Spaanse recepten die je moet proberen voor een instant vakantiegevoel! Bij de Spaanse keuken denk je waarschijnlijk direct aan tapas. Maar ook aan gerechten zoals paella, gazpacho en lekkere zoete churros. Haal de zon en Mediterrane smaken in huis met deze Spaanse gerechten.
Tijdens onze vakanties naar Spanje en Ibiza hebben we veel verschillende gerechten mogen proeven. Wat me het meest is bijgebleven, zijn de gerechten met vis en de grote kleurrijke salades. Natuurlijk zijn patatas bravas een grote favoriet. Maar het allerlekkerst vond ik toch wel de olie met peterselie en knoflook. Deze at ik echt overal bij!
Sinds 5 jaar eten wij als gezin plantaardig en ik moet zeggen dat ze in Spanje tegenwoordig een heel groot aanbod hebben in plantaardige en vegan voeding. Niet alleen is het aanbod bij de supermarkten heel goed, ook zijn er volop vegan restaurantjes te vinden. Zo aten wij in Girona bij restaurant Tofu en in Barcelona bij Veggie Garden. Op Ibiza zijn er verschillende restaurants waar je vegan kunt eten en zijn er overal plantaardige opties te vinden op de kaart. In San Sebastian aten we een lekkere vegan lunch bij Maiatza. Ook kun je in Spanje allerlei soorten linzen en peulvruchten vinden. Er zijn opties genoeg!
Makkelijke Spaanse recepten
Gazpacho – traditionele Spaanse koude soep
Deze soep is heerlijk verfrissend op warme zomerse dagen. Er komt geen fornuis bij aan te pas. Het enige dat je hoeft te doen is de ingrediënten te blenden, in mooie kommen of glaasjes te schenken en te koelen. Serveer met een garnering van fijngesneden, rode ui, tomaat blokjes komkommer. Een drizzle olijfolie maakt de gazpacho compleet.

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn lekker, makkelijk te maken en vallen bij veel mensen goed in de smaak. De inspiratie voor dit recept deed ik op tijdens onze vakantie naar Ibiza. Ik maakte er een ‘slowcookerproof’ recept van, maar je kunt deze gehaktballetjes natuurlijk ook prima bereiden in een stoofpan. Serveer de gehaktballetjes met brood, rijst of bij een aardappeltortilla.
Spaanse lunch – tapas stijl
Een plank vol heerlijke Spaanse getinte gerechtjes waarvan het middelpunt en favoriet van veel mensen de krokante kip is. Hierbij serveer je een heerlijke aioli oftewel knoflookmayonaise. Olijven, tortillachips met tomatensalsa, brood, stukjes aardappeltortilla en gegrilde paprika maken deze Spaanse lunch compleet.
Aardappeltortilla – tortilla de patatas
Aardappeltortilla, een bekend Spaans gerecht dat wordt geserveerd als tapa. Een heerlijk gerecht gemaakt met aardappels en eieren. Serveer de tortilla in puntjes gesneden met een snuf grof zout, vers gehakte peterselie en aioli. Het is zowel warm als koud lekker en zelfs prima om mee te nemen in je lunchtrommel.

Olie met peterselie en knoflook – Aceite de Ajo y Perejil
Een smaakvolle en aromatische olie die veel gebruikt wordt in de Spaanse keuken. Op Ibiza at ik deze olie met peterselie en knoflook zowat elke dag, bij verschillende soorten gerechten. Het is een smaakmaker bij gegrild vlees, vis, groenten, of zelfs op brood. Ook is deze kruidige olie heerlijk als dressing over een salade.
Pimientos de padron – geroosterde groene pepers met zout
Deze (niet pittige) groene pepers worden in Spanje gegeten als tapa. Je vindt ze op de menukaart bij de meeste restaurants. Een simpel gerechtje dat wordt geserveerd met een snufje grof zout. Traditioneel worden ze bereid in een hete gietijzeren pan tot ze mooi geblakerd zijn. Ik heb ontdekt dat je ze ook prima kunt bereiden in de airfryer. In Spanje zijn pimientos de padron het hele jaar verkrijgbaar. In Nederland is het een seizoensproduct wat verkocht wordt in de zomer als ‘barbecue bijgerechtje’.

Spaanse linzenstoof
Linzen of ‘lentejas’ zijn een belangrijk ingrediënt in de Spaanse keuken. Deze linzenstoofpot maak je in een stoofpan of in de slowcooker. Een verwarmend en vullend, eiwitrijk gerecht met aardappel en/of pompoen. Serveer de stoofpot met rijst, verse kruiden en een drizzle azijn of citroensap mag niet ontbreken.
Aioli (knoflookmayonaise)
Deze heerlijke knoflooksaus mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Er zijn verschillende manieren waarop je aioli kunt maken. De basis is gevijzelde knoflook met zout en hierbij druppel je olie tot je een mooie emulsie krijgt. ik maakte een makkelijke vegan variant van deze saus en in dit recept vind je een makkelijke manier om in 5 minuten aioli te maken zonder vijzel.
¡buen provecho!
