Eetspiratie » Dadelballetjes
Dadelballetjes

Dadelballetjes

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Dadelballetjes, lekker, zoet en makkelijk te maken. Zoete trek? Dan zijn deze dadelballetjes je redding! Met medjoul dadels, noten en kokos maak je heel eenvoudig deze ‘raw’ snack. Ideaal voor mealprep en je kunt ze zelfs invriezen. Maak gelijk een hele voorraad zodat je altijd een ‘gezond’ tussendoortje bij de hand hebt. Ook prima mee te nemen in je lunchtrommel.

Voor dit soort recepten gebruik je altijd medjoul dadels. Deze dadels zijn groot, zacht en ze smaken naar karamel. Uiteraard bevatten dadels suiker maar daarnaast zitten er ook een hoop vezels in. Gecombineerd met noten bevatten ze ook goede vetten en daarom valt het bij mij in de categorie ‘voedzaam tussendoortje’. Dadels zelf zijn eigenlijk de ideale snack. Ze zijn lang houdbaar in de koelkast, je kunt ze makkelijk meenemen onderweg, perfect voor allerlei baksels en raw snacks. Voeg ze toe aan je smoothie om deze zoeter te maken en ik heb ze zelfs gebruikt in plaats van suiker voor mijn recept voor witte bonen in tomatensaus. En deze chocoladetopping met dadels is om je vingers bij af te likken! Snicker dadels liggen standaard bij mij in de vriezer, lekker om je zoete trek te stillen.

Dadelballetjes recept

In een dadel zit een pit. Vergeet deze voor dat je hem gaat opeten of gebruiken niet te verwijderen. Snijd de dadel open en je wipt de pit er zo uit. Wat bij sommige recepten aan te raden is, is om de dadels te weken in warm water. Zo worden ze zachter en zijn ze makkelijker te verwerken in je recepten. Het weekwater kun je eventueel nog gebruiken om bijvoorbeeld je mengsel voor deze balletjes iets smeuïger te maken. Ook als je dadels vermaalt in een blender of keukenmachine zal dit makkelijk gaan als ze geweekt zijn van tevoren. Voor dit recept gebruik ik het liefst mijn Magimix mini. Deze vermaalt alle ingrediënten heel goed en je kunt de kom gewoon in de vaatwasser doen.


Klein maar krachtig
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

Deze dadelballetjes kun je ‘mealpreppen’. Je maakt dus een grote hoeveelheid voor een aantal dagen. Prima te bewaren in de koelkast of in de diepvries. Rol ze door geraspte kokos of cacaopoeder of als je meer tijd hebt kun je er zelfs gesmolten chocolade overheen drizzlen.

Dadelballetjes

Dadelballetjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Tussendoortje, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

15

stuks
Bereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Rusttijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten

Maak deze heerlijke raw snack van dadels en noten. Een lekker tussendoortje die je goed kunt mealpreppen. Bewaar de dadelballetjes in de vriezer of koelkast. Ook lekker als snack om mee te nemen in je lunchtrommel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 10 medjoul dadels, (ontpit)

  • 1,5 eetlepel cacaopoeder

  • 25 gram gemengde ongezouten noten

  • 2 eetlepels geraspte kokos

  • 2 eetlepels weekwater van de dadels

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Kook water in de waterkoker. Haal de pitten uit de dadels en leg ze in een kom. Schenk het water erop en laat dit 5 minuten staan. Na 5 minuten haal je ze uit het water en doe je ze in een keukenmachine. Blend de dadels tot een puree.
  • Voeg 1 eetlepel cacao, 1 eetlepel kokos en 25 gram noten toe en blend dit tot een dikke pasta.
  • Als het mengsel te droog is, kun je 1 tot 2 eetlepels van het weekwater toevoegen. Proef of het mengsel op smaak is. Daarna ga je er balletjes van draaien. Draai ze ongeveer ter grootte van een walnoot.
  • Doe een 1 eetlepel kokosrasp op een bord en een halve eetlepel cacaopoeder op een ander bord en rol de balletjes er doorheen.
  • Laat de balletjes 30 minuten opstijven op een bord in de koelkast. Doe ze daarna over in een bakje. Bewaar bijvoorbeeld een deel in de koelkast en vries de rest eventueel in. In de koelkast zijn ze tot een week houdbaar en in de vriezer tot 3 maanden. Uit de vriezer hoeven ze bijna niet te ontdooien, je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer eten.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!