Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu. De eyecatcher van nasi kerabu is zonder twijfel de felblauwe rijst, een kleurrijk én traditioneel onderdeel van dit Maleisische gerecht. Rondom de rijst worden allerlei smaakvolle bijgerechten geserveerd, zoals pittige sambal, geroosterde kokos, knapperige groenten en een eiwitbron zoals kip, tahoe, tempeh of een eitje. Maar hoe krijgt de rijst die opvallende kleur? In dit artikel leg ik uit welke natuurlijke kleurstof ik gebruik en hoe ik de rijst die mooie blauwe kleur geef.
Hoe kun je rijst blauw maken zonder chemische kleurstof te gebruiken? Het geheim is thee! En niet zomaar thee maar ‘butterfly pea tea’ ook wel vlindererwtbloem of kittelbloem genoemd. Ik schreef een uitgebreid artikel over deze bijzondere thee en wat je er allemaal mee kunt maken. Als je net als ik gek bent op experimenteren in de keuken, is butterfly pea tea een mooi ingrediënt om uit te proberen. Je kunt er de meest mooie drankjes en gerechten mee maken.
Ik bereid de blauwe rijst in de multicooker onder hoge druk. Dit is mijn favoriete manier om rijst te koken en wat mij betreft is de multicooker dé beste rijstkoker die er is. In dit artikel leg ik uit waarom. Maar je kunt de rijst natuurlijk ook prima koken in een gewone pan (zie de bereidingswijze onderaan de receptenkaart). De hoeveelheden en ingrediënten zijn hetzelfde alleen bij bereiding in de pan moet je er wel een beetje bij in de buurt blijven. Je gebruikt bij het koken in de pan de methode waarbij de rijst het water volledig opneemt. Daarna laat je de pan 10 minuten staan met de deksel op de pan om na te stomen. Bij beide bereidingen is het belangrijk om de rijst vooraf goed te wassen, lees hier waarom.
Hoe maak je blauwe rijst?
Om blauwe rijst te maken, trek je eerst een thee-infusie (thee) van gedroogde butterfly pea bloemetjes. In plaats van water gebruik je deze blauwe infusie om de rijst in te koken. Zo kleurt de rijst prachtig blauw. De intensiteit van de kleur hangt af van het aantal bloemetjes en hoe lang je ze laat trekken. Gebruik je zo’n 40 bloemetjes op 750 ml water, dan krijg je een zachte, lichtblauwe tint. Met 50 bloemetjes of meer wordt de kleur dieper en intenser. Zo maak je blauwe rijst voor het Maleisische gerecht nasi kerabu!
Voor dit recept gebruik je afgekoelde thee-infusie, deze kun je ook prima van tevoren al maken. Je houdt daar bij het maken van dit recept een restje van over die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld drankjes of je maakt er ijsblokjes van. Bewaar de thee-infusie in de koelkast. Als je de rijst gekookt hebt, serveer je deze direct. Of je laat het afkoelen en bewaart het in de koelkast of vriezer. In dit artikel kun je lezen hoe je rijst veilig afkoelt, bewaart en weer opwarmt.




