Thaise salade met tonijn, een lekker en makkelijk recept. Ideaal als lunch of maaltijdsalade. Saladerecepten kun je nooit genoeg hebben, en deze is handig om aan je kookrepertoire toe te voegen. Je hoeft voor dit recept ‘bijna’ niet eens te koken, het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen.
In een salade zit uiteraard altijd een bladgroente. Normaal gesproken gebruik je sla voor een salade, in dit geval neem je babyspinazie. Gewone spinazie kan ook, deze snijd je dan iets fijner want dat eet prettiger. Als je graag sla gebruikt dan zou veldsla ook een lekkere optie zijn. En je mag lekker royaal zijn met de bladgroente want deze zijn gezond en geven de salade een beetje volume. Je hebt ook lekker veel te kauwen en daardoor ben je ook langer verzadigd.
Tonijnsalade
Wat maakt dit nu een Thaise salade? De combinatie van ingrediënten zorgt ervoor dat je zoet, zout, zuur en pittige smaken proeft. Daarnaast zit er Thaise vissaus in de dressing wat meteen die specifieke smaak geeft. Sesamolie zorgt voor een Aziatisch accent en limoensap maakt het lekker fris. Verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum geven de salade nog meer kleur en smaak. De kruiden zijn optioneel, ook zonder de kruiden smaakt deze salade ook heerlijk. Een krokant element mag natuurlijk niet ontbreken, geroosterde cashewnoten geven een lekkere crunch.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Lijkt je dit een lekkere salade maar wil je de tonijn vervangen voor een plantaardige variant? Palmharten, artisjokharten (uit pot of blik), jackfruit, gerookte geraspte tofu en kikkererwten zijn een hele goede alternatieven voor tonijn. Voeg eventueel als extra smaakmaker een fijnhakt norivel toe om de ‘vissmaak’ na te bootsen. Vervang ook de vissaus voor een vegan variant. Mijn recept nuoc mam chay is hier heel geschikt voor. En in plaats van honing gebruik je suiker of ahornsiroop in de dressing. Op deze manier en met een beetje fantasie kun je deze salade makkelijk ‘veganizen’.
Thaise salade met tonijn
2
porties15
minuten15
minutenThaise salade met tonijn, een verrassend lekkere salade. Ook makkelijk aan te passen naar een vegan variant. Een salade vol met groenten, gezonde vetten en eiwitten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
100-150 gram babyspinazie
1 rode ui, in halve maantjes gesneden
halve komkommer, julienne gesneden
halve rijpe avocado, in blokjes
160 gram tonijn op water
2 eetlepels geroosterde cashewnoten
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel vers geraspte gember
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel vissaus
3 eetlepels limoensap
halve eetlepel honing of suiker
1 theelepel sesamolie
1 snufje gedroogde chilivlokken
optioneel: verse koriander en/of Thaise basilicum
BEREIDING
- Was de babyspinazie en verdeel deze over 2 diepe borden. Snijd de ui in halve maantjes, de halve komkommer julienne en een halve avocado in blokjes. Verdeel dit over de spinazie en hussel het met je handen door elkaar.
- Rooster 2 eetlepels cashewnoten 2 minuten in een droge pan en hak ze in stukjes.
- Maak nu de dressing in een apart schaaltje. Meng 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel vissaus, 3 eetlepels limoensap, een halve eetlepel honing of suiker, 1 theelepel sesamolie, een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje en chilivlokken door elkaar en proef of de dressing op smaak is. Voeg indien nodig nog iets van de hiervoor genoemde ingrediënten toe.
- Giet het water van het blikje tonijn af en verdeel dit over de salade. Schep de dressing over de salade en garneer de salade met de geroosterde fijngehakte cashewnoten. Als je het lekker vindt voeg je vers blaadjes koriander of Thaise basilicum toe.