Vegan worstenbroodjes – Indisch gekruid, een lekkere snack, snelle lunch of borrelhapje. Een lekker worstenbroodje met pittige mosterd sla ik niet af. Deze variant is gemaakt met fijne sojastukjes en gekruid met een boemboe vol Indische smaken. De smaak is vergelijkbaar met mijn Indische saucijzenbroodjes, maar dan met brooddeeg in plaats van bladerdeeg. En wil je liever gehakt gebruiken voor deze worstenbroodjes in plaats van sojastukjes, dan kan dat prima.
Worstenbroodjes maken lijkt veel werk, maar dat valt in werkelijkheid reuze mee. Het deeg maken is vrij eenvoudig en tijdens het rijzen maak je de vulling. Tegen de tijd dat de vulling klaar is en je de worstjes hebt gevormd, kun je al bijna beginnen met het maken van de broodjes. Het is aan te raden om meteen een dubbele hoeveelheid te maken. Vries ze in zodat je een klein voorraadje hebt.
Vegan worstenbroodjes maken
Mijn recepten ontstaan meestal doordat ik ergens zin in heb. Dit keer had ik zin in worstenbroodjes. Waar je vroeger nog 4 worstenbroodjes voor minder dan 3 euro kocht, betaal je nu ergens tussen de 5 of 6 euro voor 4 worstenbroodjes van de ‘warme’ bakker. In de supermarkt zijn ze ook redelijk aan de prijs. Vegan worstenbroodjes zijn zelfs nog duurder, voor 4 stuks betaal je ongeveer rond de 8 euro. Dus genoeg reden om ze zelf te maken.
In plaats van een standaard worstenbroodje te maken, besloot ik ze een Indische touch te geven. Hiervoor maakte ik een boemboe (kruidenpasta) van ui, knoflook, sambal en specerijen. De vulling maakte ik met fijne sojastukjes in plaats van gehakt. Deze week je voor gebruik en in dit geval worden ze fijn gepureerd samen met de boemboe. Dit mengsel bind je met kikkererwtenmeel en/of tarwegluten of bloem zodat je er worstjes van kunt vormen. Wil je geen sojastukjes gebruiken, vervang het dan voor 450 gram gehakt. Wellicht moet je dan iets meer bloem toevoegen, omdat dit wat vochtiger is dan sojastukjes. De aquafaba (bonenwater) in dit recept kun je dan vervangen voor 1 ei. Kijk hier voor een recept van traditionele worstenbroodjes.
Handige tip: gebruik voor dit recept een setje maatlepels. Op deze manier kun je snel ingrediënten afmeten en nauwkeuriger werken. In dit artikel kun je lezen waarom maatlepels een onmisbare hulp in de keuken zijn.
