Eetspiratie » Ontbijtcake
Ontbijtcake

Ontbijtcake

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Ontbijtcake, een kruising tussen ontbijtkoek en cake. Geen ingewikkeld recept maar gewoon een simpel baksel wat je even snel kunt maken en binnen een paar minuten in de oven hebt staan. Deze cake was eigenlijk een uitprobeersel en toevallig pakte het goed uit.

Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een tussendoortje maar wij aten het vroeger op brood. Net als speculaasjes en plakjes spekkoek. Toevallig hebben deze drie dingen allemaal een beetje dezelfde smaken. Kruidig, kaneelachtig en zoet. Deze ontbijtcake past ook in dat rijtje.

Ik ben niet echt gek op zoetigheid. Wat ik wel lekker vind is bijvoorbeeld een blauwe bessen cake of een stukje bananenbrood. Maar als ik een zoet gerecht moet kiezen waar ik blij van wordt dan is het toch wel mijn appelscheptaart met kruimeldeeg. Bekijk hier het recept.


Onmisbaar voor iedere bakliefhebber
Dr. Oetker Cakevorm - 25 cm - Metaal

Dr. Oetker Cakevorm – 25 cm – Metaal

Bak als een pro met de klassieke bakvormen van Dr. Oetker. Dankzij de optimale warmtegeleiding en anti-aanbaklaag geniet je altijd van perfecte baksels.

Ontbijtcake

Bij baksels moet je je eigenlijk altijd strak aan het recept houden en laat ik daar nou net niet zo goed in zijn. Daarom kook ik liever dan dat ik bak. Ik heb dit recept gemaakt, het lukte en ik durfde er daarna niks meer aan te veranderen. De cake is van zichzelf niet heel zoet, maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Lekker als snel ‘on the go’ ontbijtje, tussendoortje of bij de thee, maar ook prima om mee te nemen in je lunchtrommel.

Ontbijtcake

Ontbijtcake

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Tussendoortje, OntbijtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

cake
Voorbereiding

10

minuten
Baktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

Met een paar ingrediënten maak je deze heerlijke kruidige cake die wel iets wegheeft van ontbijtkoek.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 100 gram bloem

  • 100 gram amandelmeel

  • 75 gram gemalen palmsuiker

  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

  • 4 eieren

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel bakpoeder

  • halve theelepel kaneel

  • halve eetlepel koek of speculaaskruiden

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Meng de droge ingrediënten, 100 gram bloem, 100 gram amandelmeel, 1 theelepel bakpoeder, een halve theelepel kaneel, een halve eetlepel koekkruiden of speculaaskruiden en een halve theelepel zout in een kom.
  • In een andere kom meng je 4 eieren, 1 eetlepel gesmolten kokosolie, 75 gram gemalen palmsuiker en 1 eetlepel honing. Mix dit luchtig met een handmixer.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Als je het bakpapier eerst verfrommeld past het beter in het cakeblik.
  • Zeef nu het meelmengsel van stap 1 boven de kom met de natte ingrediënten. Meng alles goed door elkaar met een spatel. Vouw het beslag in plaats van te roeren.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de ontbijtcake in ongeveer 50 minuten gaar. Test met een satéprikker of de binnenkant van de cake gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij klaar. Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster. Snijd hem in plakken en serveer met roomboter.

AANTEKENINGEN

  • De plakken kun je ook prima invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!