Eetspiratie » Indische bruine bonensoep uit de slowcooker
Indische bruine bonensoep uit de slowcooker

Indische bruine bonensoep uit de slowcooker

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Indische bruine bonensoep uit de slowcooker, zoals mijn moeder hem maakt. Soepen zijn ideaal om low en slow te bereiden in de slowcooker, zo ook deze verwarmende soep. Deze soep heeft een speciaal plekje in mijn kookrepertoire. Vroeger toen ik nog thuis woonde, aten we dit gerecht wekelijks. Mijn moeder maakte een grote pan soep waar we een paar dagen van konden eten. Het is haar ‘signature dish’. Met een paar kleine aanpassingen maak je van dit Hollandse gerecht eenvoudig een Indische variant zoals wij hem thuis altijd aten.

Deze maaltijdsoep aten we zowel in de zomer als in de winter. Hij is goed gevuld, makkelijk aan te passen naar een vegan variant en door de bruine bonen ook eiwitrijk. Wij serveren de soep met gekookte rijst, sambal oelek, gebakken uitjes en mijn moeders toevoeging, citroensap. Citroensap is voor mij onmisbaar in deze soep, het geeft een lekker en fris accent.


Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Indische bruine bonensoep uit de slowcooker

Eerder deelde ik het recept voor bruine bonensoep uit de pan, maar dit recept heeft een upgrade gekregen en door hem te bereiden in de slowcooker wordt hij nog lekkerder. Samen met mijn moeder heb ik dit recept slowcookerproof gemaakt en deze versie is wat ons betreft de lekkerste. Je kunt het maken met gehaktballetjes van half-om-half gehakt en een rookworst. Voor een vegan/plantaardige variant kun je bijvoorbeeld plantaardige soepballetjes gebruiken. Mijn favoriete keuze zijn dan de balletjes van de Terra lijn van de AH. De rookworst van de Vegetarische slager is van alle plantaardige rookworsten de beste optie wat mij en mijn moeder betreft. Je kunt zelfs het vlees of vleesvervangers weglaten, want zonder deze ingrediënten smaakt de soep ook heerlijk.


Mix it up!
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 - Blender

Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender

1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!

En wat maakt deze soep nu Indisch? Volgens mijn moeder de specerijen die erin gebruikt worden, een scheutje ketjap manis en de manier van serveren. Het is bij ons gebruikelijk om soep te eten in combinatie met rijst, sambal en gebakken uitjes. Dit doen we ook bij erwtensoep, maar ook bij linzensoep en zelfs groentesoep. Dit bruine bonensoep recept is een redelijke grote hoeveelheid en ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker van 6,5 liter. De soep kun je in principe dezelfde dag eten, maar zal dan iets dunner zijn. De volgende dag is hij meer ingedikt, net zoals bij erwtensoep. Bewaar tot 2 dagen in de koelkast of vries het in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische bruine bonensoep Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Indische bruine bonensoep uit de slowcooker

Indische bruine bonensoep uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 8 stemmen
Categorie: Lunch, Hoofdgerecht, DinerKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

10

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd (low slowcooker)

8

uren 

10

minuten
Totale tijd

8

uren 

25

minuten

Indische bruine bonensoep, een goedgevulde verwarmende soep vol groenten, peulvruchten en specerijen geserveerd met gekookte rijst, gebakken uitjes, sambal en citroensap.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 potten bruine bonen van 680 gram per stuk

  • 6 eetlepels van het bruine bonen vocht (aquafaba)

  • 200 gram aardappel, in blokjes gesneden (ongeveer 2 grote aardappels)

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 prei, gehalveerd en in stukjes gesneden

  • 1 winterpeen, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden

  • 1 zak fijne soepgroenten van 400 gram

  • 3 laurierblaadjes

  • 3 kruidnagels

  • halve theelepel vers geraspte nootmuskaat

  • 1 stukje gedroogde foelie

  • 4 kleine maggiblokjes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 1-2 eetlepels ketjap manis

  • 1200-1500 milliliter water

  • 250 gram plantaardige gehaktballetjes of half-om-half gehakt om balletjes van te draaien

  • 1 (plantaardige) rookworst in plakjes gesneden

  • voor erbij: gekookte witte rijst, sambal, gebakken uitjes en schijfjes citroen

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Giet de bruine bonen af en vang een deel van het vocht op in een kommetje. Spoel de bonen af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Laat ze even uitlekken in het vergiet en ga verder met het snijden van de groenten.
  • Snipper de ui (bewaar een stuk van de schil) en hak 3 tenen knoflook fijn. Halveer de prei, spoel deze goed uit onder de kraan en snijd in stukjes. Maak de winterpeen en 2 stengels schoon, halveer deze en snijd beide in dunne plakjes. Schil de aardappels en snijd deze in ongeveer even grote blokjes.
  • Zet de slowcooker klaar (hij staat nog uit) en doe hierin de inhoud van de zak soepgroenten en de afgespoelde bruine bonen.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij, prei, aardappels, winterpeen en 3 laurierbladen aan met een snufje zout. Bak dit voor ongeveer 5 minuten aan tot de groenten een beetje zacht zijn.
  • Doe de groenten over in de slowcooker en schenk er 1200 tot 1500 milliliter water op. De groenten hoeven niet perse helemaal onder te staan, want er komt nog een hoop vocht uit de groenten.
  • Druk 3 kruidnagels in de schil van de ui die je apart hebt gelegd. Doe deze samen in de slowcooker met de foelie, een halve theelepel vers geraspte nootmuskaat en 4 tot 5 verkruimelde maggiblokjes. Voeg ook 6 eetlepels van het bonenwater en 1 tot 2 eetlepels ketjap manis toe. Roer alles met een spatel voorzichtig door elkaar en sluit de deksel.
  • Stel de slowcooker in op 5 tot 6 uur op stand high of 8 uur op stand low. Draai ondertussen gehaktballetjes of gebruik plantaardige gehaktballetjes. Snijd ook de rookworst in plakjes. Een uur voordat de kooktijd is verstreken, ga je de soep proeven. Voeg naar smaak 1 eetlepel groentebouillonpoeder toe en indien nodig peper en zout.
  • Schep nu 6 flinke eetlepels van de soep over in een (hittebestendige) blender en pureer glad. Doe het terug in de slowcooker. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en de plakjes rookworst. Laat dit een uur mee verwarmen tot de balletjes gaar zijn.
  • Serveer de soep met gekookte rijst, sambal, gebakken uitjes en een flinke kneep citroensap. Bewaar de soep in de koelkast, de volgende dag is hij een stuk dikker. In de vriezer is de soep tot 3 maanden houdbaar.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!