Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise, heerlijk als snack maar ook lekker op een broodje. Deze oesterzwammen zijn superkrokant en dé manier om dit voor elkaar te krijgen, is door ze te frituren. Persoonlijk ben ik geen fan van frituren, ik vind het maar een eng klusje. Een airfryer vind ik daarom een uitkomst. Maar eerlijk is eerlijk: als je iets krokant wilt bakken – met die échte bite, smaak en crunch – dan ga je niet voor de oven of airfryer. Voor deze krokante oesterzwammen zet ik mijn frituurangst graag opzij.
Als je geen fan bent van oesterzwammen dan word je dat misschien wel na het eten van deze ‘KFC-achtige’ krokante snack. Het is geen kip, en het smaakt ook niet naar kip, maar de textuur en de looks komen er wel dichtbij. Kip of oesterzwammen, het maakt niet uit het is gewoon lekker! De sriracha mayonaise maakt het helemaal compleet. Barbecuesaus of knoflooksaus smaken er ook heerlijk bij. Met deze krokante oesterzwammen kun je ook een heerlijk Indonesisch streetfood gerecht maken namelijk: oesterzwam geprek, crispy oesterzwammen gesmasht in sambal.
Krokant gefrituurde oesterzwammen
Bij het bereiden van dit gerecht moet je het niet erg vinden om ‘vieze handen’ te krijgen. Om iets krokant te krijgen, moet je nu eenmaal goed paneren. Je haalt de oesterzwammen eerst door een mengsel van yoghurt en vervolgens door bloem met maïzena. Hierdoor worden ze extra crispy. Het makkelijkst is om een paneerstation te maken en ervoor te zorgen dat alles klaar staat, zodat je snel kunt werken.
Na een paar keer testen heb ik voor mijzelf de beste manier gevonden om de oesterzwammen zo krokant mogelijk te krijgen. De olie moet goed heet zijn, je moet een goede paneerlaag aanbrengen, niet teveel tegelijk bakken en door de oesterzwammen op een rekje te laten afkoelen blijven ze ook krokant. Je kunt ze zelfs voorbakken, laten afkoelen en weer opwarmen in de oven. Hierna zijn ze nog steeds lekker crunchy. Frituren kun je doen in een frituurpan of net zoals ik in een wok met olie. Het is even een klusje, maar met een lekker resultaat.

In dit recept gebruik ik sojayoghurt in plaats van zuivel en in plaats van ei, aquafaba. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten (of bonen). Dit is een plantaardig alternatief voor ei/eiwit en hierdoor is dit gerecht volledig plantaardig/vegan. In dit artikel kun je alles lezen over dit magische ingrediënt. Wil je liever ei gebruiken dan kan dat natuurlijk ook, voor dit recept heb je er twee nodig.




