Kipkruiden samenstellen, dat is heel eenvoudig. Mijn keukenlades en vriezer(s) liggen vol met kruiden en specerijen. Omdat ik een goede basisvoorraad heb, heb ik altijd iets in huis waarmee ik snel een lekkere maaltijd mee op tafel kan zetten. Wat niet mag ontbreken in mijn kruidenlade zijn kipkruiden. Een mengsel van verschillende kruiden en specerijen waarmee je een ‘saai’ stukje kip een heerlijke smaak kunt geven.
Mijn kruiden haal ik meestal bij de Turkse supermarkt of de toko. Daar verkopen ze grotere verpakkingen en deze zijn een stuk aantrekkelijker geprijsd dan in de supermarkt. Gedroogde kruiden zijn lang houdbaar, mits ze goed droog bewaard worden. Zelf gemaakte kruidenmixen zijn in een goed afgesloten glazen pot maanden houdbaar. Maak bijvoorbeeld ook heel eenvoudig je eigen dryrub voor vlees (pulled pork).

Kipkruiden
De hoeveelheid van dit recept is voor ongeveer vier keer één kilo kip(filet). Kook je zonder zout? Het zout in deze kruidenmix kun je ook weglaten. In dit artikel kun je meer lezen over zoutloos koken. Deze kruidenmix kun je ook prima gebruiken om plantaardige varianten van ‘kip’ op smaak te brengen. Ook voor seitan (vleesvervanger op basis van tarwegluten) is dit een fijn kruidenmengsel.
Voor het maken van dit soort kruidenmixen kun je het beste een setje maatlepels gebruiken. Zo kun je snel en nauwkeurig werken met hoeveelheden. In dit artikel kun je lezen waarom maatlepels onmisbaar zijn in de keuken.

Hoe bak je het beste een stukje kipfilet?
Een vraag die mij vaak gesteld wordt is, “hoe bak je kipfilet zonder dat deze droog wordt?” Wat ik meestal doe, voordat ik de kip ga kruiden knip ik eerst alle flubbertjes eraf. Om de kip goed te kruiden leg ik deze op een stukje bakpapier. Ik bestrooi de kip met een theelepel van de kipkruiden, vouw de andere helft van het bakpapier eroverheen en sla de filet plat met mijn handen of een deegroller. Vervolgens draai ik de kipfilet om en herhaal dit aan de andere kant. Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en leg de kip erin. Dit laat ik op een middelhoog vuur aanbakken. Ik til hem tussendoor even op om te spieken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant bruin is draai je hem om. Hoe platter de kipfilet, hoe sneller hij gaar is. Ook is de filet zo makkelijk in reepjes te snijden. Lekker in salades, bij een noedelsoep of als AVGtje.