Eetspiratie » Oosterse rauwkostsalade
Oosterse rauwkostsalade

Oosterse rauwkostsalade

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Oosterse rauwkostsalade, kleurrijk, lekker en gezond. Rauwkost is een verzamelnaam voor groenten die je rauw eet in de vorm van een salade. Maar tegelijkertijd kan rauwkost ook dienen als een garnering op een broodje, denk aan bijvoorbeeld koolsla bij een burger of groente op een broodje gezond. Wat je doet is een hoop groente fijnhakken, mengen en voorzien van een een lichte dressing. Je kunt rauwkost eten als salade, gebruiken als garnering of als bijgerecht serveren.

Een rauwkost salade hoort fris en knapperig te zijn. Wist je dat je de lekkerste rauwkost kunt maken van spruitjes? Als je deze mini kooltjes flinterdun snijdt, geeft dit een lekkere crunchy bite. En nee, het smaakt niet bitter. Rauwe spruitjes smaken fris en hebben een beetje pit en zijn dus ideaal om te gebruiken in een rauwkostsalade.

Spruitjes zijn ‘in principe’ het hele jaar verkrijgbaar. Nederlandse spruiten zijn verkrijgbaar tussen oktober en maart. Het lekkerst is om spruiten te eten als ze in het seizoen zijn. Als alternatief voor spruitjes in deze rauwkostsalade kun je ook dun gesneden witte kool of spitskool gebruiken.

Oosterse rauwkostsalade

Om deze salade een beetje snel te kunnen maken is het handig om ‘geschoonde’ spruitjes te gebruiken. Deze zijn al voor je schoongemaakt en dat scheelt een hoop werk. Je gaat de spruitjes voor deze salade flinterdun snijden. Dit gaat het beste met een mes. Maar als je avontuurlijk bent, kun je ook een mandoline gebruiken. Let wel op je vingers! Deze rauwkostsalade kun je ook prima voorbereiden. Snijd alle groente en meng deze door elkaar maar voeg de dressing pas net voor het serveren toe. Zo blijft de salade lekker fris en knapperig.


Voor perfect gesneden plakjes
Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Oosterse rauwkostsalade
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Oosterse rauwkostsalade

Oosterse rauwkostsalade

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Categorie: Bijgerecht, LunchKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Bereiding

20

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

20

minuten

Met knapperige spuitjes die je flinterdun snijd maak je heel eenvoudig een lekkere crunchy rauwkostsalade met een licht pittige Oosterse dressing. Een heerlijk bijgerecht, lunch of salade voor bij de barbecue.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram spruitjes, flinterdun gesneden

  • 1-2 wortels, julienne gesneden

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd), in ringetjes gesneden

  • 1 kwart van een rode kool, flinterdun gesneden

  • 2 bosuitjes, in ringetjes

  • halve komkommer, in kleine blokjes gesneden

  • verse kruiden: koriander/munt

  • 2 eetlepels ongezouten pinda’s

  • halve limoen (het sap)

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

BEREIDING

  • Maak 300 gram spruitjes en 1 kwart van een rode kool schoon en snijd deze in flinterdunne reepjes. Zet dit even apart tot gebruik.
  • Snijd 1 of 2 wortels julienne (dunne reepjes) 2 bosuitjes in ringetjes en de halve komkommer in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten en zaden van de rode peper en snijd deze in kleine ringetjes.
  • Maak een dressing van 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie en het sap van een halve limoen. Wil je graag meer dressing, maak dan een dubbele hoeveelheid. Rooster 2 eetlepels pinda’s in een droge koekenpan en hak ze fijn.
  • Doe de gesneden groente bij elkaar in een grote kom en hussel alles goed door elkaar. Meng de dressing erdoorheen en serveer direct. Garneer met de geroosterde pinda’s en verse groene kruiden.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!