Witte bonen in tomatensaus uit de slowcooker – baked beans, een makkelijk gerecht dat je heerlijk low en slow kunt laten sudderen. De meest simpele gerechten zijn vaak het lekkerst, zo ook witte bonen in tomatensaus. Vroeger stond dit minimaal 1 keer per week op tafel bij ons thuis. En ja, het kwam uit een blik want dat was handig, lekker en goedkoop. Bij dit recept gebruik je ook bonen uit blik, maar maak je de saus zelf. Zo kun je het op smaak brengen zoals jij het lekker vindt.
Zelf ben ik gek op peulvruchten. Bonen en linzen staan hier meerdere malen per week op het menu. Niet iedereen is gecharmeerd van bonen, maar witte bonen in tomatensaus zijn dan vaak wel weer geliefd bij veel mensen. Het is namelijk een redelijk zoet gerecht, dat is waarschijnlijk de reden dat men deze specifieke bonen wel lekker vindt. Eerder deelde ik al een recept voor witte bonen in tomatensaus, maar dan gemaakt in een stoofpan. Ik gebruikte voor dat recept geen suiker om de tomatensaus te zoeten, maar dadels. Een leuk en simpel recept dat je bij veel gerechten kunt serveren (bekijk hier).
Witte bonen in tomatensaus uit de slowcooker – baked beans
Dit recept voor baked beans maak je in de slowcooker. En ja, je kunt dit gerecht ook maken in een gewone pan. Maar het voordeel van de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven, de smaken goed kunnen ontwikkelen en natuurlijk het gemak. Je doet alles in de slowcooker en je hebt er geen omkijken meer naar. Wat ik wel doe is de ui en de knoflook even kort aanfruiten samen met tomatenpuree. Dit zorgt voor nog meer smaak en het ‘rauwe’ gaat er vanaf. Verder is het een kwestie van ingrediënten toevoegen aan de slowcooker, voorzichtig mengen en that’s it.

Ik gebruik dus gekookte bonen uit pot (of blik) en naast witte bonen gebruik ik ook een blik zwarte oog bonen oftewel black eyed peas. Deze witte bonen hebben – zoals de naam al zegt – een ‘zwart oogje’, eigenlijk een klein zwart vlekje. Ze smaken iets nootachtiger dan de witte boon en doordat ze een zwarte look hebben, past het heel goed bij deze baked beans. Het lijkt of de bonen een beetje geblakerd zijn waardoor het gerecht lekker rustiek aandoet. Deze bonensoort koop je in de grotere supermarkten. Wil je zelf gedroogde bonen weken en koken en vervolgens de baked beans bereiden in de slowcooker dan kan dat natuurlijk ook. En voor dit recept is het handig om maatlepels te gebruiken, dat werkt snel, nauwkeurig en efficiënt. Lees hier waarom maatlepels onmisbaar zijn in de keuken.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Serveer de bonen met aardappels en groente, als topping op friet of patat, bij aardappelpuree, bij een English breakfast, op toast of een gepofte aardappel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dit gerecht is veelzijdig, makkelijk te maken, minder zoet dan de supermarkt variant en daarnaast is het ook nog eens eiwitrijk.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Witte bonen in tomatensaus uit de slowcooker – baked beans
8
porties10
minuten5
uren10
minuten5
uren20
minutenBaked beans uit de slowcooker, een heerlijk bijgerecht dat je lekker low en slow kunt laten sudderen. Een perfect bijgerecht, een prima ontbijt geserveerd op toast of als lunch op een gepofte aardappel of zelfs als topping op friet. Dit bonengerecht moet je in je kookrepertoire hebben!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
800 gram witte bonen (de inhoud van een blik van 800 gram)
400 gram black eyed bonen (zwarte oogbonen, 1 blik)
2 laurierblaadjes
400 gram tomatenblokjes (1 blik)
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels (appelcider) azijn
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels barbecuesaus (eventueel zonder suiker)
2 eetlepels ahornsiroop (of andere zoetstof)
1 eetlepel mosterd
1 theelepel gerookt paprikapoeder
zout en peper
1 theelepel olie
BEREIDING
- Doe de inhoud van het blik witte bonen en de zwarte oogbonen in een vergiet en spoel de bonen af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Doe de bonen direct in de slowcooker (deze staat nog uit).
- Snipper 1 ui en hak 4 tenen knoflook fijn. Verwarm 1 theelepel olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook aan samen met een snuf zout en de 2 laurierbladen tot de ui glazig ziet. Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak dit mee voor ongeveer 2 minuten. Doe dit mengsel bij de bonen in de slowcooker.
- Voeg vervolgens 400 gram tomatenblokjes, 2 eetlepels appelcider azijn, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels barbecuesaus, 2 eetlepels ahornsiroop, 1 eetlepel mosterd en 1 theelepel gerookt paprikapoeder toe. Meng dit met een spatel door elkaar.
- Zet nu de slowcooker voor 4 tot 5 uur op stand low of 2 tot 3 uur op stand high. Proef en breng de bonen naar wens op smaak met zout en peper. Serveer met brood of toast, aardappels, puree op een gepofte aardappel of bij frietjes. Bewaar tot 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast.




