Kerisik – geroosterde kokospasta uit de Indonesische keuken. Een onmisbaar ingrediënt in gerechten als rendang, Indonesische salades en het meest bekende gerecht met geroosterde kokos is natuurlijk: seroendeng. Ik gebruik kerisik in diverse recepten en daarom leek het me handig om er een apart artikel over te schrijven. Hierin leg ik uit hoe je zelf heel eenvoudig kerisik kunt maken, een smaakbom voor Indonesische en Indische gerechten.
Wat is kerisik? In dit artikel leg ik uit wat het precies is, hoe je zelf geroosterde kokos maakt en waarom het essentieel is om kokos te roosteren voor een Indonesische rendang. Misschien ben je weleens een Indonesisch recept tegengekomen waarin geroosterde kokos wordt gebruikt. Het roosteren lijkt misschien een extra stap, maar het is er een die je absoluut niet wilt overslaan. Kerisik is een aromatische kokospasta met een nootachtige, diepe en zelfs umami-achtige smaak. Wil je gerechten een smaakboost geven, maak dan kerisik. Een extra stap tijdens het koken die zeker de moeite waard is.
Kerisik – geroosterde kokospasta uit de Indonesische keuken
Kerisik is een pasta van geroosterde kokos. Je kunt een verse kokosnoot raspen, maar ik gebruik zelf meestal gedroogde kokosrasp, dat is makkelijk en goed verkrijgbaar. Rooster de rasp in een droge koekenpan tot hij mooi goudbruin is. Blijf erbij in de buurt, want kokos verbrandt snel. Afhankelijk van de hoeveelheid rasp duurt het roosteren meestal niet langer dan vijf minuten. Daarna wrijf je de geroosterde kokos fijn tot een smeuïge pasta. Dit gaat het beste in een vijzel. Die pasta is de kerisik: geroosterde kokosrasp, fijngewreven tot een donkere, geurende smaakmaker.
In sommige toko’s kun je kerisik kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk. Het kost je niet veel extra tijd en je kunt een grotere hoeveelheid maken. Je kunt het namelijk prima tot wel 2 weken in de koelkast bewaren of invriezen in een siliconen ijsblokjesvorm die je af kunt sluiten. In de vriezer is het 3 tot 6 maanden houdbaar. Zo kun je makkelijk een portie uit de vriezer halen en toevoegen aan je gerecht.

Kerisik maken in 3 stappen
1. Rooster de kokosrasp
Verwarm een koekenpan zonder olie, je roostert de kokosrasp in een droge koekenpan. Voeg 1 tot 2 eetlepels (of meer) kokosrasp toe, blijf dit steeds omscheppen op een middelhoog vuur tot het goudbruin ziet. Dit proces kan 3 tot 5 minuten duren afhankelijk van de hoeveelheid kokosrasp.
2. Laat de kokosrasp afkoelen
Schep de kokosrasp over op een bord zodat het snel kan afkoelen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
3. Wrijf het fijn in een vijzel
Doe de afgekoelde kokos over in een vijzel en wrijf het tot een donkere pasta. Heb je geen vijzel, dan zou je de rasp kunnen vermalen in een nutribullet, dit werkt echter niet bij kleine hoeveelheden. Een vijzel is voor het maken van kerisik de beste optie. Als het een mooie pasta is gebworden is de kerisik klaar voor gebruik. Bewaar het in een schone glazen pot in de koelkast of vries het in. Dit kan in een afsluitbare siliconen ijsblokjesvorm of een ziplockzakje.
Recepten met kerisik
- Rendang ajam, rendang van kip.
- Champignon rendang, een vegan rendang recept.
- Jackfruit rendang, een vegetarische/vegan variant van rendang.
- De ultieme droge rendang van rundvlees.
- Nasi ulam, een koude rijstsalade met verse kruiden.
Kerisik – geroosterde kokospasta uit de Indonesische keuken. Met deze eenvoudige kooktechniek kun je zelf thuis de lekkerste Indonesische gerechten maken. Het bereiden van kerisik is een handige manier om gerechten uit de Indonesische keuken die typische smaak te geven. Ik denk dat kerisik ‘het geheime ingrediënt’ was dat mijn oma gebruikte in haar gerechten!
