Vegetarische recepten

Ontdek smakelijke vegetarische recepten bij Eetspiratie! Zonder vlees en vis, maar vol heerlijke groenten, peulvruchten en vleesvervangers zoals paddenstoelen, noten en creatieve plantaardige ingrediënten. Perfect voor voedzame en smaakvolle maaltijden.

Nutritional yeast of edelgistvlokken hoe gebruik je het

Nutritional yeast of edelgistvlokken, hoe gebruik je het?

Nutritional yeast of edelgistvlokken, hoe gebruik je het? Omdat ik veel goede verhalen over nutritional yeast (edelgistvlokken) hoorde en ik niet precies wist wat het was, ben ik het gaan uitzoeken. Mijn bevindingen deel ik in dit artikel. Inmiddels gebruik het zelf al een aantal jaren en het is onmisbaar […]

Dan Dan noodles

Dan Dan noodles

Dan Dan noodles of Dan Dan mian is misschien wel het meest lekkere Chinese noodle gerecht dat ik ken. Het heeft alle smaken die ik lekker vind, namelijk: zoet, zout, pittig en een zuur accentje. Eén ingrediënt is onmisbaar in dit gerecht en dat is sczechuanpeper (of sichuanpeper). En als […]

Indische bruine bonen met rijst

Indische bruine bonen met rijst

Indische bruine bonen met rijst, een lekker en makkelijk gerecht wat snel op tafel staat. De juiste naam voor dit gerecht is eigenlijk sambal goreng bruine bonen, pittige gekruide bonen gebakken in sambal. Je kunt in principe alles ‘gorengen’ in sambal en dus ook peulvruchten.

Hoe gebruik je szechuanpeper

Hoe gebruik je szechuanpeper

Hoe gebruik je szechuanpeper? Eigenlijk is szechuanpeper (of sichuanpeper) officieel geen peper maar een besje. De besjes zijn rood/paars van kleur. Ze zijn niet pittig, maar ze hebben een citrusachtige frisse anijssmaak. Het meeste kenmerkende van deze specerij is dat het een tintelend en ‘verdovend’ gevoel op je tong geeft. […]

Vegan soto ayam

Vegan soto ayam

Vegan soto ayam, de bekende Indonesische kippensoep maar dan zonder kip. Is dat net zo lekker als de versie met kip? Ja! Ik vind van wel. Het belangrijkst van dit hele gerecht is de bouillon. Gecombineerd met rijstnoedels en verschillende toppings heb je de ‘echte’ soto smaak. In plaats van […]

Gedroogde kikkererwten koken

Gedroogde kikkererwten koken

Gedroogde kikkererwten koken, waarom zou je dat zelf doen als je ze ook zo kunt kopen in blik? Goeie vraag! Ik gebruik beiden. Ik koop regelmatig kikkererwten in blik, maar ik heb altijd een zak gedroogde kikkererwten in huis. Aangezien deze er in mijn keuken doorheen vliegen, heb ik graag […]

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock. Een recept en naam die alleen Vanja kan bedenken natuurlijk. Misschien vond ze de vorm van de gescheurde tempeh lijken op pindarotsjes en zo werden de tempehrotsjes geboren. Vanja, ik ben benieuwd of dit klopt. Ik mocht dit toffe recept […]

Chinese hete mosterd

Chinese hete mosterd

Chinese hete mosterd, hou je van een beetje pit? Dan is dit recept voor jou! Soms kom je hele simpele en interessante recepten tegen. Zo liep ik tegen dit ‘Chinese hot mustard’ recept aan. Na wat onderzoek blijkt dit een dipsaus te zijn die ze serveren bij loempia’s en dumplings […]

Tofu scramble roerei zonder ei

Tofu scramble – vegan roerei

Tofu scramble – vegan roerei, wat moet je je daarbij voorstellen? Ik was zelf ook sceptisch over dit gerecht maar nu ik het recept helemaal naar mijn eigen smaak heb gemaakt, ben ik er fan van. Elke zondagochtend staat er een bagel of broodje met tofu scrmable op het menu. […]

Jamu kunyit kruidig drankje met kurkuma en gember

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember). Jamu of (djamu) is een ander woord voor kruiden. In Indonesië gebruikt men kruiden, specerijen en oliën voor allerlei kwaaltjes. Misschien ken je de populaire gembershots, deze zijn een beetje vergelijkbaar met dit kurkuma drankje. De stoffen in kurkuma en gember werken […]

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Ingelegde rode kool (rode kool pickle)

Ingelegde rode kool (rode kool pickle), dit wil je maken! Persoonlijk vind ik dat je bij ‘bijna’ elk gerecht een pickle (zoetzuur of zuurgoed) kan serveren. Het geeft je gerechten kleur en een lekkere verfrissende smaak. Je kunt van allerlei soorten groente een pickle maken. Met een beetje azijn, water […]

Tofu tikka masala

Tofu tikka masala

Tofu tikka masala, het was al een hele tijd geleden dat ik het gegeten had. Dit Indiase gerecht met een heerlijke kruidige saus is het lekkerst met rijst, pita’s of naan (platbrood). Een pickle van rode ui of komkommer mag ook niet ontbreken. Normaal gesproken maak je dit gerecht met […]

Hele geroosterde bloemkool

Hele geroosterde bloemkool

Hele geroosterde bloemkool, een lekkere manier om groente te bereiden. Ik eet gerust in mijn eentje een hele stronk broccoli op en zelfs een kleine bloemkool lukt me ook nog wel. Bloemkool uit de oven is veel lekkerder dan de gekookte variant, vind ik persoonlijk. Het geeft toch net wat […]

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing, een verrassend lekkere en simpele salade. Wil je ook wel een keer iets anders dan sla? Dan is deze salade voor jou! Dit recept is zo eenvoudig en het past bij verschillende Oosterse gerechten. Ook is het een prima lunch of topping op een […]