Eetspiratie » Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer, als je ze eenmaal gemaakt hebt wil je niet meer anders. Luchtig en zacht van binnen en crispy aan de buitenkant, precies zoals een gebakken aardappel hoort te zijn. Simpel met een snufje zout en een klein beetje mayonaise, onweerstaanbaar lekker.

Ik ben gek op aardappels. Of ze nu zijn verwerkt in een stamppot, een puree, gebakken, gestoomd, gepoft, in de soep, ik eet het allemaal. Maar deze gesmashte aardappels zijn wel next level, ik eet ze bij de lunch, avond eten en zelfs als tussendoortje. Elke maandag kook ik een hoeveelheid aardappels in de Crock-Pot Express multicooker. Deze laat ik volledig afkoelen en ik bewaar ze vervolgens in de koelkast. Je kunt ze in een afgesloten bak een week bewaren. Deze gekookte aardappels gebruik ik voor salades, in soepen of om er krokante aardappels in de airfryer van te bakken. Altijd handig om bij de hand te hebben.

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Aardappels kook ik nooit meer een een pannetje water, maar ik bereid ze altijd in de multicooker (Crock-Pot Express). Zo heb ik er geen omkijken naar en ze worden perfect gaar. Voor dit recept gebruik ik kleine tot middelgrote (zo groot als een ei) vastkokende aardappels. Het de bedoeling dat je ze eerst kookt. Niet te gaar, maar gaar genoeg zodat je er met een mes makkelijk doorheen kunt. Daarna laat je ze kort afkoelen en ga je ze ‘smashen’ of pletten met bijvoorbeeld een koffiekopje.

Eerder maakte ik dit gerecht al in de oven, bekijk hier het recept. Maar eerlijk gezegd vind ik ze lekker als ze gebakken zijn in de airfryer. Het verschil is dat je in de airfyer minder ruimte hebt. Ik kan ongeveer 5 aardappels tegelijk bakken in mijn airfryer. In de oven kun je er natuurlijk veel meer in één keer bereiden.


Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 6 stemmen
Categorie: Bijgerecht, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Baktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

In de airfryer kun je de lekkerste krokante aardappels bakken. Door ze vooraf te koken en daarna te ‘smashen’ (oftewel plat te drukken), bakken de randjes mooi bruin en crispy. Serveer de aardappels met een lekkere dip zoals mayonaise of knoflooksaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 10 middelgrote vastkokende aardappels in de schil

  • (grof) zout naar smaak

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • olijfolie (spray)

  • verse peterselie of bieslook als garnering

  • dipsaus naar keuze

BEREIDING

  • Boen 10 aardappels schoon onder de kraan. Ik gebruik hiervoor een afwasborsteltje, deze gebruik ik alleen voor aardappels. Kook de aardappels in de schil gaar (in een pan water of de multicooker) totdat je erin kunt prikken met een mes.
  • Giet de aardappels af en laat ze lichtjes afkoelen/uitdampen.
  • Leg ze vervolgens op een snijplank bekleed met een vel bakpapier. Neem een klein (koffie)kopje, leg een stukjes bakpapier op de aardappel en druk de aardappel met de onderkant van het kopje plat. Herhaal dit bij alle aardappels. Als ze een beetje uit elkaar vallen is dat niet erg, die stukjes worden juist krokant.Krokante gesmashte aardappels uit de airfryer
  • Bestrooi de aardappels met een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder en een snuf zout.
  • Spray een beetje olijfolie in de lade van de airfryer, zodat de aardappels straks niet blijven plakken. Kijk hoeveel aardappels je tegelijk kunt bakken en doe het anders in 2 rondes.
  • Stel een temperatuur van 200 graden in en een baktijd van 13 tot 15 minuten.
  • Hak peterselie fijn en maak je favoriete dipsausje klaar. Garneer de aardappels met de peterselie en bestrooi voor het serveren met een snufje grof zout.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!