Koolsla met ananas, een frisse salade met knapperige kool. Als ik aan een frisse zomerse salade denk dan komt deze koolsla als eerste in me op. Van een halve spitskool kun je een flinke schaal met koolsla maken. Samen met een paar ingrediënten uit je koelkast en kruidenlade, tover je binnen no time deze salade op tafel. Ideaal voor een picknick, barbecue of een feestje. Maar ook heerlijk op een broodje pulled pork.
In deze salade gebruik ik spitskool. Witte kool is ook een prima optie voor deze koolsla. Het lekkerst is om de kool in hele dunne reepjes te snijden. Dit kun je doen met een scherp mes, een dunschiller, kaasschaaf, of een mandoline.

Mandoline ‘Violi’ van Gefu
Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.
Koolsla recept
In dit recept gebruik ik ananas uit blik. De siroop kun je namelijk gebruiken voor de dressing. Voeg dit toe naar smaak. Om de dressing wat meer pit te geven kun je ook gembersiroop gebruiken. Een verse ananas kan natuurlijk ook, maar deze moet dan wel heel erg rijp zijn. Door naast mayonaise ook Griekse yoghurt te gebruiken voor de dressing wordt de salade lekker licht en fris van smaak. Dit recept kun je ook makkelijk vegan/plantaardig maken. Gebruik dan plantaardige yoghurt en mayonaise voor de dressing. Zo tover je dit recept makkelijk om tot een vegan variant.
Koolsla met ananas (coleslaw)
4
porties25
minuten0
minuten25
minutenFrisse koolsla met ananas, een heerlijk zomers gerecht ideaal voor een feestje of een barbecue. Lekker als een salade maar ook als topping op een broodje pulled pork.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
halve spitskool, in dunne reepjes gesneden
450 gram ananasstukjes op siroop
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels Griekse yoghurt
1 theelepel mosterd
1 eetlepel mayonaise
halve theelepel kerriepoeder
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel (appelcider)azijn
zout en peper
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
1 eetlepel gembersiroop
BEREIDING
- Snijd 2 bosuitjes in ringetjes en bewaar het groene gedeelte om straks de salade mee te garneren. Snijd de halve spitskool in zo dun mogelijke reepjes, doe deze in een vergiet en spoel het af onder de kraan. Dep de spitskool droog met een theedoek. Doe de kool in een grote kom of schaal.
- Haal de ananas uit het blik en bewaar de siroop. Als het ananasringen zijn, snijd deze dan in blokjes. Doe de ananasblokjes samen met 4 eetlepels rozijnen bij de kool.
- Maak een dressing van 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel azijn, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels ananassiroop, een halve theelepel kerriepoeder, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel mosterd, peper en zout. Proef of de dressing op smaak is en voeg indien nodig nog wat extra van de ingrediënten toe.
- Schenk de dressing over de spitskool en meng alles goed door elkaar. Voeg het witte gedeelte toe van de bosui en meng dit door de salade. Garneer de salade met het groene gedeelte van de bosui. Je kunt hem direct serveren of even laten staan zodat de smaken nog beter kunnen intrekken.
AANTEKENINGEN
- Traditionele coleslaw maak je met kool en wortel. Ik maakte een knapperige koolsalade met cashewnoten. Kijk hier voor het recept. Coleslaw wordt vaak gegeten samen met pulled pork. Kijk hier voor een pulled pork recept barbecue style.