetzure salade met tahoe, spitskool en taugé. Heerlijk als bijgerecht bij nasi goreng of als aanvulling op een rijsttafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
375 gram stevige tahoe (tofu)
100 milliliter azijn
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 theelepels suiker
flinke snuf zout
halve komkommer, in blokjes gesneden
125 gram taugé, schoongemaakt
1/3 stuk van een spitskool, in dunne reepjes gesneden
1 eetlepel gezouten pinda’s, fijngehakt
25 milliliter olie
BEREIDING
- Haal de tofu uit de verpakking en pers al het vocht eruit. Dep de tofu droog en snijd deze in blokjes.
- Doe 25 milliliter olie in een ruime pan en bak de blokjes tofu bruin en een klein beetje krokant. Laat ze uitlekken een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik. Je serveert de blokjes koud.
- Maak een dressing van 100 milliliter azijn, een halve eetlepel sambal oelek en 2 theelepels suiker. Meng dit samen in een kommetje en proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
- Snijd 1/3 stuk van een kleine spitskool in dunne reepjes, maak 125 gram taugé schoon (verwijder de staartjes) en spoel de taugé even onder de warme kraan. De halve komkommer snijd je in kleine blokjes.
- Doe de groenten samen met de tofu in een grote kom en schenk de dressing eroverheen. Meng alles goed door elkaar. Hak 1 eetlepel pinda’s fijn en strooi deze over de salade. Serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun) is ook een lekker fris/zuur (bij)gerecht. Kijk hier voor het recept.