Eetspiratie » Vegan worstenbroodjes – Indisch gekruid
Vegan worstenbroodjes - Indisch gekruid

Vegan worstenbroodjes – Indisch gekruid

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan worstenbroodjes – Indisch gekruid, een lekkere snack, snelle lunch of borrelhapje. Een lekker worstenbroodje met pittige mosterd sla ik niet af. Deze variant is gemaakt met fijne sojastukjes en gekruid met een boemboe vol Indische smaken. De smaak is vergelijkbaar met mijn Indische saucijzenbroodjes, maar dan met brooddeeg in plaats van bladerdeeg. En wil je liever gehakt gebruiken voor deze worstenbroodjes in plaats van sojastukjes, dan kan dat prima.

Worstenbroodjes maken lijkt veel werk, maar dat valt in werkelijkheid reuze mee. Het deeg maken is vrij eenvoudig en tijdens het rijzen maak je de vulling. Tegen de tijd dat de vulling klaar is en je de worstjes hebt gevormd, kun je al bijna beginnen met het maken van de broodjes. Het is aan te raden om meteen een dubbele hoeveelheid te maken. Vries ze in zodat je een klein voorraadje hebt.

Vegan worstenbroodjes maken

Mijn recepten ontstaan meestal doordat ik ergens zin in heb. Dit keer had ik zin in worstenbroodjes. Waar je vroeger nog 4 worstenbroodjes voor minder dan 3 euro kocht, betaal je nu ergens tussen de 5 of 6 euro voor 4 worstenbroodjes van de ‘warme’ bakker. In de supermarkt zijn ze ook redelijk aan de prijs. Vegan worstenbroodjes zijn zelfs nog duurder, voor 4 stuks betaal je ongeveer rond de 8 euro. Dus genoeg reden om ze zelf te maken.


KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

Een alternatief voor vlees in allerlei gerechten!

In plaats van een standaard worstenbroodje te maken, besloot ik ze een Indische touch te geven. Hiervoor maakte ik een boemboe (kruidenpasta) van ui, knoflook, sambal en specerijen. De vulling maakte ik met fijne sojastukjes in plaats van gehakt. Deze week je voor gebruik en in dit geval worden ze fijn gepureerd samen met de boemboe. Dit mengsel bind je met kikkererwtenmeel en/of tarwegluten of bloem zodat je er worstjes van kunt vormen. Wil je geen sojastukjes gebruiken, vervang het dan voor 450 gram gehakt. Wellicht moet je dan iets meer bloem toevoegen, omdat dit wat vochtiger is dan sojastukjes. De aquafaba (bonenwater) in dit recept kun je dan vervangen voor 1 ei. Kijk hier voor een recept van traditionele worstenbroodjes.

Handige tip: gebruik voor dit recept een setje maatlepels. Op deze manier kun je snel ingrediënten afmeten en nauwkeuriger werken. In dit artikel kun je lezen waarom maatlepels een onmisbare hulp in de keuken zijn.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan worstenbroodjes Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vegan Indisch gekruide worstenbroodjes

Vegan Indisch gekruide worstenbroodjes

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Lunch, Tussendoortje, Bijgerecht, Borrelhapje, SnackKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

10

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

0

minuten
Rijstijd

1

uur 
Oventijd

25

minuten
Totale tijd

1

uur 

55

minuten

Zelfgemaakte worstenbroodjes met Indische specerijen. Een makkelijk recept voor vegan worstenbroodjes gemaakt met eiwitrijke fijne sojastukjes. Makkelijk te vervangen voor gehakt. Heerlijk als bijgerecht, snack of borrelhapje. Ze zijn ook prima in te vriezen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • Voor het deeg
  • 350 gram bloem

  • 7 gram gist

  • 50 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur

  • halve eetlepel suiker of agavesiroop

  • 140 milliliter lauwwarm water

  • 1 theelepel zout

  • Voor de vulling
  • 150 gram gedroogde fijne sojastukjes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 2 eetlepels sojasaus

  • halve theelepel ketoembar

  • halve theelepel Chinese 5 kruidenpoeder

  • 1 ui, grof gesneden

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gemalen nootmuskaat

  • halve theelepel laos

  • 1 theelepel djahé (gemalen gember)

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • halve eetlepel sambal oelek

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel

  • 1 eetlepel tarwegluten of bloem

  • 2 eetlepels panko

  • 1 eetlepel aquafaba (bonenwater)

  • zout en peper naar smaak

  • Overig
  • 1 eetlepel sojamelk

  • 1 eetlepel Everything but the bagel seasoning

BEREIDING

  • Laat 50 gram plantaardige boter op kamertemperatuur komen.
  • Doe 140 milliliter lauwwarm water in een grote kom (of de kom van je standmixer) samen met een halve eetlepel suiker of agavesiroop en 7 gram gist. Meng dit door elkaar. Laat dit 5 minuten staan tot er een schuimlaagje opkomt.
  • Voeg vervolgens 350 gram bloem, 50 gram zachte plantaardige boter en 1 theelepel zout toe. Kneed dit met de hand of met behulp van een standmixer in 10 minuten tot een gladde deegbal. Dek de kom af met een theedoek of huishoudfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek.
  • Kook 1 liter water in de waterkoker. Meng 150 gram gedroogde sojastukjes in een diepe kom samen met een eetlepel groentebouillonpoeder en 1 eetlepel sojasaus. Schenk het gekookte water erop en laat het 10 minuten weken.
  • Terwijl de sojastukjes weken, ga je de boemboe maken. Snijd een ui grof en pel 3 tenen knoflook. Doe dit samen met een halve theelepel ketoembar, een halve theelepel Chinees 5 kruidenpoeder, een halve theelepel laos, 1 theelepel djahé, een halve eetlepel sambal oelek, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels ketjap manis in een foodprocessor en blend dit tot een pasta met een staafmixer. Zet de boemboe apart tot gebruik.
  • Vervolgens giet je de sojastukjes af en spoel je ze af onder de koude kraan. Knijp ze nu uit met de hand en doe ze over in een kom. Meng de boemboe door de sojastukjes samen met 1 eetlepel aquafaba, 2 eetlepels kikkererwtenmeel en1 eetlepel tarwegluten of bloem. Pureer dit mengsel fijn met een staafmixer. Dit is het worstmengsel. Zet het even in de koelkast zodat het steviger kan worden.
  • Haal het deeg uit de kom en weeg het. Deel het gewicht door 10 porties en weeg de stukjes per portie af. Rol elk stukje tot een bolletje. Laat de bolletjes 15 minuten rusten onder een theedoek.
  • Haal het worstmengsel uit de koelkast. Weeg het en verdeel het in 10 gelijke stukjes. Bebloem je werkoppervlak en rol een stukje lichtjes door de bloem. Vorm het voorzichtig tussen je handen door het heen en weer te rollen over je werk oppervlak tot een worstje van ongeveer 10 centimeter lang. Herhaal dit tot het mengsel op is. Leg de worstjes op een vel bakpapier.
  • Vervolgens neem je een deegbolletje en deze rol je uit tot een ovaal plakje van ongeveer 15 bij 5 centimeter. Leg het plakje horizontaal neer en leg het worstje in het midden, sla de zijkanten naar binnen over het worstje heen. Daarna pak je de onderzijde en bovenzijde van het deeg en deze vouw je om het worstje heen en knijp je het dicht van links naar rechts. Leg het broodje met de naad naar beneden, druk het broodje aan en rol het goed heen en weer zodat de naad goed aansluit. Leg het broodje op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden.
  • Herhaal dit tot het deeg en de worstjes op zijn. Bestrijk ze lichtjes met een beetje sojamelk en bestrooi ze met Everything but the bagel seasoning.
  • Je kunt zowel de gebakken als ongebakken worstenbroodjes invriezen. Wil je ze direct afbakken, verwarm de oven voor op 220 graden en bak ze af in 20 tot 22 minuten.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!