Eetspiratie » Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen
Zelf maken - umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen

Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen. Soms mis je een beetje ‘oempf’ in een gerecht of is de smaak een beetje vlak. Zout is dan het eerste waar je aan denkt of misschien is een bouillonblokje de oplossing om de smaken nog wat op te krikken. Maar een andere optie is om gedroogd paddenstoelenpoeder te gebruiken. Paddenstoelen hebben van nature de ‘umamismaak’, ook wel de vijfde smaak genoemd. Het geeft je gerechten instant een smaakboost. Dit umamipoeder kun je kopen in bijvoorbeeld een toko, maar zelf maken is heel eenvoudig. In dit artikel leg ik precies uit hoe je dit doet.

Paddenstoelen zoals champignons, oesterzwammen, shiitake, portobello’s en Koningsoesterzwammen staan hier wekelijks op het menu. Elke week zit er wel een andere paddenstoelensoort in mijn boodschappenmandje. Paddenstoelen hebben na bereiding een vlezige structuur en ze hebben een diepe, bijna bouillonachtige smaak. In de toko kun je mushroom powder kopen. Dit is poeder van gemalen paddenstoelen, maar er zitten ook een hoop smaakversterkers in. Door zelf je paddenstoelen te drogen en vervolgens te vermalen, maak je heel makkelijk je eigen poeder zonder toevoegingen. Een andere optie is om gedroogde paddenstoelen in de toko te kopen en deze zelf in een koffiemolentje vermalen.


Vermaal zelf je specerijen met dit koffiemolentje
Bosch TSM6A013B - Koffiemolen - Zwart

Bosch TSM6A013B – Koffiemolen – Zwart

Compact, krachtig, en eenvoudig!

Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen

Voor dit recept gebruikte ik kastanjechampignons. Ik sneed ze in plakjes en droogde ze 8 uur op 50 graden in mijn droogoventje (voedseldroger). Na de droogtijd waren ze volledig krokant en kon ik ze zo doorbreken. Vervolgens vermaalde ik ze in mijn koffiemolentje tot poeder. Het poeder bewaar ik in een schone glazen pot. Als de champignons volledig droog waren en vermalen zijn tot poeder kun je het tot wel een half jaar in een schone glazen pot op een donkere plaats bewaren.

Voeg dit poeder toe aan stoofschotels, soepen, Aziatische soepen, sauzen zoals Bolognesesaus, pasta’s zoals risotto of orzo. Maar in principe kun je het toevoegen aan elk gerecht dat wel een smaakboost kan gebruiken.


KitchenBrothers Voedseldroger

KitchenBrothers Voedseldroger

Maak eenvoudig gezonde snacks met de KitchenBrothers voedseldroger: 5 verstelbare lagen, 360° gelijkmatige droging, instelbare timer en temperatuur, en geschikt voor fruit, groente, vlees en meer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zelf maken umamipoeder Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zelf maken - umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen

Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Ingrediënt, CondimentKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

potje (50 gram)
Voorbereiding

10

minuten
Oventijd

480

minuten
Totale tijd

8

uren 

10

minuten

Maak met behulp van een droogoven zelf een heerlijke smaakmaker voor al je gerechten, umamipoeder van gedroogde kastanjechampignons. Vermaal ze in een koffiemolentje en bewaar het poeder tot wel een half jaar in een schone glazen pot. Voeg het toe aan soepen, sauzen, stoofschotels en meer voor een smaakboost en umamismaak in je gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden

BEREIDING

  • Boen de champignons goed schoon met behulp van een borsteltje of een stukje keukenpapier.
  • Snijd ze in dunne plakjes en verdeel ze over de platen van de droogoven. Zorg dat ze elkaar niet raken en dat de lucht goed kan circuleren.
  • Zet de droogoven op een harde ondergrond of een houtensnijplank. Kies een plek in huis waar de oven 8 uur lang kan staan. Zorg dat de oven niet in een koude ruimte staat. Gedurende de droogtijd maakt de droogoven geluid, net als het (zachtjes) blazen van een föhn. Ik zet hem daarom op zolder of in de bijkeuken, zodat ik geen last heb van het geluid.
  • Stel een temperatuur van 50 graden in en een droogtijd van 8 uur. Controleer na 8 uur of de champignons volledig droog zijn. Dit kun je testen door ze te breken. Als ze knapperig zijn dan zijn ze volledig droog.
  • Vermaal ze vervolgens in een koffiemolentje en doe het poeder in een schone glazen pot. Bewaar de pot op een donkere plaats. Het is tot wel 6 maanden houdbaar. Check voor gebruik voor de zekerheid op de aanwezigheid van schimmel.
  • Een theelepel of iets meer is al voldoende om een gerecht op smaak te brengen. Voeg de hoeveelheid poeder toe naar eigen smaak.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!