Eetspiratie » Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus
Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Sinds ik mijn saté barbecue heb ben ik heel actief aan de slag gegaan verschillende soorten recepten. Roosteren op een saté barbecue werkt veel makkelijker en sneller dan zo’n grote barbecue. Vroeger vond ik barbecueën altijd een heel gedoe, nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. In plaats van de geliefde Indische sateetjes, maakte ik dit keer iets compleet anders: varkensspiesjes met een dry rub en zelfgemaakte barbecuesaus.

Als je naar de ingrediëntenlijst van dit recept kijkt schrikt het je misschien een beetje af. Maar dit is totaal niet nodig! Je mengt een aantal kruiden en specerijen uit je voorraadkast en maakt een barbecuesaus met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon standaard in huis hebt. Daarna is het een kwestie van het vlees met het kruidenmengsel (de dry rub) inwrijven, rijgen en roosteren. De spiesjes lak je tijdens het roosteren af met de barbecuesaus.


Ideaal voor in de tuin de satebarbeque
Sate Houtskoolbarbecue - 80 cm

Sate Houtskoolbarbecue – 80 cm

Ideale BBQ voor sateetjes!

Normaal gesproken snijd je vlees voor saté in blokjes, maar bij deze spiesjes gebruiken we repen. Deze rijg je in een golvende of zig zaggende beweging op de satéprikker. Scheelt een beetje snijwerk, het eet lekker en het vlees gaart gelijkmatig. Blijf er tijdens het roosteren wel bij en keer de spiesjes regelmatig. Schep een eetlepel van de saus in een apart schaaltje (in verband met voedselveiligheid) en gebruik deze specifiek om de spiesjes tijdens het roosteren een aantal keer te bestrijken. De saus die je overhebt serveer je er bij.

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Borrelhapje, HoofdgerechtKeuken: FusionNiveau: Gemiddeld
Porties

8

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

45

minuten

Op de saté barbecue bereidde ik varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus. Deze spiesjes kun je vergelijken met saté maar dan ‘American style’. Serveer met gebakken aardappels en een lekkere frisse coleslaw.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de dry rub
  • 500 gram hamlappen

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • halve eetlepel gerookt paprikapoeder

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • 1 theelepel gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • halve theelepel zout

  • 1 eetlepel suiker

  • voor de saus
  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 2 eetlepels honing

  • 1 eetlepel azijn

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel vers gemalen peper

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 2 theelepels gedroogde tijm

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel sambal badjak

BEREIDING

  • Week de satéprikkers in een glas met water zodat ze straks niet verbranden op de barbecue.
  • Snijd 500 gram hamlappen in lange brede repen en doe ze in een kom. Zet even apart tot gebruik.
  • Maak een dry rub van 1 eetlepel paprikapoeder, een halve eetlepel gerookt paprikapoeder, 2 theelepels knoflookpoeder, 1 theelepel zwarte peper, 1 theelepel gemalen komijn, een halve theelepel zout en 1 eetlepel suiker. Meng dit goed door elkaar. Voeg de dry rub toe aan het vlees in de kom en wrijf het er met je handen goed in. Gebruik eventueel keukenhandschoentjes. Zet het vlees apart tot gebruik.
  • Maak vervolgens de barbecuesaus door 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel azijn, een halve theelepel zout, een halve theelepel zwarte peper, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels tijm, 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel sambal badjak met elkaar te mengen. De saus gebruik je straks om de spiesjes mee af te lakken tijdens het roosteren.
  • Neem één reep van het vlees per spiesje en rijg deze in een golvende beweging op de satéprikker.
  • Rooster de spiesjes op de hete barbecue en smeer er met een kwastje steeds een klein beetje van de saus op. Het vlees krijgt hiervan een lekkere smaak en een mooie kleur. Let op dat het vlees niet verbrand, blijf er steeds bij in de buurt en keer de spiesjes regelmatig.
  • Bak ze tot ze rondom bruin zijn. Test er eentje op gaarheid om het zeker te weten. Als de binnenkant wit is, dan zijn ze gaar. Serveer de spiesjes met gebakken aardappels en een frisse coleslaw.Varkensspiesjes met kruidige rub en barbecuesaus

AANTEKENINGEN

  • Wil je meer weten over de saté barbecue of ken je deze barbecue nog niet? In dit artikel leg ik uit wat het is, wat je ermee kunt en waar hij verkrijgbaar is.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!