Vegan kaas van cashewnoten. Mijn favoriete cashew roomkaas is bij mijn supermarkt uit het assortiment gehaald, en daar baal ik van. Er zat dus maar één ding op: zelf maken! Ik gebruik deze plantaardige roomkaas vaak op brood, als spread voor wraps of als alternatief voor boter. Cashewnoten zijn redelijk prijzig, maar van alle noten het meest betaalbaar. Cashew roomkaas maken is heel eenvoudig en je kunt het naar eigen wens op smaak brengen.
Deze ‘kaas’ kun je op verschillende manieren maken. Je mengt het in een blender of nutribullet tot een romige spread en bewaart dit in een bakje. Of je vormt er een rond kaasje van met behulp van een kaasdoek zodat je er puntjes uit kunt snijden zoals bij een ‘echt’ kaasje. Lekker voor bij de borrel en het ziet er mooi uit op tafel. Bestrooi het kaasje met kruiden of peper voor extra smaak en kleur. Om deze kaas een ‘kazige’ smaak te geven, gebruik je nutritional yeast oftewel edelgistvlokken. Ik schreef hier eerder een artikel over. Deze vlokken kun je kopen in de grotere supermarkten, online en in natuurvoedingswinkels.
Vegan kaas recept
Als je plantaardig eet dan mis je misschien kaas. Zelf heb ik daar niet echt last van, want ik ben niet echt een kaasliefhebber. Cashewkaas daarentegen lust ik wel graag. Cashewnoten zijn sowieso onmisbaar in de plantaardige/vegan keuken, want je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken. Ik gebruik het ook in mijn recept voor aardappelgratin. De room voor de gratin maak ik van cashewnoten, dit is heel eenvoudig en erg smaakvol. Kijk hier voor een overzicht van ingrediënten die onmisbaar zijn in de vegan en plantaardige keuken.

Voor dit soort recepten gebruik je ongezouten rauwe cashewnoten die je minimaal een paar uur tot een nacht weekt. Hierdoor worden ze zacht en kun je ze goed blenden. Maar het kan ook op een andere manier, je kunt ze koken. Kook ze 10 tot 15 minuten in een pannetje water tot ze zacht zijn. Hierna kun je ze prima blenden. Ongezouten, ongebrande noten kun je gewoon kopen in de supermarkt. Een geopende verpakking noten kun je beste bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bakje of zak. Wil je ze langere tijd bewaren? Vries ze dan in. Op deze manier kun je de houdbaarheid verlengen.




