Surinaamse bami – makkelijk recept, ideaal voor een drukke doordeweekse dag, een lui weekend of een lekker gerecht als je eters krijgt. Vroeger was ik altijd #teamnasi, bami stond niet bovenaan mijn favorietenlijstje. Maar ineens had ik er weer zin in. Een lekker bord bami, donker gekleurde spaghettislierten, glanzend van de ketjap met een groene sprinkle van fijngesneden selderij en crunchy gebakken uitjes.
Dit is zo’n gerecht dat je kunt maken als je even geen Eetspiratie hebt. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het meeste staat waarschijnlijk al gewoon in je voorraadkast. Het enige dat je misschien niet in huis hebt, is verse selderij. Maar dit is een onmisbaar ingrediënt in Surinaamse bami. Dus hup, even op en neer naar de supermarkt en maak dit recept! Ook heb je redelijk wat verse gember en knoflook nodig. Voor dit recept is het lekker om deze goed fijn te raspen. Een goede rasp mag daarom niet ontbreken in de keuken.

Surinaamse bami maken
Net zoals bij gerechten uit de Indische en Indonesische keuken maakt iedereen het op zijn of haar eigen manier. Dit recept voor Surinaamse bami is niet perse authentiek. Ik maak het op mijn manier zoals wij het hier thuis lekker vinden. Zo gebruik ik bijvoorbeeld kipstukjes op basis van soja-eiwit, maar je kunt natuurlijk ook kipfilet gebruiken. Ik serveer er een simpele zoetzuur van komkommer en wortel bij, gebakken uitjes en kroepoek. Voor de echte liefhebber – zoals ik – kun je er voor een beetje pit een hete gele peper bij serveren. Hak deze fijn en serveer het er in een kommetje naast.




