Butterfly pea tea – wat is het en wat kun je ermee maken? Een tijdje geleden ontdekte ik butterfly pea tea en ik was meteen gefascineerd. Het bijzondere aan deze thee is de prachtige blauwe kleur, die verandert in roze of paars zodra je er citroensap of limoensap aan toevoegt. Naast een heerlijke kruidenthee is butterfly pea tea ook een natuurlijke kleurstof. Zowel de vloeibare infusie als het gedroogde poeder kun je gebruiken om gerechten op een natuurlijke manier een prachtige, blauwe of paarse kleur te geven, helemaal zonder kunstmatige toevoegingen.
Deze thee zit niet in een theezakje, maar je koopt het als gedroogde bloemetjes. De bloemetjes overgiet je met heet of kokend water en laat dit even trekken. Het water kleurt direct blauw. Hoe meer bloemetjes je gebruikt en hoe langer je de thee laat staan, hoe intenser de kleur. Butterfly pea tea wordt gemaakt van de blauwe vlindererwt (of kittelbloem), bekend om zijn blauwe kleur die paars wordt als je er een zuur zoals citroensap aan toevoegt. Deze plant groeit in Zuidoost-Azië en wordt gebruikt als drank en als natuurlijke kleurstof in allerlei gerechten.
Waar smaakt butterfly pea tea naar?
De geur van deze thee is een beetje ‘grassig’ en aards. Het doet een beetje denken aan bieten. Als je van pure kruidenthee houdt dan zul je dit waarschijnlijk lekker vinden. Persoonlijk vind ik de pure theesmaak niet bijzonder. Het smaakt ook aards en grassig, net zoals het ruikt. Een zoetstof zoals agavesiroop of suiker maakt deze thee wel lekkerder. Maar als ik heel eerlijk ben, de grootste en eigenlijk enige reden dat ik deze thee gebruik is voor de kleur.
In landen als Thailand, Maleisië en Indonesië wordt butterfly pea tea al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde, zoals in Indonesië als onderdeel van jamu, een kruidengeneesmiddel. De thee bevat antioxidanten, vooral uit de blauwe/paarse kleurstof. In dit artikel leg ik alles uit over de voordelen van het dagelijks eten van paarse groenten en fruit. Maar of de blauwe thee echt gezondheidsvoordelen heeft, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Je kunt deze thee dus het beste drinken omdat je de smaak lekker vindt, of omdat je het leuk vindt om ermee te experimenteren in kleurrijke drankjes en gerechten.
De recepten voor de nasi kerabu, blauwe rijstpudding en verschillende drankjes met butterfly pea tea komen binnenkort online.
Butterfly pea tea is een bijzondere thee die van kleur verandert als je er citroen of limoen aan toevoegt. Het zuur verlaagt de pH-waarde en het natuurlijke pigment van de bloemkleur verandert daardoor van blauw naar paars of roze. Het is magisch om te zien dat een blauw drankje met een paar druppels citroensap langzaam verandert van kleur. Je kunt met deze thee de lekkerste zomerse drankjes, iced tea, prachtige latte’s en verfrissende limonades mee maken. Wat dacht je van blauwe en paarse ijsblokjes in je drankje? Een echte eyecatcher bij een zomerse barbecue of een feestje.
Wat kun je maken met butterfly pea tea?
Maar drankjes zijn niet het enige dat je kunt maken met butterfly pea tea. Je kunt de thee gebruiken als kleurstof in allerlei gerechten. Ik maakte er blauwe rijst mee, nasi kerabu dat geserveerd wordt als ontbijt, lunch of feestelijke gelegenheden. De blauwe rijst is het middelpunt van het gerecht met daaromheen allerlei bijgerechtjes zoals sambal, groenten, geroosterde kokos en een eiwitbron zoals kip, ei, tahoe (tofu) of tempeh. Je kunt ook een mooie kleurrijke salade maken met blauwe rijst, perfect voor een picknick, etentje of bij de barbecue.
Ook maakte ik er een romige rijstpudding mee, hiervoor gebruikte ik niet de thee-infusie maar het poeder. Verder kun je zowel de thee-infusie als het poeder gebruiken in cakes, zuurdesembrood, wafels, pannenkoeken en in raw food recepten zoals bijvoorbeeld coconut laddoo. Hiermee kun je deze zoete kokosballetjes een blauwe kleur geven. Je kunt het ook verwerken in ijs, smoothies en smoothie bowls.
Waar koop je butterfly pea tea?
Deze thee is verkrijgbaar in twee varianten: de gedroogde bloemetjes en het poeder. Het poeder van butterfly pea tea wordt soms ‘blauwe matcha’ genoemd vanwege de toepassing: je klopt het op met warm water, net zoals bij groene matcha. Het is echter geen echte matcha, want het bevat geen theebladeren of cafeïne. De naam verwijst dus vooral naar de bereidingswijze, de felle kleur én een beetje marketing.
De gedroogde bloemetjes koop je bij toko’s, natuurvoedingswinkels, theespeciaalzaken of online. Het poeder vind je vooral online en soms bij natuurvoedingswinkels. Voor beide geldt: check altijd of het enige ingrediënt butterfly pea, vlinderbloemthee of ‘kittelbloem’ is zonder toevoegingen.
Waar moet je op letten bij het gebruiken van butterfly pea tea?
Net als bij andere gekleurde voedingsmiddelen zoals kurkuma en bieten geeft de blauwe vloeistof af. Het kan afgeven op textiel zoals bijvoorbeeld theedoeken en let op dat je niet knoeit met de thee-infusie op een houten oppervlak. De blauwe vloeistof geeft niet af op je keukengerei of keukenapparatuur net zoals kurkuma. Maar zorg altijd dat je als je met deze thee aan de slag gaat je dit doet op bijvoorbeeld een dienblad om vlekken te voorkomen.
De vloeistof of thee geeft niet af op je huid, maar het geeft wel af als het bevroren is in de vorm van bijvoorbeeld ijsblokjes. Bij het uitdrukken van ijsblokjes uit een vorm of een ijsblokjeszakje is het daarom aan te raden handschoentjes te gebruiken, zodat je vingertoppen niet verkleuren. Je kunt de ijsblokjes ook uit de vorm drukken via de onderkant en ze met behulp van een tang in het glas doen. Ook het ijsblokje zelf geeft af, mocht het bijvoorbeeld vallen. De verkleuring is maar tijdelijk, je wast het er na een paar keer gewoon af.
