Wat is selasih en waarom is het populair in Indonesische drankjes? Selasih is het zaad van de basilicumplant en als het in aanraking komt met water dan wordt het een gel die iets wegheeft van ‘kikkerdril’. Het lijkt qua uiterlijk na bereiding op chiazaad. Echter, selasih en chiazaad zijn twee verschillende zaden met elk hun eigen eigenschappen. Je ziet deze zwarte zaadjes vaak in Indonesische drankjes. Ze geven een crunch en hebben een verkoelende werking.
Heb je weleens een drankje gezien met daarin zwarte zaadjes, een soort kikkerdril in een glas? Dat is selasih! De zaadjes meng je met (warm) water, laat dit staan tot het een gel vormt en vervolgens voeg je dit toe aan allerlei drankjes, desserts of een fruitcocktail, zoals es teler. Es timun is een verfrissend drankje met komkommer en selasihzaadjes. Kijk hier hoe je es timun maakt.
Selasihzaadjes in drankjes
De belangrijkste reden dat selasihzaad in drankjes wordt gebruikt, is omdat het een verkoelend effect heeft op het lichaam. Een koud drankje met selasih na een pittige maaltijd of een warme zomerse dag is dan ook heel gebruikelijk. Daarnaast ziet er het ook mooi uit in je glas. In Indonesië worden kruiden en natuurlijke ingrediënten al eeuwenlang gebruikt in de vorm van jamu. In Indonesië gebruikt men kruiden, specerijen en oliën voor allerlei kwaaltjes.
Eerder deelde ik het recept voor jamu kunyit, een drankje met kurkuma en gember dat een verwarmende werking heeft. Selasih wordt juist gebruikt voor het verkoelende effect. Ook is selasih een bron van antioxidanten en kunnen deze zaadjes de spijsvertering bevorderen. De zaadjes hebben op zichzelf niet echt smaak. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het mooie effect, ze zorgen voor textuur, geven een bite en worden ingezet vanwege hun verkoelende werking.
Hoe bereid je selasih?
Selasih bereid je door de zaadjes te weken in water. Je kunt zowel koud als lauwwarm water gebruiken. In koud water zwellen de zaadjes op in ongeveer 15 tot 30 minuten, terwijl het in warm (niet kokend) water sneller gaat, meestal in 5 tot 10 minuten. Per 250 milliliter gebruik je 1 theelepel selasihzaadjes. Laat de zaadjes goed weken totdat ze omhuld zijn met een gelachtig laagje. Daarna giet je het door een zeef. Schep de gewenste hoeveelheid selasih in je drankje of dessert. De gel geeft een apart mondgevoel, zacht en glibberig met een textuur die doet denken aan tapioca of bubble tea-parels.

Waar koop je selasihzaadjes?
Voor selasihzaadjes kun je het beste even een bezoekje brengen aan de toko of een online toko. Let op: koop geen gewone basilicumzaadjes in het tuincentrum, deze zijn niet geschikt voor consumptie. Selasihzaadjes lijken qua naam op basilicum, maar de zaadjes die je bij een toko of online natuurwinkel vindt, zijn speciaal bedoeld voor consumptie. Je kunt deze gebruiken in desserts en drankjes. Kun je geen selasih vinden? Dan kun je ook chiazaadjes gebruiken als alternatief. De verhouding chiazaad en water is hetzelfde, 1 theelepel op 250 milliliter water. Echter chiazaadjes zinken naar de bodem en selasihzaadjes blijven in je drankje ‘zweven’.
Selasihzaadjes en chiazaden moeten altijd in ruim water worden geweekt vóór consumptie, zodat ze goed kunnen opzwellen en veilig verteerbaar zijn.
