Eetspiratie » Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker
Gehaktballetjes in zigeunersaus

Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker

Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker. Ken je het nog, zigeunersaus? Ik ken het als iets wat ik vroeger at tijdens het gourmetten of steengrillen. Er waren toen nog niet zoveel verschillende soorten sauzen als tegenwoordig. Maar deze kruidige rode saus is heel erg lekker en ik kreeg het idee om er een slowcooker gerecht mee te maken. Je kunt het eten met rijst, brood, pasta en aardappelpuree.

Ik heb gekozen voor gehaktballetjes omdat deze makkelijk te maken zijn en de meeste mensen vinden het lekker. Je doet wat hak en snijwerk, maakt de saus, draait de balletjes, even aanbraden en de slowcooker doet de rest. Het verschil met andere rode sauzen is dat er in deze kleine augurkjes zitten. Dit geeft het een frisse smaak en een lekkere crunch.

Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker

Ik ga ongetwijfeld de vraag krijgen of alles ook direct in de slowcooker kan en of de balletjes er rauw in kunnen. Natuurlijk kan het, maar het heeft niet mijn voorkeur. Ook al gebruik je een slowcooker, je bent natuurlijk nog steeds aan het koken. Ik bak (bijna) altijd het vlees aan voordat ik het in de slowcooker doe. Dat is mijn persoonlijke smaak en keuze. Ook wil ik graag proeven wat ik in de slowcooker doe zodat ik bijvoorbeeld de saus nog naar smaak kan aanpassen.

Deze pan doet al het werk voor je
Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker

Gehaktballetjes in zigeunersaus uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 7 stemmen
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: HongaarsNiveau: Gemiddeld
Porties

5

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op stand low)

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

30

minuten

Gehaktballetjes in zigeunersaus, een heerlijk gerecht uit de slowcooker (4 uur op stand low). Malse gehaktballetjes in een rijkelijk gevulde paprika – tomatensaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 4 rode paprika’s

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 1 eetlepel honing

  • 4 augurken

  • 4 eetlepels vocht van de augurken

  • sambal oelek naar smaak

  • peper en zout

  • (rijst)olie om in te bakken

BEREIDING

  • Begin met het snipperen van de ui en de knoflook. Snijd de paprika en de augurken in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur. Als de ui zacht is mag de paprika erbij. Schep de paprika regelmatig om tot hij zacht is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee. Nu kan het blikje tomatenblokjes erbij. Breng alles op smaak met het groentebouillonpoeder, honing, augurken + vocht, sambal en een snufje peper en zout. De saus is nu klaar. Zet deze apart tot gebruik.
  • Meng het gehakt met een theelepel paprikapoeder, halve theelepel knoflookpoeder en een snufje peper en zout en draai er ongeveer 30 gehaktballetjes van. Bak deze even kort aan in een koekenpan en schep ze over in de slowcooker.
  • Voeg nu de saus toe aan de gehaktballetjes in de slowcooker, sluit de deksel en zet de slowcooker 3 tot 4 uur op stand low. Mocht de saus te dun zijn, zet dan de slowcooker op het laatst even open zodat er wat vocht kan verdampen.
  • Bestrooi als laatste de gehaktballetjes met lekker veel gehakte bieslook. Serveer de balletjes met brood, hiermee kun je lekker dippen in de saus. Met rijst en pasta smaakt het ook heerlijk.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.