Eetspiratie » Appelcake met boekweitmeel – vegan en glutenvrij
Appelcake van boekweitmeel vegan en glutenvrij

Appelcake met boekweitmeel – vegan en glutenvrij

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Appelcake met boekweitmeel – vegan en glutenvrij. Omdat ik inmiddels al bijna 5 jaar plantaardig eet, probeer ik van de bestaande recepten op mijn blog ook vegan varianten te maken. Dit is naast een uitdaging voor mezelf ook een leuk experiment om te kijken of de plantaardige versies lukken en net zo lekker zijn. Daarom heb ik een categorie gemaakt ‘maak het vegan’. Hierin vind je niet-plantaardige recepten die je dus heel makkelijk kunt veganizen, net als deze cake.

De reden dat ik deze cake opnieuw maakte kwam door een vraag van een lezer. Haar cake was niet goed gelukt en dat is voor mij een reden om het recept zelf nog eens uit te testen. Maar omdat ik geen eieren, zuivel of honing meer eet, moest ik de ingrediënten aanpassen. En zo is de plantaardige variant van de boekweit appelcake ontstaan. De cake zelf is goed beoordeeld, maar ik merkte dat het meer aan de bereiding lag. Omdat het recept van de appelcake al een ‘oudje’ was heb ik deze gelijk een update gegeven, de bereidingswijze nog duidelijker uitgeschreven en nieuwe foto’s gemaakt. Zo probeer ik mijn website steeds bij te houden en te verbeteren.

Appelcake met boekweitmeel – vegan en glutenvrij

Ik eet wel plantaardig, maar niet glutenvrij. De nootachtige smaak van boekweit vind ik zelf heel erg lekker en daarnaast heeft het ook meer voedingswaarde in vergelijking tot een cake van bloem. Ik gebruik voor deze cake de volkoren variant van boekweitmeel. Wel is de textuur van deze cake een stuk steviger en minder luchtig als een ‘normale’ cake. Het beslag heeft ook iets weg van een deeg. Je kunt daarom het beste een spatel gebruiken om het deeg te mengen. Persoonlijk vind ik de stevige textuur van deze cake erg lekker. Het vult goed en het is een prima tussendoortje.

Als alternatief voor ei gebruik ik aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten. Dit is wat mij betreft de beste ei-vervanger in baksels. In dit artikel leg ik alles uit over dit magische ingrediënt. De honing vervang ik door agavesiroop en in plaats van Griekse yoghurt gebruik ik sojayoghurt. Nog een kleine tip: boekweitmeel kun je prima invriezen. Je kunt het direct uit de vriezer gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Appelcake met boekweitmeel - vegan en glutenvrij Pinterest2
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Appelcake met boekweitmeel - vegan en glutenvrij

Appelcake met boekweitmeel – vegan en glutenvrij

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Snack, TussendoortjeKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

cake
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

Maak een heerlijke glutenvrije appelcake met boekweitmeel. Een cake met volkoren boekweitmeel en zoete appels. De smaak is nootachtig, de textuur is stevig maar toch zacht. Strooi er voor het serveren nog een beetje poedersuiker overheen voor een extra zoet accent.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram volkoren boekweitmeel

  • 2 theelepels bakpoeder

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel kaneel

  • 6 eetlepels aquafaba (kikkererwtenvocht)

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

  • halve biologische citroen (rasp)

  • 1 theelepel vanille-essence

  • 200 milliliter sojayoghurt

  • 3 eetlepels agavesiroop

  • 3 appels

  • halve eetlepel suiker

  • poedersuiker

BEREIDING

  • Begin met het verwarmen van 2 eetlepels kokosolie. Meng de droge ingrediënten (200 gram boekweitmeel, 2 theelepels bakpoeder, een halve theelepel kaneel en een halve theelepel zout) in een kom. Zet dit even apart.
  • In een andere kom meng je de natte ingrediënten (6 eetlepels aquafaba, de rasp van een halve citroen, 3 eetlepels agavesiroop, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 1 theelepel vanille-essence en 200 milliliter sojayoghurt). Klop dit goed door elkaar met een garde. Zet dit even apart.
  • Rasp 2 appels met een grove rasp boven een kom. De andere appel halveer je en snijd de helften in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de natte en droge ingrediënten met elkaar en meng dit goed door met een spatel. Het is een stevig beslag. Vervolgens voeg je de geraspte appel + het vocht toe. Schep de geraspte appel met een spatel goed door het beslag.
  • Neem een bakblik van 30 centimeter en verfrommel een vel bakpapier. Leg het bakpapier in het blik en schenk het beslag erin. Maak de bovenkant glad met de spatel of met de achterkant van een lepel.
  • Leg de plakjes gesneden appel dakpansgewijs in een rijtje bovenop de cake en druk ze lichtjes aan. Bestrooi de cake met een halve eetlepel beetje suiker en zet de hem voor ongeveer 45 tot 50 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij klaar.
  • Wordt de appel bovenop te donker, dek dan de cake even af met een stukje aluminiumfolie voor de resterende baktijd. Laat de cake afkoelen op een rooster en strooi er met behulp van een zeefje poedersuiker overheen. Bewaar de appelcake in de koelkast.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!