Eetspiratie » Vegan kaas van cashewnoten
Vegan kaas maken van cashewnoten

Vegan kaas van cashewnoten

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan kaas van cashewnoten. Mijn favoriete cashew roomkaas is bij mijn supermarkt uit het assortiment gehaald, en daar baal ik van. Er zat dus maar één ding op: zelf maken! Ik gebruik deze plantaardige roomkaas vaak op brood, als spread voor wraps of als alternatief voor boter. Cashewnoten zijn redelijk prijzig, maar van alle noten het meest betaalbaar. Cashew roomkaas maken is heel eenvoudig en je kunt het naar eigen wens op smaak brengen.

Deze ‘kaas’ kun je op verschillende manieren maken. Je mengt het in een blender of nutribullet tot een romige spread en bewaart dit in een bakje. Of je vormt er een rond kaasje van met behulp van een kaasdoek zodat je er puntjes uit kunt snijden zoals bij een ‘echt’ kaasje. Lekker voor bij de borrel en het ziet er mooi uit op tafel. Bestrooi het kaasje met kruiden of peper voor extra smaak en kleur. Om deze kaas een ‘kazige’ smaak te geven, gebruik je nutritional yeast oftewel edelgistvlokken. Ik schreef hier eerder een artikel over. Deze vlokken kun je kopen in de grotere supermarkten, online en in natuurvoedingswinkels.

Vegan kaas recept

Als je plantaardig eet dan mis je misschien kaas. Zelf heb ik daar niet echt last van, want ik ben niet echt een kaasliefhebber. Cashewkaas daarentegen lust ik wel graag. Cashewnoten zijn sowieso onmisbaar in de plantaardige/vegan keuken, want je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken. Ik gebruik het ook in mijn recept voor aardappelgratin. De room voor de gratin maak ik van cashewnoten, dit is heel eenvoudig en erg smaakvol. Kijk hier voor een overzicht van ingrediënten die onmisbaar zijn in de vegan en plantaardige keuken.


Onmisbaar in de plantaardige keuken

Mattisson – Edelgistvlokken met Vitamine B

Edelgistvlokken hebben een hartige, kaas-nootachtige smaak en kunnen in zowel koude als warme gerechten worden verwerkt als voedzame smaakmaker.

Voor dit soort recepten gebruik je ongezouten rauwe cashewnoten die je minimaal een paar uur tot een nacht weekt. Hierdoor worden ze zacht en kun je ze goed blenden. Maar het kan ook op een andere manier, je kunt ze koken. Kook ze 10 tot 15 minuten in een pannetje water tot ze zacht zijn. Hierna kun je ze prima blenden. Ongezouten, ongebrande noten kun je gewoon kopen in de supermarkt. Een geopende verpakking noten kun je beste bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bakje of zak. Wil je ze langere tijd bewaren? Vries ze dan in. Op deze manier kun je de houdbaarheid verlengen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan kaas maken van cashewnoten Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vegan kaas van cashewnoten

Vegan kaas van cashewnoten

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Borrelhapje, Bijgerecht, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(230 gram)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Rusttijd

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

25

minuten

Een heerlijke romige plantaardige kaas gemaakt van cashewnoten, knoflook en edelgistvlokken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram ongebrande, ongezouten cashewnoten (geweekt)

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

  • 50 milliliter water

  • 1 theelepel witte misopasta

  • 2 eetlepels edelgistvlokken

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel zout

  • 1-2 eetlepels citroensap

  • 1 theelepel citroenrasp van een biologische citroen

  • versgemalen peper

BEREIDING

  • Kook de cashewnoten in een pannetje met water voor ongeveer 10 tot 15 minuten tot ze zacht zijn. Spoel ze af onder koud water. Zet even apart.
  • Smelt 2 ondertussen eetlepels kokosolie in een klein pannetje of op deze manier.
  • Doe de gekookte cashewnoten in een keukenmachine of blender met 50 milliliter water en voeg een halve theelepel knoflookpoeder, 2 eetlepels edelgistvlokken, een halve theelepel zout, 1 tot 2 eetlepels citroensap, de gesmolten kokosolie, 1 theelepel misopasta en versgemalen zwarte peper toe.
  • Blend dit samen tot het een romige consistentie heeft. Als het te dik/lobbig is voeg dan een extra scheutje water toe. Pulseer en schraap tussendoor een keer de zijkanten van de blender zodat alles goed vermengd wordt. Voeg vervolgens 1 theelepel citroenrasp toe en blend dit even mee. Proef of het kaasmengsel op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe.
  • Je kunt de roomkaas nu overscheppen in een bakje en bewaren in de koelkast. Of bekleed 1 of 2 kleine schaaltjes met een stukje huishoudfolie of een stukje kaasdoek, schep de kaas hierin en sluit de folie of doek aan de bovenkant. Draai het strak op zodat het kaasje er strak in zit. Maak de doek dicht met een elastiekje. Zet dit in de koelkast voor minimaal 8 uur.
  • De volgende dag haal je het kaasbolletje voorzichtig uit de doek of folie. Je kunt het nog een beetje vormen met je handen. Bestrooi de kaas royaal met verse zwarte peper, verse kruiden of bagel seasoning. Je kunt de kaas in puntjes snijden en serveren op een toastje of smeren als ‘roomkaas’. Bewaar de cashewkaas ongeveer een week in de koelkast.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!