Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler. Geen authentiek recept maar een combinatie van twee heerlijke recepten. Namelijk: es Shanghai en es teler. Dit zijn twee verschillende soorten ‘ijsjes’ of fruitcocktails. In het ene recept zit onder andere schaafijs en een siroop zoals rozensiroop. In de andere zit verse kokos en fruit zoals avocado en jackfruit. Ik heb hier een soort eigen versie van gemaakt die je met ingrediënten kunt bereiden die makkelijk in de supermarkt te vinden zijn.
Es teler en es Shanghai zijn populaire Indonesische fruitcocktails. Deze verfrissende cocktails bestaan uit een mix van verschillende soorten fruit, gecondenseerde melk, kokosmelk en geraspt ijs. In es teler wordt vaak avocado, jackfruit en verse kokosnoot gebruikt. Es Shanghai bestaat ook uit verschillende fruitsoorten maar hier wordt als extra smaakmaker nog een siroop aan toegevoegd. Beiden worden ze geserveerd met gecondenseerde melk en schaafijs. Een ander lekker verfrissend drankje is es alpukat, een romig drankje met avocado.
Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler
Schaafijs maakt dit gerecht koud en verfrissend. Om dit ijs te maken heb je een speciale rasp nodig, maar ik kan me voorstellen dat je deze niet standaard in huis hebt. Wat je kunt doen is crushed ijs gebruiken. Dit ijs kun je kopen in de supermarkt maar als je een krachtige blender hebt kun je het ook zelf maken van ijsblokjes. Mijn blender heeft een ‘ice crush’ stand. Een andere optie is om ijsblokjes in een ziplockzakje te doen, dit af te dekken met een theedoek en er met iets zwaars (zoals een deegroller) op te slaan tot je kleine stukjes ijs krijgt. Is het nu lastig om crushed ijs te maken, gebruik dan gewone ijsblokjes.

Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Dit is geen ‘authentiek’ recept. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Het handigst is om deze fruitcocktail te maken in een grote schaal. Verdeel het fruit vervolgens over 4 glazen en schenk de kokosmelk met het ijs er overheen. Doe een lange lepel en rietje in het glas. Zo kun je het fruit opscheppen en de kokosmelk opdrinken. Je kunt deze fruitcocktail een dag bewaren in de koelkast.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler
4
personen25
minuten0
minuten25
minutenMaak met vers fruit, kokosmelk en siroop een heerlijke koude Indonesische fruitcocktail, es teler.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1 rijpe avocado, in blokjes of stukjes
250 gram diepvries mango blokjes
200 gram (biologische) aardbeien, gehalveerd
250 gram verse rijpe ananas, in blokjes gesneden
475 gram perziken op sap, in blokjes gesneden
1-2 eetlepels limonadesiroop (aardbei of kers)
400 milliliter light kokosmelk (1 blikje)
100 milliliter water (of kokoswater)
4 eetlepels gecondenseerde (kokos)melk
250 gram crushed ijs of ijsblokjes (of meer naar wens)
BEREIDING
- Snijd 1 avocado, 250 gram ananas en de perziken uit blik in blokjes. Halveer de aardbeien en doe dit samen met 250 gram bevroren mangoblokjes in een grote schaal.
- Voeg aan het fruit 1 tot 2 eetlepels siroop toe, samen met 400 milliliter light kokosmelk, 100 milliliter (kokos)water en 250 gram ijs of ijsblokjes. Meng alles goed door elkaar.
- Verdeel nu het fruit en het ijs of de ijsblokjes over 4 glazen en schenk daarna de kokosmelk eroverheen.
- Als laatste drizzle je in elk glas 1 royale eetlepel gecondenseerde (kokos)melk. Steek er een rietje en lange lepel in en serveer direct.