Eetspiratie » Tomatenrijst uit de multicooker
Tomatenrijst uit de multicooker

Tomatenrijst uit de multicooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Tomatenrijst uit de multicooker, maak binnen een half uurtje dit heerlijke rijstgerecht. Bak de ingrediënten vooraf even aan, en de multicooker doet de rest. Terwijl de rijst kookt, kun je de rest van het gerecht voorbereiden. Na een klein half uurtje heb je heerlijke warme tomatenrijst op tafel staan. Lekker als bijgerecht, bij een burrito bowl, als vulling voor bijvoorbeeld paprika’s of bij een Spaanse of Mexicaanse maaltijd.

Mijn multicooker gebruik ik dagelijks en één ding dat ik er het meest in bereid is: rijst! Ik vind het leuk om allerlei rijstrecepten uit te proberen en dus ook dit recept voor tomatenrijst. Inmiddels heb ik al redelijk wat ‘multicook’ en ‘rijstkook’ ervaring, dus bedacht ik dit makkelijke recept. Ik serveerde het bij een burrito bowl, samen met gehakt (van sojastukjes), een frisse mangosalsa en lekkere toppings.


Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Tomatenrijst recept

Je kunt op verschillende manieren tomatenrijst maken. Er zijn diverse recepten te vinden en iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik heb een versie gemaakt speciaal voor de multicooker, want dat is de enige pan waar ik mijn rijst in bereid. Denk je erover na om een rijstkoker aan te schaffen? Overweeg dan eens een multicooker, want dat is wat mij betreft de beste rijstkoker die er is. In dit artikel leg ik daar alles over uit en zet ik de twee apparaten naast elkaar voor een vergelijking.


Meten is weten
5 stuks transparante rijstmaatbekers - 160 ml

5 stuks transparante rijstmaatbekers – 160 ml

Meet rijst en andere ingrediënten nauwkeurig met deze set van 5 transparante rijstmaatbekers (160 ml).

Bij het koken van rijst in de multicooker gebruik ik altijd mijn rijstcup. Hierin meet ik de rijst en het water af. Ik gebruik 2 rijstcups rijst en 2 rijstcups water voor dit recept. Heb je geen rijstcup? Gebruik dan een koffiekopje, dat werkt ook prima. Als je het in grammen zou afwegen, kom je uit op 280 gram ongekookte rijst en 320 milliliter water. Dit is genoeg voor 6 porties. Ik gebruik voorgekookte rijst uit een pak, zoals bijvoorbeeld de bekende Lassie toverrijst. Dit wordt ook wel snelkookrijst genoemd.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tomatenrijst uit de multicooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Tomatenrijst uit de multicooker

Tomatenrijst uit de multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Tomatenrijst uit de multicooker, een lekker en makkelijk bijgerecht dat je perfect kunt bereiden onder hoge druk. Serveer de rijst bijvoorbeeld bij Spaanse, Mexicaanse, Griekse en Indiase gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 delen rijst

  • 2 delen water

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden

  • halve theelepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel zout

  • 1 verkruimeld maggiblokje (kub’or)

  • halve limoen

  • 1 theelepel (plantaardige) boter

BEREIDING

  • Snipper 1 ui, hak 2 tenen knoflook fijn en snijd 2 rijpe tomaten in blokjes. Zet de multicooker alvast klaar.
  • Meet 2 delen rijst af en was/spoel deze goed (tot 4 keer) onder de kraan tot het water wat eraf komt helder ziet.
  • Kies op de multicooker voor brown/sauté en druk op start. Doe een theelepel boter in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui en gehakte knoflook samen met een halve theelepel zout voor ongeveer een minuut.
  • Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak dit kort mee aan samen met een halve theelepel paprikapoeder en 1 theelepel suiker.
  • Doe de gesneden tomaten erbij en schep alles goed om.
  • Schenk er 2 delen water op en verkruimel een maggiblokje boven de pan. roer alles even door elkaar met een spatel. Controleer of de ring in de deksel zit en plaats deze op de multicooker. Sluit direct het ventiel.
  • Kies het programma rice/risotto en druk op start. Op de Crock-Pot Express geeft hij automatisch een kooktijd van 12 minuten aan op low pressure. De pan gaat nu druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal. Het kookproces begint en de pan gaat terugtellen van 12 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, hoor je weer een piepsignaal. Je doet nu niks en laat de pan nu 10 minuten staan zodat hij zelf zijn stoom kan kwijtraken. Dit is natural release. Leg alvast een theedoek klaar naast de multicooker.
  • Na 10 minuten open je voorzichtig het ventiel en haal je de deksel eraf. Hier komt heet water vanaf dus let op. Leg de deksel op de theedoek. Roer de rijst door met een rijstlepel. Breng de tomatenrijst op smaak met limoensap.
  • Een restje rijst kun je prima bewaren in de koelkast. Lees in dit artikel hoe je gekookte rijst veilig afkoelt, bewaart en weer opwarmt.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!