Eetspiratie » Indonesische es timun – verfrissend drankje met komkommer en selasih
Indonesische es timun - verfrissend drankje met komkommer en selasih

Indonesische es timun – verfrissend drankje met komkommer en selasih

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Indonesische es timun – verfrissend drankje met komkommer en selasih. Komkommer in drankjes, het ziet er niet alleen mooi uit het is ook nog eens erg lekker. Voeg daar een beetje citroensap, agave en selasih aan toe en je hebt een heerlijk drankje genaamd: es timun, oftewel een komkommerdrankje.

Eerder schreef ik een artikel over selasihzaadjes en waarom ze zo populair zijn in Indonesische drankjes. Drankjes zijn bedoeld om af te koelen, je dorst te lessen en ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. En dat is precies wat selasih ook doet, deze basilicumzaadjes koelen je lichaam af. Dit is de reden waarom je in veel Indonesische drankjes en desserts deze ‘kikkerdrilachtige’ zaadjes tegenkomt. Daarnaast zien de zaadjes er in een drankje of dessert ook erg mooi uit. Een eyecatcher op een mooi gedekte tafel, zomerse barbecue of een feestje.


KitchenLove Siliconen IJsblokjesvorm met Deksel (2 Stuks) - 56 ijsblokjes

KitchenLove Siliconen IJsblokjesvorm met Deksel (2 Stuks) – 56 ijsblokjes

Houd je drankjes altijd koel en fris met de KitchenLove Siliconen IJsblokjesvormen! Deze set van 2 ijsblokjesvormen maakt 56 perfect vierkante ijsblokjes, met handige siliconen deksels om lekken te voorkomen. 100% BPA-vrij en volledig van siliconen voor eenvoudige reiniging en moeiteloos losmaken. Ideaal voor elk drankje, van cocktails tot ijskoffie. Een must-have voor je keuken!

Zomers drankje met komkommer

Om es timun te maken, ga je eerst de selasihzaadjes weken in water. Dit gaat redelijk snel. Als de zaadjes voldoende hebben geweekt, giet je het door een zeef. De gel die overblijft gebruik je in je drankje of dessert. Voeg de hoeveelheid toe naar wens. De zaadjes geven een beetje bite, werken verkoelend en zweven mooi door je glas. Het geeft desserts ook een beetje textuur. Je kunt in principe aan elk drankje geweekte selasihzaadjes toevoegen. Het is ook een lekkere aanvulling in de Indonesische fruitcocktail es teler.

Persoonlijk vind ik het handig om eerst een basislimonade te maken en deze op de geraspte komkommer, ijsblokjes, selasih en partjes limoen/citroen te schenken. Heb je geen basislimonade dan kun je het drankje ook direct maken in het glas. Doe er een beetje komkommer in met daarop ijsblokjes, citroensap of limoensap naar smaak, water, geweekte selasihzaadjes en agavesiroop.

Tip: gebruik ook een deel bruisend water als je van bubbeltjes houdt. Kokoswater is ook een verfrissende optie en werkt extra hydraterend.

In de receptenkaart hieronder deel ik ook het recept voor de basislimonade, dan kun je zelf kiezen op welke manier je dit drankje wilt bereiden.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indonesische es timun - verfrissend drankje met komkommer en selasih Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Indonesische es timun - verfrissend drankje met komkommer en selasih

Indonesische es timun – verfrissend drankje met komkommer en selasih

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: DrankKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

glazen
Bereiding

30

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een heerlijk verfrissend komkommerdrankje met selasihzaadjes. Verkoelend en een eyecatcher op een mooie gedekte tafel, zomerse barbecue of een feestje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de basislimonade
  • 1 liter water

  • 3 limoenen

  • 1 citroen

  • 75-100 agavesiroop

  • snufje zout

  • overig
  • halve (biologische) komkommer met schil

  • ijsblokjes

  • 1 theelepel selasihzaadjes

  • 250 milliliter water

  • biologische citroen en limoen in partjes

  • bruisend water of kokoswater (optioneel)

BEREIDING

  • Begin met het weken van de selasihzaadjes. Doe 250 milliliter in een maatbeker en voeg hieraan 1 theelepel selasih zaadjes toe. Roer dit door elkaar en laat het 15 tot 30 minuten staan.
  • Ondertussen ga je de limonade maken. Doe 1 liter water in een grote kan of glazen pot en pers hierboven 3 limoenen en 1 citroen uit. Voeg 75 tot 100 milliliter agavesiroop en een snufje zout toe. Roer dit door elkaar en zet het in de koelkast.
  • Was de halve komkommer en rasp deze fijn met een grove blokrasp. Snijd een citroen en/of limoen in partjes. Als de selasihzaadjes voldoende geweekt zijn, giet je het water weg door een zeef. Er blijft nu een gel over wat iets wegheeft van kikkerdril.
  • Neem 4 glazen en doe een beetje van de geraspte komkommer in elk glas. Doe hierop een royale hoeveelheid ijsblokjes en een halve eetlepel van de geweekte selasihzaadjes. Voeg een paar partjes citroen of limoen toe. Schenk hierop de basislimonade die je hebt gemaakt samen met een deel bruisend water of kokoswater. Serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!