Eetspiratie » Pompoensoep
Pompoensoep

Pompoensoep

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pompoensoep, een lekkere voedzame soep voor als het buiten kouder wordt. Als het september wordt zie je overal weer lekkere pompoenrecepten verschijnen. Pompoenen zijn lekker, gezond en ideaal om een soep van te maken. Dit soeprecept is simpel en heeft een kleine Aziatische touch.

In het najaar zijn er volop verse pompoenen te koop. Ze verschillen nogal in prijs. Vaak koop je ze per stuk maar soms ook op gewicht. Daarnaast is er ook voorgesneden pompoen te koop. Deze blokjes zijn kant en klaar voor gebruik, het scheelt een hoop werk als je geen zin hebt om een pompoen te snijden. Soms is het wel handig voor mensen (zoals mijn moeder) die de kracht niet hebben om te snijden. Zelf koop ik graag de biologische diepvriesvariant. Dit is zelfs goedkoper dan een biologische verse pompoen. Van een zak van 450 gram kun je een lekkere pan soep maken.

Pompoensoep recept

Gebruik je een hele pompoen? In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe je het beste een pompoen kunt schillen. De schil van de Hokkaido pompoen en de flespompoen kun je trouwens prima eten. Persoonlijk schil ik mijn pompoen het liefst. Voor het maken van deze soep hoef je de blokjes niet zo fijn of mooi te snijden want op het laatst wordt alles gepureerd met een staafmixer. Als je bevroren pompoenblokjes gebruikt blijft de bereiding gewoon hetzelfde. Daarom is bevroren pompoen een prima ‘low budget’ optie.


De ideale pan voor soep of stamppot
Cheffinger Soeppan - Diepe Braadpan - Marmeren Coating - 28 cm - Zwart

Cheffinger Soeppan – Diepe Braadpan – Marmeren Coating – 28 cm – Zwart

Ga voor gezond en makkelijk koken met de Cheffinger soeppan – bakken zonder boter of olie en in een handomdraai schoon!

Rooster je pompoen voor meer smaak

Wil je de pompoensoep nog meer smaak geven? Rooster dan de pompoenblokjes op 200 graden samen met ui, knoflook, grof gesneden appel en stukken winterpeen voor 30 minuten in de oven. Schep daarna alles over in een soeppan en voeg de rest van de ingrediënten zoals aangegeven in het recept toe. Laat dit zachtjes koken en pureer het met een staafmixer om er een gladde soep van te maken. Serveer de soep met brood en kruidenboter.

Pompoensoep

Pompoensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 6 stemmen
Categorie: Voorgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je snel een eenvoudige pompoensoep.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 flespompoen of Hokkaido pompoen

  • 1 tot 1,5 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of twee bouillonblokjes

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • 1 zoete appel, in stukjes

  • 1 sinaasappel (het sap)

  • 1 winterpeen, in stukjes

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 uien grof, gesneden

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 2 bosuitjes, in ringetjes

  • halve eetlepel olie

BEREIDING

  • Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Snijd 2 uien, 1 appel, 1 winterpeen en grove stukken. Pers 2 tenen knoflook uit. Verwarm een halve olie in een soeppan en bak alles kort aan met een snuf zout.
  • Voeg 400 gram tomatenblokjes, 1 theelepel gember, 1 eetlepel ketjap manis, sambal oelek naar smaak en 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes) toe. Schep alles goed om. Overgiet dit met 1 liter water en breng het zachtjes aan de kook.
  • Als de pompoen en de appel zacht zijn geworden kun je de soep met de staafmixer pureren. Pureer de soep en pers de sinaasappel boven de pan uit. Breng de soep op smaak met peper en zout en eventueel nog extra sambal. Is de soep te dik? Voeg dan extra water toe.
  • Schep de soep in de kommen en bestrooi met ringetjes bosui.

AANTEKENINGEN

  • Wat ook erg lekker is bij pompoensoep is chili olie. Drizzle er een beetje overheen, het geeft de soep een lekkere kick. Bekijk hier het recept voor chili olie.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!