Eetspiratie » Rode bessensaus
Rode bessensaus

Rode bessensaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Rode bessensaus gezoet met dadels. In de zomer zie je overal rode besjes (aalbessen). Ze zijn prachtig, ontzettend zuur. Vroeger kreeg ik deze besjes meestal met een laagje suiker eroverheen. Erg lekker maar zonde om suiker te strooien over gezond fruit. De besjes zijn leuk als garnering of als kleurrijke toevoeging aan een salade. Of je maakt een heerlijke saus van. Lekker op pannenkoeken, muffins of over yoghurt.

Deze saus is zoet maar kan eventueel ook bij hartige gerechten geserveerd worden. In plaats van suiker gebruik ik dadels, ook een vorm van suiker maar dan in een natuurlijke vorm. Dadels bevatten ook vezels en vitaminen en zijn prima om deze saus te zoeten. Ik kwam op het idee voor deze saus door mijn recept voor witte bonen in tomatensaus. Ook daar verving ik de suiker door dadels en dit werkt perfect. Deze zure besjes kunnen wel een zoete tegenhanger gebruiken.

Rode bessensaus

Met rode besjes kun je dus best lekkere receptjes maken. Eerder maakte ik er een smoothie mee en voegde ik ze toe aan een frisse mango salade. Deze aalbessen zijn dus meer dan alleen een mooie garnering. Ze zijn in het seizoen van eind juni tot augustus en dan zijn ze ook het lekkerst. Bewaar ze een paar dagen in de koelkast of was ze en vries ze in voor een later moment. De saus kun je het beste pureren met een staafmixer in de pan of met behulp van een hoge beker. Indien nodig kun je de saus daarna nog door een zeef drukken als je dat lekkerder vindt.


Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Rode bessensaus

Rode bessensaus

Recept van Simone | Eetspiratie
4.0 van 3 stemmen
Categorie: Ingrediënt, SausKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (300 ml)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Maak met rode bessen en dadels een heerlijke zoete saus. Lekker bij yoghurt, op pannenkoeken, wafels en ijs.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 100 gram rode bessen van de takjes gerist

  • 8 medjoul dadels ontpit

  • 1 dopje vanille aroma

  • 100 milliliter water

  • optioneel: ahornsiroop

BEREIDING

  • Was 100 gram rode bessen en verwijder de pitten uit 8 medjoul dadels. Doe dit samen met 100 milliliter water en 1 dopje vanille aroma in een steelpan.
  • Laat dit zachtjes koken tot de dadels en de bessen zacht zijn geworden voor 10 tot 15 minuten. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het mengsel nog iets te dik is.
  • Pureer de bessen met een staafmixer tot een gladde saus. Proef of de saus op smaak is. Mocht hij niet zoet genoeg zijn voeg dan eventueel een scheutje ahornsiroop toe.
  • Laat de saus afkoelen en bewaar hem in een schone glazen pot of fles.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!