Knoflooksaus maken, een onmisbare saus bij de barbecue, een avondje gourmetten of natuurlijk bij een broodje shoarma. Deze simpele saus moet precies goed zijn. Je moet wel knoflook proeven, maar het mag niet te overheersend zijn. De supermarktvarianten zijn een tikkeltje te zoet naar mijn persoonlijke smaak. Om die reden maak ik knoflooksaus het liefst zelf. Mijn versie mag een beetje pit hebben.
Ik gebruik dagelijks knoflook. Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. En op zijn tijd vind ik het lekker om knoflooksaus te eten, bijvoorbeeld bij de barbecue, zelfgemaakte kebab, souvlaki of gebakken oesterzwammen. Bij mijn recept voor Grieks gehaktbrood smaakt deze knoflooksaus ook heerlijk.
Knoflooksaus
Het is het lekkerst om je knoflooksaus even te laten intrekken en koud te serveren. Dus als je de kans hebt maak de saus dan een dag (of paar uurtjes) voordat je deze wilt gaan serveren. Je kunt de saus prima een paar dagen in een schone glazen pot in de koelkast bewaren. Voor gebruik even goed doorroeren en voeg eventueel nog extra yoghurt toe. Voor een vegan knoflooksaus vervang je de yoghurt en de mayonaise 1 op 1 voor een plantaardige variant en de honing door ahornsiroop. Zo maak je heel eenvoudig een plantaardige versie van knoflooksaus.

Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.
Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.
Knoflooksaus
1
(200 milliliter)5
minuten0
minuten5
minutenMaak met Griekse yoghurt, mayonaise en knoflook een lekkere romige knoflooksaus. Door de yoghurt en mayonaise te vervangen door een plantaardige variant, en de honing door ahornsiroop maak je heel eenvoudig een vegan knoflooksaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
3 eetlepels Griekse yoghurt (of plantaardige yoghurt)
1 eetlepel (plantaardige) mayonaise
1 eetlepel olijfolie
halve citroen (het sap)
2-3 tenen knoflook, geraspt
zout en peper naar smaak
1 eetlepel vers gehakte peterselie
halve theelepel honing of ahornsiroop
scheutje water indien nodig
BEREIDING
- Doe 3 eetlepels Griekse yoghurt met 1 eetlepel mayonaise in een kom. Rasp 2 tot 3 teentjes knoflook boven de kom en voeg 1 eetlepel olijfolie toe.
- Roer dit goed door elkaar en voeg het sap van een halve citroen toe.
- Breng de knoflooksaus op smaak met zout, peper en een halve theelepel honing of ahornsiroop en meng er 1 eetlepel fijngehakte peterselie erdoorheen. Als je de saus te dik vindt voeg je een klein scheutje water toe.
- Schep de knoflooksaus over in een schone glazen pot en bewaar het 4 tot 5 dagen in de koelkast.



