Vegan kruidenboter, een lekker en makkelijk recept. Plantaardige kruidenboter is heel eenvoudig te maken. Je vervangt de boter door een plantaardige variant. Voeg verse en/of gedroogde kruiden toe die je lekker vindt en bewaar de boter in een bakje in de koelkast of vries hem in. Altijd handig om in huis te hebben om bijvoorbeeld gerechten mee op smaak te brengen, lekker op brood met een kom soep of bij de borrel. Onmisbaar bij de BBQ of picknick.
Je kunt op verschillende manieren kruidenboter maken. De makkelijke manier is om verse kruiden, rauwe knoflook met zachte boter te mengen. Een andere manier die iets meer tijd kost is kruidenboter maken met geroosterde knoflook. Ik heb beide kruidenboters gemaakt en die met geroosterde knoflook was toch qua smaak echt de winnaar. Geroosterde knoflook is zoet van smaak en geeft de kruidenboter meer ‘body’ dan de versie met rauwe knoflook. De knoflooksmaak is achteraf minder intens (in je mond) dan de rauwe variant. In dit artikel kun je lezen hoe je geroosterde knoflook in de airfryer maakt. Rauwe knoflook is iets pittiger en frisser van smaak en die smaak blijft na het eten ook langer ‘hangen’. Als je rauwe knoflook raspt komt de smaak goed vrij. Beide boters zijn lekker en hebben allebei hun eigen smaak.

Microplane 46020 Premium Rasp zester
De beste rasp op de markt! Ergonomisch, extra scherp en gemaakt van roestvrij staal.
Vegan kruidenboter
Voor dit recept gebruik je vegan/plantaardige boter. Je kunt kiezen voor een soort die lijkt op roomboter, zoals bijvoorbeeld Vioblock van Violife. Maar plantaardige smeerboter van het huismerk uit een kuipje kan ook prima. Plantaardige boters vind je tegenwoordig bij elke supermarkt. Zorg ervoor dat als je kruidenboter gaat maken dat de boter een beetje zacht is. Haal deze dus voor gebruik uit de koelkast.
Je kunt deze kruidenboter dus op twee manieren maken, met verse rauwe knoflook of met geroosterde knoflook. Bij de versie met verse knoflook heb je geen kooktijd maar alleen een beetje snijwerk. En bij de versie met geroosterde knoflook moet je rekening houden met een bereidingstijd van 25 minuten in de airfryer. Je kunt de knoflook ook van te voren roosteren in de airfryer en de bol(len) bewaren in de koelkast. De geroosterde knoflook kun je dan gebruiken om bijvoorbeeld deze kruidenboter te maken. In dit artikel leg ik uit hoe je de knoflook kunt bewaren en gebruiken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan kruidenboter
1
portie10
minuten0
minuten10
minutenHeerlijke vegan kruidenboter met (geroosterde) knoflook en verse groene kruiden. Een lekker bijgerechtje of smeersel op stokbrood, toast, crackertjes maar ook als smaakmaker bij diverse gerechten. Onmisbaar bij het voorgerecht maar ook bij een BBQ of picknick.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
250 gram zachte plantaardige boter
halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
3 teentjes knoflook geraspt of 1 hele bol geroosterde knoflook
15 gram peterselie fijngehakt
15 gram verse bieslook fijngehakt
halve theelepel zout
een snufje grof zeezout of maldon zoutvlokken (optioneel)
halve eetlepel olie voor het roosteren van de knoflook (optioneel)
BEREIDING
- Haal 250 gram plantaardige boter uit de koelkast zodat deze iets zachter kan worden.
- Voor de versie met verse knoflook rasp je 3 teentjes (of meer naar smaak) fijn. Wil je de kruidenboter met geroosterde knoflook maken, rooster dan een bol (of meer bollen) knoflook volgens dit recept.
- Hak 15 gram peterselie en 15 gram bieslook zo fijn mogelijk.
- Schep de boter over op een bord en voeg de vers gehakte peterselie, bieslook, een halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en een halve theelepel zout toe. Prak dit door elkaar met een vork. Door dit op een bord te doen kun je de kruiden en knoflook goed verdelen.
- Als je geroosterde knoflook gebruikt knijp je nu de hele bol boven de boter uit en vervolgens prak je dit er met een vork doorheen. Gebruik je rauwe knoflook, meng dan de teentjes die je geraspt hebt er met een vork doorheen.
- Breng de kruidenboter op smaak met zout (naar wens). Doe de kruidenboter over in een bakje met behulp van een spatel. Bestrooi (optioneel) met een snufje grof (maldon) zout. De boter is direct klaar voor gebruik.
AANTEKENINGEN
- Met dit recept maak je ongeveer 250 gram kruidenboter. In de koelkast tot 4 dagen houdbaar. Of rol het op in een stukje huishoudfolie en vries het in.