Indische bruine bonensoep uit de slowcooker, zoals mijn moeder hem maakt. Soepen zijn ideaal om low en slow te bereiden in de slowcooker, zo ook deze verwarmende soep. Deze soep heeft een speciaal plekje in mijn kookrepertoire. Vroeger toen ik nog thuis woonde, aten we dit gerecht wekelijks. Mijn moeder maakte een grote pan soep waar we een paar dagen van konden eten. Het is haar ‘signature dish’. Met een paar kleine aanpassingen maak je van dit Hollandse gerecht eenvoudig een Indische variant zoals wij hem thuis altijd aten.
Deze maaltijdsoep aten we zowel in de zomer als in de winter. Hij is goed gevuld, makkelijk aan te passen naar een vegan variant en door de bruine bonen ook eiwitrijk. Wij serveren de soep met gekookte rijst, sambal oelek, gebakken uitjes en mijn moeders toevoeging, citroensap. Citroensap is voor mij onmisbaar in deze soep, het geeft een lekker en fris accent.

Indische bruine bonensoep uit de slowcooker
Eerder deelde ik het recept voor bruine bonensoep uit de pan, maar dit recept heeft een upgrade gekregen en door hem te bereiden in de slowcooker wordt hij nog lekkerder. Samen met mijn moeder heb ik dit recept slowcookerproof gemaakt en deze versie is wat ons betreft de lekkerste. Je kunt het maken met gehaktballetjes van half-om-half gehakt en een rookworst. Voor een vegan/plantaardige variant kun je bijvoorbeeld plantaardige soepballetjes gebruiken. Mijn favoriete keuze zijn dan de balletjes van de Terra lijn van de AH. De rookworst van de Vegetarische slager is van alle plantaardige rookworsten de beste optie wat mij en mijn moeder betreft. Je kunt zelfs het vlees of vleesvervangers weglaten, want zonder deze ingrediënten smaakt de soep ook heerlijk.

En wat maakt deze soep nu Indisch? Volgens mijn moeder de specerijen die erin gebruikt worden, een scheutje ketjap manis en de manier van serveren. Het is bij ons gebruikelijk om soep te eten in combinatie met rijst, sambal en gebakken uitjes. Dit doen we ook bij erwtensoep, maar ook bij linzensoep en zelfs groentesoep. Dit bruine bonensoep recept is een redelijke grote hoeveelheid en ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker van 6,5 liter. De soep kun je in principe dezelfde dag eten, maar zal dan iets dunner zijn. De volgende dag is hij meer ingedikt, net zoals bij erwtensoep. Bewaar tot 2 dagen in de koelkast of vries het in.





