Nasi goreng tuna (tonijn), een lekker en makkelijk gebakken rijstgerecht voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Zo kun je met dat verdwaalde blikje tonijn achter in je voorraadkast een simpel en smaakvol gerecht maken. Samen met wat basis ingrediënten zet je snel iets lekkers op tafel. Serveer er een frisse komkommersalade en een drizzle crispy chili olie of pittige sambal bij.
De meeste mensen hebben wel een blikje vis of tonijn in huis. Tegenwoordig is er ook een plantaardige variant van tonijn te krijgen. Blikjes vis doen me denken aan vroeger. Elke woensdagmiddag als ik vrij was van school maakte mijn moeder standaard ‘vissalade’ voor op brood. Lekker met uitjes en augurk en een beetje mayonaise. Maar naast vissalade kun je er ook een heerlijke ‘fried rice’ mee maken.

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Nasi goreng tuna (tonijn)
Nasi goreng = gebakken rijst en tuna = tonijn. Op Eetspiratie deel ik verschillende recepten voor nasi goreng. Het is namelijk traditioneel een restjesgerecht waarbij je rijst opbakt (goreng) met ui, knoflook en ingrediënten die je nog in huis hebt. Je kunt dus met allerlei ingrediënten nasi goreng maken, dus ook met tonijn. Naast dat het een makkelijk gerecht is, is het ook nog eens eiwitrijk. Maak dit gerecht met een restje rijst of kook er rijst voor. Doe dit dan wel de dag ervoor of in de ochtend zodat het kan afkoelen. Nasi goreng maak je altijd met koude afgekoelde rijst.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi goreng tuna (tonijn)
4
personen10
minuten25
minuten35
minutenMaak met afgekoelde witte rijst, een blikje tonijn en een paar lekkere smaakmakers een lekker, makkelijk en eiwitrijk gerecht. Serveer met een frisse komkommersalade en een drizzle crispy chili olie of een pittige sambal.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
2 blikjes tonijn op water (uitgelekt)
300 gram ongekookte witte rijst
sambal oelek naar smaak
1 ui, gesnipperd
1 rode punt paprika, in blokjes gesneden
3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
1 theelepel (pittig) paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 snufje chilipoeder naar smaak
halve eetlepel sesamolie
1-2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel Thaise vissaus
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olie
4 eieren
optioneel: geroosterde sesamzaadjes en verse koriander
BEREIDING
- Kook 300 gram witte rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat dit volledig afkoelen. Je kunt ook een restje rijst gebruiken voor dit recept.
- Begin met het snipperen van de ui. De paprika snijd je in blokjes en 3 bosuitjes in ringetjes. Leg een beetje groen van de bosui apart, die gebruik je straks als garnering.
- Giet de blikjes tonijn af. Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui en sambal oelek naar smaak aan. Als de ui glazig ziet voeg je de blokjes paprika toe. Bak deze even mee.
- Voeg de tonijn toe. Bak deze even los en vervolgens voeg je 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en chilipoeder naar smaak toe.
- Schep nu de afgekoelde rijst in de wok en bak dit samen aan. Breng op smaak met 1 tot 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel Thaise vissaus, een halve eetlepel sesamolie en 1 eetlepel citroensap. Meng dit door de rijst, proef en kijk of je nog iets extra moet toevoegen. Voeg indien nodig een snufje zout en peper naar smaak toe.
- Bak ondertussen van 4 eieren een omelet. Kluts de eieren in een schaaltje, verhit een royale scheut olie in een koekenpan en bak de omelet aan beide kanten goudbruin. Snijd de omelet vervolgens in stukken.
- Als de rijst goed warm is meng je de stukken ei erdoor. Nu is je nasi goreng klaar. Serveer het met ringetjes bosui, een partje citroen en bestrooi eventueel met geroosterde sesamzaadjes.