Eetspiratie » Surinaamse bami – makkelijk recept
Surinaamse bami makkelijk recept

Surinaamse bami – makkelijk recept

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Surinaamse bami – makkelijk recept, ideaal voor een drukke doordeweekse dag, een lui weekend of een lekker gerecht als je eters krijgt. Vroeger was ik altijd #teamnasi, bami stond niet bovenaan mijn favorietenlijstje. Maar ineens had ik er weer zin in. Een lekker bord bami, donker gekleurde spaghettislierten, glanzend van de ketjap met een groene sprinkle van fijngesneden selderij en crunchy gebakken uitjes.

Dit is zo’n gerecht dat je kunt maken als je even geen Eetspiratie hebt. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het meeste staat waarschijnlijk al gewoon in je voorraadkast. Het enige dat je misschien niet in huis hebt, is verse selderij. Maar dit is een onmisbaar ingrediënt in Surinaamse bami. Dus hup, even op en neer naar de supermarkt en maak dit recept! Ook heb je redelijk wat verse gember en knoflook nodig. Voor dit recept is het lekker om deze goed fijn te raspen. Een goede rasp mag daarom niet ontbreken in de keuken.


Deze rasp raspt bijna alles
Microplane 46020 Premium Rasp zester

Microplane 46020 Premium Rasp zester

De beste rasp op de markt! Ergonomisch, extra scherp en gemaakt van roestvrij staal.

Surinaamse bami maken

Net zoals bij gerechten uit de Indische en Indonesische keuken maakt iedereen het op zijn of haar eigen manier. Dit recept voor Surinaamse bami is niet perse authentiek. Ik maak het op mijn manier zoals wij het hier thuis lekker vinden. Zo gebruik ik bijvoorbeeld kipstukjes op basis van soja-eiwit, maar je kunt natuurlijk ook kipfilet gebruiken. Ik serveer er een simpele zoetzuur van komkommer en wortel bij, gebakken uitjes en kroepoek. Voor de echte liefhebber – zoals ik – kun je er voor een beetje pit een hete gele peper bij serveren. Hak deze fijn en serveer het er in een kommetje naast.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Surinaamse bami makkelijk recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Surinaamse bami - makkelijk recept

Surinaamse bami – makkelijk recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: HoofdgerechtKeuken: SurinaamsNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Surinaamse bami, donker gekleurde spaghettislierten, glanzend van de ketjap met een groene sprinkle van fijngesneden selderij en crunchy gebakken uitjes. Een gerecht dat redelijk snel op tafel staat. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag, een lui weekend of als je eters krijgt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram spaghetti

  • 300 gram plantaardige kipstukjes of kipfilet

  • 2 uien, geraspt

  • 4 tenen knoflook, geraspt

  • 2 theelepels verse gember, geraspt

  • 1/4 theelepel laospoeder

  • 2 maggiblokjes kub’or

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 75 milliliter ketjap manis

  • 2 eetlepels sojasaus

  • halve theelepel zwarte peper

  • zout

  • 4 takjes verse selderij, fijngehakt

  • madame Jeanette of adjuma peper (optioneel)

BEREIDING

  • Neem een ruime pan en vul deze met water. Breng het water aan de kook met een flinke snuf zout. Voeg 500 gram spaghetti toe en kook dit 8 minuten (volgens de aanwijzingen op de verpakking).
  • Terwijl de spaghetti kookt, maak je 4 tenen knoflook en 2 centimeter verse gember schoon. Neem een schaaltje en rasp dit erboven fijn. Zet dit mengsel apart tot gebruik. Meet alvast 75 milliliter ketjap manis af en voeg hieraan 2 eetlepels sojasaus toe. Leg ook de 2 maggiblokjes klaar.
  • Zet een grote vergiet in de gootsteen en giet de spaghetti af. Spoel deze onder de kraan met koud water, laat het even uitlekken en doe het terug in de pan waarin je het hebt gekookt.
  • Verkruimel de maggiblokjes boven de spaghetti, voeg het knoflookgembermengsel toe en schenk het ketjap/sojamengsel erbij. Meng dit nu – het liefst met de hand – door elkaar. Gebruik eventueel een keukenhandschoentje. Meng het net zolang tot alle sliertjes bedekt zijn met een laagje ketjap. Laat dit nu 15 minuten zo staan.
  • Ondertussen rasp je 2 uien of hak ze zo fijn mogelijk. Snijd 300 gram kip(stukjes) fijn en verwarm 1 eetlepel olie in een wok.
  • Fruit vervolgens de ui aan met een snufje zout en voeg na 3 minuten de kip toe en bak dit samen aan. Voeg 1/4 theelepel gemalen laos toe en bak dit even mee. Schep alles goed om en bak de kip tot hij bruin ziet.
  • Hak vervolgens 4 takjes selderij fijn en zet alvast gebakken uitjes, zoetzure komkommer/wortel en eventueel een fijngesneden pepertje klaar.
  • Zet de pan met bami naast de wokpan. Neem een flinke hand bami, laat dit uitlekken en doe dit bij de kip in de pan. Herhaal dit tot alle bami in de pan zit. Bak het nu op hoog vuur aan en schep steeds om. Het mag goed aanbakken.
  • Voeg een halve theelepel zwarte peper toe, schep nogmaals om en voeg vervolgens de fijngehakte selderij toe. Serveer direct met de uitjes, zoetzuur en hete peper.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!