Voeding en inspiratie

In de categorie Voeding en inspiratie vind je alles wat verder gaat dan recepten. Ontdek achtergrondinformatie over ingrediënten, kooktechnieken, gezonde voeding, persoonlijke verhalen, boek- en restaurantreviews en handige tips voor in de keuken. Dé plek voor verdieping en inspiratie naast de dagelijkse recepten.

Smaakmakers uit de Thaise keuken

Smaakmakers uit de Thaise keuken

Smaakmakers uit de Thaise keuken. Naast de Indische en Indonesische keuken ben ik ook gek op de Thaise keuken. De Thaise keuken is kleurrijk en bevat eigenlijk al mijn favoriete smaken en ingrediënten. In de Indische keuken is sambal een belangrijke smaakmaker, ik gebruik het dagelijks om mijn gerechten net […]

Wat is lontong en hoe bereid je het?

Wat is lontong en hoe bereid je het?

Wat is lontong en hoe bereid je het? Lontong is kleefrijst die je na het koken in blokjes snijd en serveert bij allerlei (Indische) gerechten. Je kunt de blokjes koud eten maar ook kort gestoomd en warm als je dat lekker vindt. In Indonesië wordt lontong meestal in bananenbladeren gekookt/gestoomd […]

slowcooked vega review

Review Slow cooked vega

Review Slow cooked vega. Yes! Eindelijk een boek met 100 vegetarische recepten voor de slowcooker! Ik weet dat veel mensen (waaronder ik) hier heel erg blij van worden. In een slowcooker kun je namelijk veel meer bereiden dan alleen maar vlees. Ik ben natuurlijk heel actief op slowcook gebied, maar […]

Review Blauw Authentieke Indonesische recepten

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten. Kookboeken met Indonesische of Indische recepten heb je wat mij betreft nooit genoeg! Dus toen dit boek uitkwam met 70 signatuurgerechten van restaurant Blauw was ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Met de recepten uit dit boek kun je dus een restaurant waardig gerecht op tafel zetten. […]

Zelf verse boemboe's maken

Zelf verse boemboes maken

Zelf verse boemboes maken in een handomdraai! Ik kook veel Oosterse gerechten en bij deze gerechten gebruik je meestal een boemboe (een kruidenmengsel) als basis. De boemboe wordt ook wel de ziel van het gerecht genoemd. Vroeger (en nu ook nog steeds) werden deze mengsels gemaakt in een vijzel. Door […]

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes, want je kunt nooit genoeg recepten hebben voor gehaktballetjes. Stel je wilt gehaktballetjes maken, maar je weet niet wat voor soort. Daarom heb ik een mooi overzichtje gemaakt zodat je makkelijker kunt kiezen. Ook geef ik tips over hoe je lekkere malse – maar […]

Indische snacks en bijgerechtjes

Indische snacks en bijgerechten

Indische snacks en bijgerechten, van kroepoek tot rempejeh. Op Eetspiratie kun je veel handige tips vinden voor het maken van een rijsttafel. Maar er is nog veel meer over de Indische/Indonesische keuken te vertellen. Het leek mij handig om een overzicht te maken van lekkere kleine Indische snacks en bijgerechten. […]

4 x rendang recept

De lekkerste recepten voor rendang

De lekkerste recepten voor rendang, omdat je nooit genoeg rendangrecepten kunt hebben! Rendang verwijst naar ‘langzaam stoven’. Urenlang worden ingrediënten gegaard in een mengsel van kokosmelk, kruiden en specerijen. Het is zowel een kooktechniek (of een bereidingswijze) en tevens de naam voor het gerecht. De kooktechiek voor het maken van […]

Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker

Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker

Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker. De slowcooker is een ideale keukenhulp en vooral voor het bereiden van Indofood. Veel Indische/Indonesische gerechten worden gestoofd of gesmoord. Denk aan rendang, daging smoor en ajam rica rica. Het grootste voordeel van de slowcooker is dat je alles erin doet […]

Alternatieven voor ketjap en sojasaus

Alternatieven voor ketjap en sojasaus

Alternatieven voor ketjap en sojasaus, welke sauzen kun je gebruiken als je geen tarwe, gluten of soja kunt verdragen? Welke opties zijn er, en zijn ze net zo lekker? Ik zocht het voor je uit! En ook al kun je al het bovenstaande wel verdragen, deze sauzen kun je uiteraard […]

De Indonesische keuken Selamat makan

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ 900 recepten uit de Indonesische keuken verzameld in één boek, daar kun je een heleboel gerechten uit koken! Deze recepten zijn een verzameling van de heer Wouter F.P.H. Rademakers die tijdens zijn dienst bij de Koninklijke Marine lange tijd in Indonesië gestationeerd was.

Gerechten voor een warme zomerse dag

Gerechten voor een warme zomerse dag

Gerechten voor een warme zomerse dag. Als het zomers warm is heb ik vaak niet zoveel zin in ‘zwaar’ en warm eten. Het liefst eet ik iets lichts en fris zoals een groot stuk watermeloen, een salade of een snel en makkelijk te bereiden gerecht. Om jou (en ook mezelf) […]

Creatieve traktatie met lolly's en gratis printvoorbeeld

Creatieve traktatie met lolly’s + gratis printvoorbeeld

Creatieve traktatie met lolly’s + gratis printvoorbeeld. Mijn dochter was jarig en zoals elk jaar moet er dan weer een originele traktatie worden bedacht. Dit keer vroeg ze of ze een keer iets ‘ongezonds’ mocht trakteren. Elk jaar proberen we iets uit te zoeken wat toch een beetje ‘gezond’ is. […]

ReviewJamieOliveringrediënten

Jamie Oliver 5 ingrediënten

Jamie Oliver 5 ingrediënten, een boek waardoor koken nog makkelijker en leuker wordt! Hoe kun je met zo weinig ingrediënten een Jamie Oliver waardig gerecht op tafel toveren? Ik was dus erg nieuwsgierig naar dit boek. Zoals jullie weten ben ik een groot Jamie fan en ik heb ‘bijna’ al […]