Gehaktballetjes in zigeunersaus

Gehaktballetjes in zigeunersaus (slowcooker)

Ken je het nog, zigeunersaus? Ik ken het als iets wat ik vroeger at tijdens het gourmetten of steengrillen. Er waren toen nog niet zoveel verschillende soorten sauzen als tegenwoordig (nu voel ik me oud!). Maar zigeunersaus is eigenlijk heel erg lekker en ineens kreeg ik het idee om er een slowcooker gerecht mee te maken. Ik maakte gehaktballetjes in zigeunersaus.

Ik heb gekozen voor gehaktballetjes omdat deze makkelijk te maken zijn en de meeste mensen vinden het lekker. Dit gerecht is eigenlijk heel handig omdat het smaakt met zowel rijst, als brood en pasta. Je doet wat hak en snijwerk, maakt de saus, draait de balletjes, even aanbraden en de slowcooker doet de rest.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ik ga ongetwijfeld de vraag krijgen of alles ook direct in de slowcooker kan en of de balletjes er rauw in kunnen. Natuurlijk kan het, maar het heeft niet mijn voorkeur. Ook al gebruik je een slowcooker, je bent natuurlijk nog steeds aan het koken. Ik bak (bijna) altijd het vlees aan voordat ik het in de slowcooker doe. Dat is mijn persoonlijke smaak en keuze. Ook wil ik graag proeven wat ik in de slowcooker doe zodat ik bijvoorbeeld de saus nog naar smaak kan aanpassen.

Wat heb je nodig voor 4 tot 5 personen?

  • 500 gram half om half gehakt

  • theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 4 rode paprika’s

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • eetlepel groentebouillonpoeder

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • blikje tomatenblokjes

  • eetlepel honing

  • sambal oelek naar smaak

  • 4 augurken + 4 eetlepels vocht van de augurken

  • peper en zout

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Begin met het snipperen van de ui en de knoflook. Snijd de paprika en de augurken in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur. Als de ui zacht is mag de paprika erbij. Schep de paprika regelmatig om tot hij zacht is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee. Nu kan het blikje tomatenblokjes erbij. Breng alles op smaak met het groentebouillonpoeder, honing, augurken + vocht, sambal en een snufje peper en zout. De saus is nu klaar. Zet deze apart tot gebruik.
  • Meng het gehakt met een theelepel paprikapoeder, halve theelepel knoflookpoeder en een snufje peper en zout en draai er ongeveer 30 gehaktballetjes van. Bak deze even kort aan in een koekenpan en schep ze over in de slowcooker.
  • Voeg nu de saus toe aan de gehaktballetjes in de slowcooker, sluit de deksel en zet de slowcooker 3 tot 4 uur op stand low. Mocht de saus te dun zijn, zet dan de slowcooker op het laatst even open zodat er wat vocht kan verdampen.
  • Bestrooi als laatste de gehaktballetjes met lekker veel gehakte bieslook. Serveer de balletjes met brood, hiermee kun je lekker dippen in de saus. Met rijst en pasta smaakt het ook heerlijk.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Vandaag gemaakt! Was heerlijk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*