Frikadel pan (Indisch gehaktbrood) is een heel simpel en lekker gerecht. Eerder deelde ik een recept voor Indisch gehaktbrood met ketjapsaus uit de slowcooker. Ook deelde ik al een recept voor fricadel goreng, dit zijn een soort kleine burgertjes die licht gefrituurd worden zodat ze een krokant korstje krijgen. Mijn oma maakte vaak frikadel in de vorm van een bal. Die ballen hadden wat weg van een oliebol, maar dan hartig. Dit werd meestal gegeten als er iets te vieren was. En voor andere gelegenheden maakte ze een grote ovenschaal frikadel pan, Indisch gehaktbrood uit de oven.
Dit gerecht roept nogal wat vragen op. Want bij frikadel of frikandel denk je waarschijnlijk meteen aan de plaatselijke snackbar. Frikadel is eigenlijk een ander woord voor gehaktbrood of gehaktstaaf. Gekruid gehakt doe je in een broodvorm, cakevorm, bakblik of ovenschaal en bak je vervolgens bruin en gaar in de oven. De Indische variant is frikadel pan. Een gehaktbrood met aardappels, selderij en nootmuskaat. Deze wordt uiteraard geserveerd met lekker veel sambal. Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten.

Cook & Freeze Ovenschaal met deksel
Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.
Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)
Dit gehaktbrood eet je bij bijvoorbeeld bruine bonensoep of met een beetje rijst en sambal. Het is ook een handige aanvulling voor bij een rijsttafel. Het valt vaak ook goed in de smaak bij kinderen. Maar wat eigenlijk nog lekkerder is, het op een broodje doen samen met een beetje sambal. Mijn moeder nam dit als kind mee op brood naar school. Alleen werd het daar destijds nogal als ‘vreemd’ gezien. Het zag er niet uit als frikadel en het rook ook nog eens erg naar knoflook. Ze weten niet wat ze mistten!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)
4
personen10
minuten10
minuten45
minuten1
uur5
minutenFrikadel pan oftewel Indisch gehaktbrood. Dit gerecht maak je in de oven en je kunt het zowel warm als koud eten. Serveer bij bruine bonensoep, als bijgerecht of snack of eet het op een boterham met lekker veel sambal.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram rundergehakt
500 gram aardappels
2 eieren
1 ui, fijngesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
halve theelepel witte peper
1 eetlepel ketjap manis
sambal oelek naar smaak
1 eetlepel sambal badjak
1 theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
halve theelepel knoflookpoeder
halve tot hele eetlepel verse of gedroogde selderij (naar smaak)
zout naar smaak
3 eetlepels paneermeel
6 dobbelsteentjes boter + extra om de ovenschaal mee in te vetten
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Maak 500 gram aardappels schoon en kook deze in een ruime pan water met een snufje zout gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Je kunt de aardappels ook al een dag eerder koken, of een extra hoeveelheid meekoken om de volgende dag dit recept te maken.
- Snipper een ui en 4 tenen knoflook en verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui, knoflook, sambal oelek naar smaak en een eetlepel sambal badjak aan. Als de ui glazig ziet voeg je een eetlepel ketjap manis toe. Schep goed om en zet dit even apart.
- Doe de gekookte aardappels in een grote kom en stamp deze met een pureestamper tot aardappelpuree. Breng op smaak met een snufje zout. Voeg 500 gram rauw rundergehakt en 2 eieren aan de aardappelpuree toe en meng dit met je handen of een spatel goed door elkaar.
- Voeg het aangefruite ui/knoflookmengsel aan de aardappels en gehakt toe. Doe hierbij 1 theelepel witte peper, een halve theelepel knoflookpoeder, halve tot hele eetlepel fijngehakte selderij en een theelepel vers geraspte nootmuskaat. Meng dit alles goed door elkaar. En breng op smaak met een snufje zout.
- Vet een bakblik (brownie blik) of kleine ovenschaal (27 x 17) in met een beetje boter. Bestrooi de bodem en de zijkanten van de bakvorm met paneermeel zodat de frikadel straks niet aan de bodem blijft plakken.
- Doe het gehaktmengsel over in de vorm en smeer het gelijkmatig uit over de bodem. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel.
- Bestrooi de bovenkant lichtjes met een eetlepel paneermeel. Snijd 6 kleine klontjes boter en leg deze verspreid op de frikadel. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de frikandel in ongeveer 45 tot 50 minuten bruin en gaar.
- Serveer warm of koud. Lekker met sambal mayonaise!
AANTEKENINGEN
- Kijk hier voor het recept voor Indisch gehaktbrood uit de slowcooker. Deze wordt anders dan in het ovenrecept gemaakt zonder aardappels. Het recept voor fricadel goreng vind je hier. Deze zijn lekker als snack of tussendoortje.
- Een andere lekkere snack maar dan gemaakt van groente is frikadel djagoeng, oftewel Indische maiskoekjes. Lekker met een pittige chili dip. Bekijk hier het recept.