Eetspiratie » Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise
Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise

Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise, heerlijk als snack maar ook lekker op een broodje. Deze oesterzwammen zijn superkrokant en dé manier om dit voor elkaar te krijgen, is door ze te frituren. Persoonlijk ben ik geen fan van frituren, ik vind het maar een eng klusje. Een airfryer vind ik daarom een uitkomst. Maar eerlijk is eerlijk: als je iets krokant wilt bakken – met die échte bite, smaak en crunch – dan ga je niet voor de oven of airfryer. Voor deze krokante oesterzwammen zet ik mijn frituurangst graag opzij.

Als je geen fan bent van oesterzwammen dan word je dat misschien wel na het eten van deze ‘KFC-achtige’ krokante snack. Het is geen kip, en het smaakt ook niet naar kip, maar de textuur en de looks komen er wel dichtbij. Kip of oesterzwammen, het maakt niet uit het is gewoon lekker! De sriracha mayonaise maakt het helemaal compleet. Barbecuesaus of knoflooksaus smaken er ook heerlijk bij. Met deze krokante oesterzwammen kun je ook een heerlijk Indonesisch streetfood gerecht maken namelijk: oesterzwam geprek, crispy oesterzwammen gesmasht in sambal.

Krokant gefrituurde oesterzwammen

Bij het bereiden van dit gerecht moet je het niet erg vinden om ‘vieze handen’ te krijgen. Om iets krokant te krijgen, moet je nu eenmaal goed paneren. Je haalt de oesterzwammen eerst door een mengsel van yoghurt en vervolgens door bloem met maïzena. Hierdoor worden ze extra crispy. Het makkelijkst is om een paneerstation te maken en ervoor te zorgen dat alles klaar staat, zodat je snel kunt werken.

Na een paar keer testen heb ik voor mijzelf de beste manier gevonden om de oesterzwammen zo krokant mogelijk te krijgen. De olie moet goed heet zijn, je moet een goede paneerlaag aanbrengen, niet teveel tegelijk bakken en door de oesterzwammen op een rekje te laten afkoelen blijven ze ook krokant. Je kunt ze zelfs voorbakken, laten afkoelen en weer opwarmen in de oven. Hierna zijn ze nog steeds lekker crunchy. Frituren kun je doen in een frituurpan of net zoals ik in een wok met olie. Het is even een klusje, maar met een lekker resultaat.


Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

In dit recept gebruik ik sojayoghurt in plaats van zuivel en in plaats van ei, aquafaba. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten (of bonen). Dit is een plantaardig alternatief voor ei/eiwit en hierdoor is dit gerecht volledig plantaardig/vegan. In dit artikel kun je alles lezen over dit magische ingrediënt. Wil je liever ei gebruiken dan kan dat natuurlijk ook, voor dit recept heb je er twee nodig.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise

Krokante oesterzwammen met pittige sriracha mayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, Snack, BorrelhapjeKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

40

minuten

Krokant gebakken oesterzwammen met een heerlijke pittige dip van sriracha mayonaise. Een ideale snack, borrelhap of bijgerecht die ook nog eens volledig plantaardig/vegan is.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor het natte mengsel
  • 6 eetlepels aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)

  • 200 milliliter ongezoete sojayoghurt

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel zout

  • mespunt witte peper

  • voor het droge mengsel
  • 120 gram bloem

  • 60 gram maïzena

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel witte peper

  • chilipoeder naar smaak

  • overig
  • 450-500 milliliter zonnebloemolie of rijstolie

  • 300 gram oesterzwammen

  • 3 eetlepels plantaardige mayonaise

  • 1 eetlepel sriracha

BEREIDING

  • Haal de oesterzwammen uit de koelkast en leg ze op keukenpapier of een schone theedoek. Dep ze droog en leg ze even apart. Vervolgens ga je het natte en het droge mengsel voorbereiden.
  • In een ruime kom meng je 200 milliliter ongezoete sojayoghurt, 6 eetlepels aquafaba, 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel zout en een mespunt witte peper. Roer dit met een garde door elkaar en zet dit even apart.
  • Zet een diep bord op een digitale keukenweegschaal en weeg 120 gram bloem en 60 gram maïzena af. Voeg 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, een halve theelepel zout en een halve theelepel witte peper toe. Meng dit door elkaar.
  • Maak vervolgens de sriracha mayonaise door 3 eetlepels mayonaise te mengen met 1 eetlepel sriracha.
  • Zet alvast een bakplaat klaar met daarop een rekje of rooster waar je de oesterzwammen straks op kunt leggen en ze kunnen afkoelen.
  • Verwarm 450 tot 500 milliliter olie in een diep wok of gebruik een frituurpan. De olie moet ongeveer 180 graden zijn. Om te testen of de olie in de wok heet genoeg is kun je een houten chopstick (eetstokje) in het midden van de pan in de olie houden. Komen er bubbeltjes langs het stokje naar boven, dan is de olie heet genoeg.
  • Haal nu een oesterzwam door het yoghurtmengsel en daarna royaal door het bloemmengsel, zorg dat overal een laagje bloem zit en laat dit voorzichtig in de hete olie glijden. Bak de oesterzwammen 3 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) en draai ze tussentijds een paar keer om. Doe er steeds een paar in de olie, maar zorg dat de pan niet te vol wordt.
  • Als ze bruin en krokant zijn, schep je ze uit de pan en laat je ze rusten op het rekje. Serveer met eventueel een snufje zout, een beetje citroensap en de sriracha mayonaise.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!