Eetspiratie » Granola met sinaasappel
Granola met sinaasappel

Granola met sinaasappel

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Granola met sinaasappel, lekker krokant gebakken havervlokken, noten, zaden en pitjes met een vleugje sinaasappel. Een kom yoghurt met krokante granola en fruit is een van mijn favoriete ontbijtjes. In de supermarkt is er volop keuze in granola, van varianten met chocolade, gedroogd fruit en noten tot suikervrije en eiwitrijke (proteïne) granola’s. Zelf maken is heel makkelijk en waarschijnlijk staat de meeste ingrediënten gewoon in je voorraadkast.

Ik heb een etiket van een willekeurig pak granola eens goed bekeken. Er zaten maar liefst vier soorten suiker in. Namelijk: glucosestroop, melasse, suikerstroop en honing. Ik begrijp wel dat een fabrikant zoveel suikers in zijn granola doet want veel mensen houden nu eenmaal van zoet. Mijn versie is gezoet met ahornsiroop, sinaasappelsap en in plaats van olie gebruik ik aquafaba, het vocht van een blik kikkererwten. En nee, je proeft dit niet terug in de granola. In dit artikel leg ik alles uit over dit bonenwater dat je in allerlei recepten kunt gebruiken..

Granola met sinaasappel

Op zondag maak ik meestal een voorraadje granola voor de hele week. Alle ingrediënten gaan in een grote kom. Dit meng ik tot een beetje een plakkerig mengsel spreid dit vervolgens uit op een bakplaat. Blijf wel een beetje in de buurt tijdens het bakken want als het verbrand smaakt het bitter. En wat betreft de hoeveelheden van de noten, zaden en pitten, deze komen niet zo heel nauw. Wel is het handig om een digitale keukenweegschaal te gebruiken om de ingrediënten af te wegen. Dit granolarecept is een basis, maak het zoals jij het lekker vindt.


Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

De basis van granola is havermout, dit kan fijne havermout zijn of grove havermoutvlokken. Daarnaast heb je iets zoets nodig zoals honing of voor een vegan granola gebruik je ahornsiroop. In plaats van een zoetstof kun je ook geprakte banaan of gepureerde dadels gebruiken. Ook heb je iets van ‘vet’ nodig zoals kokosolie, olijfolie, notenpasta of tahin. Hierdoor wordt de granola krokant.

Granola met sinaasappel

Granola met sinaasappel

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Ontbijt, Lunch, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(500 gram)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Baktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Maak met havermout, zaden en pitten je eigen krokante granola. Met koekkruiden en sinaasappel geef je het een lekkere kruidige smaak, perfect voor het herfst en winterseizoen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram havervlokken

  • 150 gram gemengde noten, fijngehakt

  • 25 gram pompoenpitten

  • 25 gram zonnebloempitten

  • 1 dopje vanille aroma

  • 1 eetlepel koekkruiden of speculaaskruiden

  • 3 eetlepels tahin

  • 4 eetlepels aquafaba

  • 2-3 eetlepels ahornsiroop

  • 1 biologische sinaasappel (sap en rasp)

  • snufje zout

BEREIDING

  • Meng in een kom 1 dopje vanille aroma, het sap en rasp van 1 biologische sinaasappel, 4 eetlepels aquafaba, 3 eetlepels tahin en 2 tot 3 eetlepels ahornsiroop. Dit zijn de natte ingrediënten.
  • In een ruime kom meng je de droge ingrediënten, 250 gram havervlokken, 150 gram gemengde en gehakte noten, 25 gram pompoenpitten, 25 gram zonnebloempitten, 1 eetlepel koekkruiden of speculaaskruiden en een snufje zout.
  • Verhit de oven op 180 graden. Meng de natte en droge ingrediënten met elkaar. Dit kun je doen met een spatel maar met de hand werkt het nog beter. Knijp het mengsel goed door elkaar zodat het een beetje plakkerig wordt.
  • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spreid het mengsel hierop uit met een spatel of paletmes. Spreid het redelijk dun uit. Dikke stukken zullen minder krokant worden. Bak de granola bruin in ongeveer 30 minuten. Schep tijdens het bakken een keer om zodat het gelijkmatig gebakken wordt.
  • Haal de granola uit de oven en laat deze op de bakplaat volledig afkoelen. Maak grotere ‘brokken’ eventueel iets kleiner. Bewaar de granola in een goed afgesloten glazen pot.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!