Eetspiratie » Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker
Sushirijst koken in de Crock-Pot Express

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker, op deze manier heb je altijd perfect gekookte rijst voor je sushi en poké bowls. Heb je een multicooker en ben je gek op sushi, dan heb ik goed nieuws voor je. Want als je op deze manier sushirijst hebt gekookt, maak je het niet meer in een pannetje. Het is snel, makkelijk en het grootste voordeel: je hebt er geen omkijken naar.

Ik maak graag zelf sushi, maar ik zag altijd een beetje op tegen het koken van de sushirijst. Nu is dit geen ingewikkelde klus maar sushirijst heeft wel een beetje aandacht nodig. Het is regelmatig voorgekomen dat ik de rijst heb laten aankoeken, gewoon omdat ik ondertussen andere dingen aan het doen was. Ook vind ik het lastiger op inductie om in te schatten op welke stand ik de rijst het beste kan koken. Maar er is een oplossing; de multicooker! Ik gebruik nu al een aantal jaar de Crock-Pot Express en die is inmiddels onmisbaar geworden in mijn keuken. Lees hier alles over de multicooker.


Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Rijst bereid ik altijd in de multicooker. Ik wil niet meer anders. De rijst komt hier altijd perfect uit, zowel witte rijst als zilvervliesrijst. Dus waarom niet met sushirijst proberen? En het is dus heel eenvoudig. Het als bij gewone witte rijst is de verhouding 1 op 1. Dus 1 kop sushirijst op 1 kop water. Makkelijker kan niet. Wil je een grotere hoeveelheid sushirijst? Neem dan 2 koppen rijst en 2 koppen water. Wat wel heel belangrijk is, is om de sushirijst van tevoren heel goed te wassen. Niet even snel spoelen, maar echt goed wassen. Ik schreef eerder een artikel waarom het belangrijk is om rijst voor het koken te wassen. Dat artikel kun je hier lezen. De sushirijst was je een aantal keer totdat het water wat eraf komt helemaal helder ziet. Dit is een belangrijke stap die je het beste niet over kunt slaan.


Voor perfect gewassen rijst
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!

Ik koop sushirijst bij de toko. In dit artikel (mijn tokofavorieten) kun je lezen welke sushirijst ik gebruik.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express
Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Sushirijst koken in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 11 stemmen
Categorie: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Perfecte sushirijst bereid je in de multicooker. Was de rijst vooraf goed tot het water helder ziet en gebruik 1 deel rijst op een deel water. Op deze manier kan je sushirijst eigenlijk niet mislukken. Breng na het koken op smaak met sushi azijn, suiker en zout en laat het afkoelen voordat je het verder gaat verwerken als sushi.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 deel sushirijst (bijvoorbeeld 1 kop of mok)

  • 1 deel water (1 kop of mok)

  • 2 eetlepels (rijst)azijn

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Neem de hoeveelheid rijst die je nodig hebt. Ik gebruikte een mok. Doe de rijst in de binnenpan van de multicooker en doe er net zoveel water op tot de rijst volledig onderstaat.
  • Nu ga je met je hand door de rijst heen, je zult zien dat het water net zo wit wordt als melk. Giet voorzichtig het water uit de pan en vul hem opnieuw. Herhaal dit tot het water helder ziet. Schenk al het water eruit en zet de binnenpan in de multicooker..
  • Schenk nu het water erbij. Heb je 1 mok rijst genomen, vul dan dezelfde mok met water en schenk dit op de rijst.
  • Roer er even doorheen met een siliconen spatel en zorg dat de rijst verdeeld is over de bodem.
  • Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies het rice/risotto programma, deze geeft standaard een tijd van 12 minuten aan op low. Druk op start. De pan gaat druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan telt terug van 12 naar 0. Ondertussen meng je 2 eetlepels azijn, 1 theelepel suiker en een halve theelepel zout in een kommetje.
  • Als de kooktijd verstreken is, hoor je een piep. Je hoeft nu niks te doen. Laat de Crock-Pot 10 minuten zo staan. Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel. De meeste stoom is vanzelf al uit de pan ontsnapt.
  • Schep de rijst om met een rijstlepel of siliconen spatel. Voeg het azijnmengsel toe aan de warme rijst. Schep alles nog een keer goed om. Proef of de rijst op smaak is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
  • Spreid de rijst uit op een groot bord en laat het afkoelen voor sushi of serveer het warm voor bijvoorbeeld een poké of sushi bowl.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!