Eetspiratie » Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu
Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu

Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu. De eyecatcher van nasi kerabu is zonder twijfel de felblauwe rijst, een kleurrijk én traditioneel onderdeel van dit Maleisische gerecht. Rondom de rijst worden allerlei smaakvolle bijgerechten geserveerd, zoals pittige sambal, geroosterde kokos, knapperige groenten en een eiwitbron zoals kip, tahoe, tempeh of een eitje. Maar hoe krijgt de rijst die opvallende kleur? In dit artikel leg ik uit welke natuurlijke kleurstof ik gebruik en hoe ik de rijst die mooie blauwe kleur geef.

Hoe kun je rijst blauw maken zonder chemische kleurstof te gebruiken? Het geheim is thee! En niet zomaar thee maar ‘butterfly pea tea’ ook wel vlindererwtbloem of kittelbloem genoemd. Ik schreef een uitgebreid artikel over deze bijzondere thee en wat je er allemaal mee kunt maken. Als je net als ik gek bent op experimenteren in de keuken, is butterfly pea tea een mooi ingrediënt om uit te proberen. Je kunt er de meest mooie drankjes en gerechten mee maken.

Ik bereid de blauwe rijst in de multicooker onder hoge druk. Dit is mijn favoriete manier om rijst te koken en wat mij betreft is de multicooker dé beste rijstkoker die er is. In dit artikel leg ik uit waarom. Maar je kunt de rijst natuurlijk ook prima koken in een gewone pan (zie de bereidingswijze onderaan de receptenkaart). De hoeveelheden en ingrediënten zijn hetzelfde alleen bij bereiding in de pan moet je er wel een beetje bij in de buurt blijven. Je gebruikt bij het koken in de pan de methode waarbij de rijst het water volledig opneemt. Daarna laat je de pan 10 minuten staan met de deksel op de pan om na te stomen. Bij beide bereidingen is het belangrijk om de rijst vooraf goed te wassen, lees hier waarom.


Blauwe Vlindererwt thee - 100% Natuurlijk - Cafeïnevrije kruidenthee

Blauwe Vlindererwt thee – 100% Natuurlijk – Cafeïnevrije kruidenthee

Blauwe vlindererwt thee – een betoverende, cafeïnevrije kruidenthee boordevol antioxidanten die van kleur verandert met citroen! Perfect voor detox, stralende huid én een magisch theemoment.

Hoe maak je blauwe rijst?

Om blauwe rijst te maken, trek je eerst een thee-infusie (thee) van gedroogde butterfly pea bloemetjes. In plaats van water gebruik je deze blauwe infusie om de rijst in te koken. Zo kleurt de rijst prachtig blauw. De intensiteit van de kleur hangt af van het aantal bloemetjes en hoe lang je ze laat trekken. Gebruik je zo’n 40 bloemetjes op 750 ml water, dan krijg je een zachte, lichtblauwe tint. Met 50 bloemetjes of meer wordt de kleur dieper en intenser. Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu!

Voor dit recept gebruik je afgekoelde thee-infusie, deze kun je ook prima van tevoren al maken. Je houdt daar bij het maken van dit recept een restje van over die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld drankjes of je maakt er ijsblokjes van. Bewaar de thee-infusie in de koelkast. Als je de rijst gekookt hebt, serveer je deze direct. Of je laat het afkoelen en bewaart het in de koelkast of vriezer. In dit artikel kun je lezen hoe je rijst veilig afkoelt, bewaart en weer opwarmt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu

Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten

Met een natuurlijke blauwe kleurstof getrokken van butterfly pea tea maak je heel eenvoudig zelf blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu in de multicooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de thee-infusie
  • 750 milliliter water

  • 40-50 gedroogde butterfly pea bloemetjes

  • voor de blauwe rijst
  • 280 gram witte rijst (2 rijstcups)

  • 320 milliliter thee-infusie (2 rijstcups)

  • 1 serehstengel

  • 1-2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 pandanblad (optioneel)

  • snufje zout

BEREIDING

  • Doe 40 tot 50 gedroogde butterfly pea bloemetjes in een grote maatbeker of kom met een schenktuit.
  • Schenk 750 milliliter gekookt water op de gedroogde bloemetjes. Roer dit even door elkaar. De vloeistof verkleurt meteen. Laat dit minimaal 5 minuten staan, zodat de thee kan trekken. Hoe langer de thee staat, hoe donker de kleur wordt.
  • Schenk de thee door een zeef. De bloemetjes heb je niet meer nodig. Laat de blauwe thee afkoelen.
  • Weeg 280 gram rijst af (2 rijstcups) en was deze in een zeef onder de kraan tot het water wat eraf komt helder ziet.
  • Doe de rijst vervolgens in de multicooker. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengel door er met de stamper van een vijzel een paar tikken op te geven. Leg er een knoopje in. Verfrommel de djoeroek poeroetblaadjes in je handen en leg ook een knoop in het pandanblad. Leg dit op de rijst in de multicooker.
  • Haal nu 320 milliliter (of 2 rijstcups) van de thee-infusie uit de maatbeker en schenk dit op de rijst in de multicooker. Roer de rijst nu goed door met een spatel zodat de vloeistof goed wordt verdeeld.
  • Sluit de deksel van de multicooker, draai direct het ventiel dicht en kies het rice/ristto programma. Stel een kooktijd van 12 minuten in op stand low. Bij de Crock-Pot Express geeft hij dit al automatisch aan. Druk op start.
  • De pan gaat druk opbouwen, dit duurt een paar minuten. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal dat het kookproces start Na 12 minuten geeft de pan een piepsignaal dat de kooktijd verstreken is. Je doet nu niets. Laat de pan nu nog 10 minuten zo staan zodat hij zelf het vocht kan kwijtraken (natural release).
  • Open vervolgens voorzichtig de pan en fluf de rijst op met een spatel of rijstlepel. Serveer direct. Of laat het afkoelen, bewaar tot één dag in de koelkast of vries het in.

AANTEKENINGEN

  • Bereiding in de pan: bereid eerst de thee infusie zoals beschreven in de receptenkaart. Neem hiervan 2 delen thee-infusie op 2 delen gewassen witte rijst. Breng de thee-infusie aan de kook in een steelpan en voeg de rijst toe. Laat dit garen op een laag tot middelhoog vuur tot het water volledig is opgenomen. Roer tussendoor een keertje. Als het water volledig is opgenomen, doe je de deksel op de pan en laat je de rijst 10 minuten nastomen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!