Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen. Soms mis je een beetje ‘oempf’ in een gerecht of is de smaak een beetje vlak. Zout is dan het eerste waar je aan denkt of misschien is een bouillonblokje de oplossing om de smaken nog wat op te krikken. Maar een andere optie is om gedroogd paddenstoelenpoeder te gebruiken. Paddenstoelen hebben van nature de ‘umamismaak’, ook wel de vijfde smaak genoemd. Het geeft je gerechten instant een smaakboost. Dit umamipoeder kun je kopen in bijvoorbeeld een toko, maar zelf maken is heel eenvoudig. In dit artikel leg ik precies uit hoe je dit doet.
Paddenstoelen zoals champignons, oesterzwammen, shiitake, portobello’s en Koningsoesterzwammen staan hier wekelijks op het menu. Elke week zit er wel een andere paddenstoelensoort in mijn boodschappenmandje. Paddenstoelen hebben na bereiding een vlezige structuur en ze hebben een diepe, bijna bouillonachtige smaak. In de toko kun je mushroom powder kopen. Dit is poeder van gemalen paddenstoelen, maar er zitten ook een hoop smaakversterkers in. Door zelf je paddenstoelen te drogen en vervolgens te vermalen, maak je heel makkelijk je eigen poeder zonder toevoegingen. Een andere optie is om gedroogde paddenstoelen in de toko te kopen en deze zelf in een koffiemolentje vermalen.

Zelf maken – umamipoeder de smaakmaker van gedroogde paddenstoelen
Voor dit recept gebruikte ik kastanjechampignons. Ik sneed ze in plakjes en droogde ze 8 uur op 50 graden in mijn droogoventje (voedseldroger). Na de droogtijd waren ze volledig krokant en kon ik ze zo doorbreken. Vervolgens vermaalde ik ze in mijn koffiemolentje tot poeder. Het poeder bewaar ik in een schone glazen pot. Als de champignons volledig droog waren en vermalen zijn tot poeder kun je het tot wel een half jaar in een schone glazen pot op een donkere plaats bewaren.
Voeg dit poeder toe aan stoofschotels, soepen, Aziatische soepen, sauzen zoals Bolognesesaus, pasta’s zoals risotto of orzo. Maar in principe kun je het toevoegen aan elk gerecht dat wel een smaakboost kan gebruiken.
