Indonesische es timun – verfrissend drankje met komkommer en selasih. Komkommer in drankjes, het ziet er niet alleen mooi uit het is ook nog eens erg lekker. Voeg daar een beetje citroensap, agave en selasih aan toe en je hebt een heerlijk drankje genaamd: es timun, oftewel een komkommerdrankje.
Eerder schreef ik een artikel over selasihzaadjes en waarom ze zo populair zijn in Indonesische drankjes. Drankjes zijn bedoeld om af te koelen, je dorst te lessen en ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. En dat is precies wat selasih ook doet, deze basilicumzaadjes koelen je lichaam af. Dit is de reden waarom je in veel Indonesische drankjes en desserts deze ‘kikkerdrilachtige’ zaadjes tegenkomt. Daarnaast zien de zaadjes er in een drankje of dessert ook erg mooi uit. Een eyecatcher op een mooi gedekte tafel, zomerse barbecue of een feestje.
Zomers drankje met komkommer
Om es timun te maken, ga je eerst de selasihzaadjes weken in water. Dit gaat redelijk snel. Als de zaadjes voldoende hebben geweekt, giet je het door een zeef. De gel die overblijft gebruik je in je drankje of dessert. Voeg de hoeveelheid toe naar wens. De zaadjes geven een beetje bite, werken verkoelend en zweven mooi door je glas. Het geeft desserts ook een beetje textuur. Je kunt in principe aan elk drankje geweekte selasihzaadjes toevoegen. Het is ook een lekkere aanvulling in de Indonesische fruitcocktail es teler.
Persoonlijk vind ik het handig om eerst een basislimonade te maken en deze op de geraspte komkommer, ijsblokjes, selasih en partjes limoen/citroen te schenken. Heb je geen basislimonade dan kun je het drankje ook direct maken in het glas. Doe er een beetje komkommer in met daarop ijsblokjes, citroensap of limoensap naar smaak, water, geweekte selasihzaadjes en agavesiroop.
Tip: gebruik ook een deel bruisend water als je van bubbeltjes houdt. Kokoswater is ook een verfrissende optie en werkt extra hydraterend.
In de receptenkaart hieronder deel ik ook het recept voor de basislimonade, dan kun je zelf kiezen op welke manier je dit drankje wilt bereiden.
