Eetspiratie » Spinazie recept – Koreaanse banchan met knoflook
Koreaans bijgerecht spinazie met knoflook en sesam

Spinazie recept – Koreaanse banchan met knoflook

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Spinazie recept – Koreaanse banchan met knoflook, sigeumchi namul. Een lekker en simpel gerecht van geblancheerde spinazie, die op smaak wordt gebracht met onder andere sojasaus en sesamolie. Heerlijk bij rijst, maar ik at het ook (totaal niet traditioneel) op geroosterd brood met tofu scramble. Je eet het als koud bijgerecht en het is ook lekker lekker als een groentegerecht op zichzelf. Een verrassende manier om spinazie te eten.

Bij een Koreaanse maaltijd worden traditioneel kleine bijgerechtjes geserveerd: banchan. Ze worden altijd gegeten bij rijst en soep. Namul is één type banchan: gestoomde of geblancheerde groenten die op smaak worden gebracht met onder andere sesamolie en knoflook. Andere banchan zijn bijvoorbeeld kimchi en jeon, zoals groentepannenkoekjes yachajeon of courgettepannenkoekjes hobak jeon. Als banchan, een Koreaanse tafel vol kleine bijgerechten, wordt sigeumchi namul vaak geserveerd om samen te delen. Je eet dit soort bijgerechtjes met rijst en bij soep.

Spinazie met sesam en knoflook

Dit soort simpele smaakvolle groentegerechten zijn bij mij echt favoriet. Met zo min mogelijk ingrediënten, iets heel lekkers maken. Je kunt dit gerecht met verschillende soorten groene bladgroenten maken. Snijbiet, boerenkool en paksoi zijn hier allemaal voor geschikt. Je hebt er wel een redelijke hoeveelheid van nodig, want het slinkt enorm. Persoonlijk kan ik de hoeveelheid van dit recept makkelijk in mijn eentje op. Ik ben nu eenmaal gek op groenten. Het is een portie voor 2 personen of 4 kleinere porties als bijgerechtje. Wil je een grotere hoeveelheid maken, verdubbel dan de ingrediënten.


Deze vergiet is zo lek als een mandje
HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

Inklapbaar Siliconen Vergiet – 1 Groot en 1 Klein – 100% BPA Vrij – Vaatwasbestendig – Hittebestendig.

Ik ben altijd op zoek naar manieren om groenten lekker te bereiden en dit soort gerechten passen precies in mijn straatje. Je moet wel een beetje een knoflookliefhebber zijn, maar het is zo simpel en heel smaakvol. Sesamolie is ook een van mijn favoriete smaakmakers. Ik gebruik het bijna dagelijks. Het geeft gerechten een nootachtige diepe Aziatische smaak. Deze olie gebruik je niet om iets in te bakken, maar je voegt dit later toe aan je gerecht om het op smaak te brengen. Ik koop sesamolie bij de toko of supermarkt. Kies voor geroosterde sesamolie en lees altijd even het etiket. Het enige ingrediënt hoort sesamolie te zijn zonder andere toevoegingen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Koreaans bijgerecht spinazie met knoflook en sesam
Koreaans bijgerecht – spinazie met knoflook en sesam
Spinazie recept - Koreaanse banchan met knoflook

Spinazie recept – Koreaanse banchan met knoflook

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 7 stemmen
Categorie: BijgerechtKeuken: KoreaansNiveau: Makkelijk
Porties

2

porties
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

2

minuten
Totale tijd

12

minuten

Spinazie recept – Koreaanse banchan met knoflook, sigeumchi namul. Een lekker en simpel gerecht van geblancheerde spinazie, die op smaak wordt gebracht met onder andere sojasaus en sesamolie. Serveer met rijst of bij soep. Een heerlijk en smaakvol Koreaans bijgerecht (banchan).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram verse spinazie

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1-1,5 eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel sesamolie (of meer naar smaak)

  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

  • snufje zout

  • 1 liter water

BEREIDING

  • Was 500 gram spinazie onder de kraan. Breng 1 liter water met een snufje zout aan de kook.
  • Blancheer de spinazie voor ongeveer 1 tot 2 minuten in het kokende water.
  • Giet de spinazie af in een vergiet en spoel het goed koud af onder de kraan.
  • Knijp de spinazie met je handen tot een bal en knijp het overtollige vocht eruit. Je hebt nu een compacte bol spinazie.
  • Snijd met een mes nu de bol doormidden en nogmaals tot je vier stukken krijgt.
  • Doe de spinazie in een schaal. Hak de teen knoflook zo fijn mogelijk en voeg deze aan de spinazie toe samen met 1 tot 1,5 eetlepel sojasaus en een halve eetlepel sesamolie. Meng met je handen (gebruik eventueel keukenhandschoentjes) alles goed door elkaar en maak de spinazie een beetje ‘los’.
  • Bestrooi de spinazie met 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig eventueel extra sesamolie of sojasaus toe. Serveer met rijst of bij soep.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!